Connect with us

Lifestyle

Възраждане на българската историческа живопис по време на пандемия 

Avatar

Публикувано

на

Заветът на Кубрат от Мирослав Йотов

снимка: „Заветът на Кубрат“ от Мирослав Йотов

13 000 лева ще бъдат раздадени в подкрепа на българските исторически живописци 

От Гергьовден, 6-ти май до Денят на българската писменост, 24-ти май ще се проведе дигитална изложба „Историческа живопис“. Събитието се провежда с цел подпомагане на живописци, които творят своите картини на историческа тематика и по- конкретно античната и средновековна история по нашите земи. От цяла България, както и от Русия, Казахстан и Германия, художници участват в конкурса, свързана с историята по нашите земи.

Организатор на конкурса е Исторически парк, който беше отличен с първо място с приз „Изборът на българите“ в годишните награди на Министерството на туризма за 2019 година. Изложбата „Историческа живопис“ ще се проведе в два етапа.

Битката на хан Тервел с арабите при Константинопол от Васил Горанов

снимка: „Битката на хан Тервел с арабите при Константинопол“ от Васил Горанов

Advertisement

Първият етап ще представлява онлайн с разглеждане и гласуване в сайта на Исторически парк  от 6-ти до 24-ти май 2020 година. Вторият етап, по време на който картините ще бъдат оценени от жури, ще се осъществи на място в Исторически парк, какъвто е бил и първоначалният замисъл на изложбата, а провеждането му ще бъде изцяло съобразено с извънредното положение в страната и вдигане на забраните за работа на туристическите обекти. Оценяването ще бъде от жури от специалисти, както и от посетителите на изложбата (онлайн), като мнението и на двете журита (на специалистите и на публиката) ще са с еднаква тежест. Всеки един човек ще има право да оценява по 3 картини.

Общият награден фонд възлиза на стойност 13 000 лева. Сумите от 10 000, 2 000 и 1 000 лева ще получат съответно победителите на първо, второ и трето място в конкурса. Всички останали картини ще имат възможността да бъдат закупени, от всеки, който е ценител и има желание също да подпомогне творците. 

Спартак от Васил Горанов

снимка: „Спартак“ от Васил Горанов

Всеки, който желае да разгледа и гласува в изложбата трябва да заплати вход от 2 лева или 10 лева на сайта на Исторически парк. Билетът от 2 лева дава възможността изложбата да бъде разгледана в рамките на един ден. Билетът от 10 лева е валиден за целия период на изложбата. Всеки притежател на билет ще има възможността всеки ден да гледа видео материал със специално създадено съдържание за конкурса, както и допълнителна информация относно създаване на една картина историческа живопис, до момента, в който тя се превръща в шедьовър.

„Какъв е смисъла на съществуването ни? Питал съм много хора за отговора на този въпрос, но отговор досега не съм получавал. Минал съм дълъг път и винаги съм търсил отговора и за мен съм намерил такъв. Ние сме тук, за да създаваме, да подобряваме и да оставим нашият опит на следващите поколения. За добро или за лошо сме се родили българи и можем да живеем и оставим нашата следа само като такива. Вирусът е вследствие на неправилния живот, който водим и няма как винаги да решаваме проблема с ваксина. Можем само да оправим начина си на живот и едва тогава ще бъдем в мир и хармония. Изкуството и историята са в основата на загадката за смисъла на живота. Нека заедно намерим отговора! – споделя Ивелин Михайлов, инициатор на конкурса и изпълнителен директор на Исторически парк.

В духа на думите на г-н Михайлов е и една от най-впечатляващите картини с тема историческа живопис: „Заветът на Кубрат“, претворена от българския майстор Мирослав Йотов. Кубрат на смъртния си одър поискал да му донесат сноп стрели. Когато те били в сноп, никой от синовете му не успял да ги пречупи. Но когато бивали разпръснати, много лесно се чупели една по една. Така Кубрат им завещал винаги да са заедно, за да са силни и непобедими, защото разделени ще бъдат слаби и всеки враг ще може да ги сломи.

Advertisement

Повече за събитието може да разберете на сайта на Исторически парк тук, както и във фейсбук събитието:

Continue Reading
Advertisement