Открийте ни и в

Знаменитости

В петък София посреща директора на Дизайн музея в Лондон

MIKA

публикувано

на

Деян Суджич, снимка: Люк Хейс

Директорът на водещия музей за дизайн в света Design Museum в Лондон – Деян Суджич, пристига за лекция в София на 27 април в Генератор от 19:00 часа. Гостуването на Суджич е едно от най-значимите културни събития в България, а повод за неговото посещение е петото издание на серията курирани срещи с различни новатори в дисциплината – DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е. Темата на лекцията е “Бъдещето на дизайна”.

“Лекцията на иконата в дизайна – Деян Суджич, е естествено продължение на мисията на ГЕНЕРАТОР да показва силата на дизайна да променя живота ни към по-добро”, казват домакините от ГЕНЕРАТОР. “Ще се радваме да послужи за вдъхновение и да видим отражението на събитието в действията на представителите на дизайн сцената у нас, защото смисълът на цялата поредица DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е е да ражда нови идеи и колаборации.”

Деян Суджич е международно признат и уважаван журналист, преподавател и писател. Той е офицер на Ордена на Британската империя – един от петте най-важни почетни титли на Острова. Сред акцентите в професионалните му изяви са: куратор на осмото издание на Венецианското биенале за архитектура (2002г. с тема Next), директор на едногодишната инициатива Glasgow 1999: UK City of Architecture and Design и главен редактор на списание Domus (2000 – 2004г.). Автор е на книги за дизайн и архитектура, някои от които са The Language of Things (Penguin, 2008), Norman Foster: A Life in Architecture (Orion, 2010), Shiro Kuramata (Phaidon, 2013), B is for Bauhaus (Penguin 2014). Последната му книга е The Language of Cities (Penguin, 2016).

Музеят на дизайна в Лондон е основан през 1989 г. от сър Терънс Конран, а дейността му е посветена на съвременните разнообразни проявления на дизайна – продуктов, промишлен, графичен, моден, социален, архитектура и други. Музеят функционира като регистрирана благотворителна организация и средствата, генерирани от продажба на билети, подпомагат създаването на нови изложби. В края на 2016г. музеят е преместен от първоначалната си локация Shad Thames в бившaта сграда на Commonwealth Institute в Кенсингтън, знакова архитектурна находка, обновена за целите на постоянно разрастващите се колекции и дейности на музея. Деян Суджич е директор на Design Museum от 2006г., след като наследява друго известно име от кръга на настоящите икони – куратори и критици – Алис Росторн. Според Суджич ролята на музея е да помага на обществото да си обяснява сложни световни процеси, революционни открития и исторически явления, като дава пример с Brexit.

Audi с премиерния Audi A7 Шпортбег е партньор на култнурното събитие. Марката устойчиво подкрепя  визионери на бъдещето в цял свят  и  представя философията си на експериментатор в съвременния дизайн и мобилност. Audi предефинира формите на диалог с публиката, като презентира примери за концептуалните представи на марката за бъдещето. Новият А7 вижда бъдещето – в изложбата по време на събитието ще можете да се запознаете с визията на Audi, представена през детайлите на най-новия модел Audi A7.

DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е е серия от публични срещи с уважавани международни имена – новатори в дизайна. Чрез лекции, изложби и работилници публиката има възможността да се запознае с важни етапи от развитието на дизайна, неговите забележителни революционери, съвременни приложения, смели и предизвикващи въображението експерименти, етични и устойчиви тенденции, предстоящи нововъведения и други. Целта на ГЕНЕРАТОР като пространство и екип е да показва силата на дизайна да променя живота ни към по-добро. Сред гостите в предишните издания на DESIGN IS са  британският дизайнер Даниел Чарни, едно от водещите световни дизайн студиа – холандците thonik, дизайнерът на автомобили Емануил Клисаров и студиото за продуктов и интериорен дизайн BIG GAME, които са работили за брандове като Alessi, Habitat, HAY, Hermes, MUJI, Wallpaper, Nespresso и др.

Лекцията в ГЕНЕРАТОР е на 27 април от 19.00 часа и е с вход 10 лв. Билети могат да бъдат закупени предварително и на място в – Генератор в дните преди събитието, от 10:00 до 18:00 часа, както и преди самата лекция.

Лекцията е на английски език, без симултанен превод на български.

ГЕНЕРАТОР е в Бизнес център Витоша, бул. Черни връх 47, Източен вход София.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Музика

Йоана Сиракова – Ая бе част от академията на холивудската звезда Димитър Маринов  

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Личен Архив

С изобилие от таланти – пеене, артистизъм и танци, младата и талантлива Йоана Сиракова – Ая се превърна в “малка вселена от А до Я”, както самата тя се определя. Младата дама в момента е студентка първи курс в Нов български университет със специалност Театър при Елена Панайотова, един от стойностните режисьори у нас.

Ая беше част и от тазгодишната академия на холивудската звезда  Димитър Маринов – той е първия български актьор, качил се на сцената на Оскарите, заради участието си в най-добрия филм на годината – „Зелената книга“.

 “Беше прекрасно! Научих толкова много и съм истински благодарна, че пътищата ни се преплетоха!” – споделя тя. Щастлива и доволна от професионализма на актьора, тя се надява догодина да вземе участие в академията му.

Наред с актьорските си занимания, талантливата Ая има дълбока връзка с музиката още от много малка. Тя бе аплодирана от международна публика по време на шестото издание на Балканските Туристически Оскари 2020.

