Connect with us

Култура

В „Грозната Джейн“ на Флорънс Бъркли: Невзрачна лейди буди тръпка у „Дон Жуан“

Avatar

Публикувано

на

Образът на жена, която под непривлекателна външност, крие златно сърце, винаги е провокирал въображението на писатели, читатели, сценаристи и зрители – независимо дали става дума за популярния сериал от преди няколко години „Грозната Бети“ или за бестселъра от зората на ХХ век „Грозната Джейн“. Издателство „Милениум“ представя книгата на световноизвестната английска писателка Флорънс Бъркли в златната си колекция „Под знака на любовта“. Това е историята на една невъзможна връзка, която минава през буря от душевни изпитания, легенда за страст, пренесена в жертва на предразсъдъците.

Очарователният млад художник Гарет Делмън е галеник на съдбата. Жените го обичат, а той обожава да рисува прелестните им лица. И точно човекът, който поставя красотата на пиедестал, се влюбва в на пръв поглед най-неподходящата жена.

Добрата и благородна Джейн Чемпиън е напълно лишена от физическа хубост и сексапил и не се надява на искрено внимание от отсрещния пол. Високопоставената лейди обаче носи красива и богата душевност, която разкрива на сцената, докато изпълнява разнежващия любовен романс „Бисерната огърлица“. Артистичният Гарет е достатъчно чувствителен, за да усети незримата за очите прелест на Джейн и веднага й предлага да се оженят. Тя мигновено отвръща на чувствата му, но е по-скоро шокирана, отколкото щастлива. Не може да повярва, че увлечението му по нея ще бъде трайно.

Какво ще отговори Джейн? Дали съдбата няма да я накаже жестоко заради болезнените й колебания, които разбиват две сърца.

Години на бягство и ужасно стечение на обстоятелствата ще поставят на изпитание първоначалните чувства на влюбените и ще им дадат нова посока. Една трагична загуба ще им помогне да преосмислят представите си за себе си, но дали ще намерят общ път към щастието?

Advertisement

„Грозната Джейн“ е абсолютна класика в жанра и еталон за сантименталната проза в цял свят. Това е най-известната творба на прочутата английска писателка Флорънс Бъркли (1862-1921). Тя започва да пише едва в началото на 40-те си години – първо, само като лична изповед, докато заради продължително заболяване, прекарва дълго време на легло. С помощта на една от сестрите й, романът „Грозната Джейн“ е публикуван през 1909 г. в САЩ и жъне огромен успех. Вестник „Ню Йорк Таймс“ го обявява за бестселър № 1 за 1910 г. Творбата бива преведена на 10 езика.  Години наред „Грозната Джейн“ е сред най-любимите книги на читателките, дотолкова, че бива специално адаптирана и поставена на парижка сцена.

„Моята цел е, никога да не напиша нито един ред, който може да причини поквара на чувствата или сянка от срам на който и да е човек. Никога да не рисувам характер, който би накърнил идеала на този, който чете. Няма нужда от въображението на един автор, за да се види това, което е пред очите ни. Толкова много са низките, лошите, болните характери, уви, по цялата земя. Защо е нужно и писателят да увеличава техния брой.“ Това са думи на Флорънс Бъркли, цитирани през 1941 г. от преводача Ив. М. Минчев в предговора към първото издание на „Грозната Джейн“ на български.

 

Continue Reading
Advertisement