“Пея много малка, дори от бебе. Била съм на няколко месеца, когато мама ми е запяла някаква песничка и аз, веднага след това, съм започнала да тананикам мелодията. Ходила съм на пиано 5 години, а вече 10 години пея професионално. Имам опит със сценичните изяви – знам как да преобразувам сценичната треска в гориво, което ми помага да не се притеснявам. Мога да завладея цялата зала със зрители и те да почувстват истински посланието на песента или на постановката. Имам опит и с микрофонната техника, и със студийния звукозапис. От година и половина вече записвам кавъри в Youtube канала ми”, споделя Йоана, която 2 години е учила в театрална школа “Любен Гройс Пловдив”, с театрални ръководители Ивана Папазова и Стоян Сърданов.

“Направихме две прекрасни постановки. Едната е “Ах, тази… ” на Уилям Сароян, която играхме в Драматичен театър Пловдив. С нея спечелихме първа награда от театралния фестивал “Рошавата котка”. А в “Чехов- събрани творби”, отново играна в Драматичен театър Пловдив, специален гост бе Ивайло Христов”, допълва талантливата млада дама.

Въпреки многобройните си ангажименти, младата звезда намира време и за социални кампании – има 7-годишен опит в Лео клуб, младежката организация на Lions club (най- голямата благотворителна неправителствена организация в света), работила е доста години с малки деца, лишени от родителска грижа, деца със синдром на Даун и др. И за мен като човек е много важно приобщаването на хора, които обществото неглижира по една или друга причина.
Йоана е завладяна и от мистичните духовни практики – от малка медитира, има интерес към езотериката и древните науки като кабала и др.

“Има известна магия, ако се замислим, как се е създал светът и всичко живо. Обичам да размишлявам над тези неща. Вярвам и в “Ефектът на пеперудата” или тъй наречената “Теория на хаоса” – чувствителната зависимост от началните условия. Аз вярвам, че светът е напълно непредвидим, непредсказуем в своите закономерности и техните последствия и затова е напълно възможно едно махване на крила на пеперуда да доведе до възникването на мощно торнадо”, разсъждава красавицата, която намира време да практикува и йога.

Освен това обожава да рисува и да пренася всяко чувство под формата на цвят върху платното. Обича ездата – от година и половина вече язди както в тръс, така и в галоп. Новото й хоби е състезателна фехтовка.

Продължете понататък

Lifestyle

Иновативни процедури и услуги в новата клиника за дерматология и естетика Derma-Act Infinity

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

По случай четвъртата годишнина от създаването си, клиниката за дерматология и естетика, Derma-Act отново изненада аудиторията си с нестандартно видео. Голямата новина в основата на едноминутния клип е старта на новата клиника Derma-Act Infinity. Тя се намира в гр. София, на ул. „Папрат“ 6В, а в нея пациентите ще могат да се запишат за нови и иновативни услуги, с които дерматологичната клиника разширява своето богато портфолио. За много от тези процедури досега пациентите от България често прибягваха до пътувания до Турция или Гърция. Благодарение на Derma-Act това вече не е нужно, защото качеството на тези услуги може лесно да се достигне и в България. В клиниката се предвиждат чести гостувания на международни експерти, а част от доказаните професионалисти от Derma-Act ще приемат часове и в новата клиника. Както и досега, основната цел на специалистите в клиниката остава това да предоставят на клиентите си по-широк достъп до качествени и иновативни медицински услуги.

Краткото видео за представяне на новата клиника Derma-Act Infinity е със специалното участие на Диляна Попова, Виктория Фазлийска, Стефани Обадиару, Десислава Савова и Петър Стойчев, и представя една артистично-сюрреалистична обстановка, която засяга отблизо въпроса за това дали естетичните процедури са табу. Посланието на клипа е свързано с контрола, който всеки би трябвало да има над собствения си живот и с бунта към онези, които се опитват да го отнемат със своите предразсъдъци. Основната цел на това послание е ясна – да посочи табутата, свързани с естетичните процедури и да направи първата крачка към тяхното премахване.

Сред новите услуги, за които могат да бъдат записани часове в новата клиника Derma-Act Infinity са: TempSure® Envi – безоперативна апаратна процедура, която използва радиочестотна енергия за стягане на отпуснатата кожа по лицето и тялото. Работи, като доставя радиочестотни вълни, внимателно повишава температурата на кожата, така че топлината да задейства естествена реакция на организма, за да произведе нов колаген. TempSure® е лидер в процедурите с радиочестотна енергия за области като корем, ръце и бедра, както и срещу борбата с целулита. Друга нова процедура е противостарееща терапия за частично третиране на кожата, насочено към по-дълбоките ѝ слоеве – Morpheus8. Фракционираната радиочестотна енергия е научно доказан метод за намаляване на бръчките и възстановяване на колагена. Процедурата е минимално инвазивна, използва матрица от микро щифтове за обновяване на по-дълбоките слоеве на кожата с минимален престой на пациента. Също така, за подмладяване на кожата, клиентите на новата клиниката могат да се подложат и на Dermalinfusion. Това е процедура за подмладяване с одобрена от FDA технология, интегрираща три метода за лечение на кожата. С това 3в1 лечение на кожата тя се ексфолира, почиства се дълбоко от външни замърсители и мъртви клетки и се инфузира с богат на полезни вещества серум, съобразен с нейните конкретни нужди. Сред новите услуги в клиниката са също трансплантация на коса и пластична хирургия.

Видеото, с което Derma-Act представи втората си клиника, може да бъде видяно тук:

Продължете понататък

Горещо