Открийте ни и в

Култура

В посока Южна Корея с ново издание на издателство Книгомания

MIKA

публикувано

на

Само преди няколко дни на българския пазар излезе интригуваща книга, която разказва за съвременния живот в Южна Корея. Все още тази дестинация е твърде екзотична за нас. Красивото томче от 220 с. е цветно, с хубава хартия и твърди корици, с изразителни фотографии, които ни потапят в различните аспекти на корейската култура. Дизайнът нарочно е решен в синьо и червено – това са цветовете на националния флаг. „Животът в Южна Корея” (изд. Книгомания) от Су Ким съвсем непринудено и обективно представя навиците, обичаите и народопсихологията на съвременните корейци в паралел със западноевропейската и американската култура. Самата Су Ким пише пътеписи в отдела за пътешествия и туризъм  на в. „Дейли Телеграф” и произхожда от корейско семейство, емигрирало в САЩ през 70-те години на ХХ в. – затова точно тези паралели и нейни анализи са много ценни и придават автентичност на разказа.

„Животът в Южна Корея” не е традиционен пътеводител къде да отидете и какво да правите, ако посетите Южна Корея, макар че може да ви даде много добри идеи каква храна да опитате, как да се ориентирате в корейското меню, на какво да обърнете внимание в постройките ханок по улиците или в дрехите на корейците. Това е пътеводител в съвременната корейска култура и ежедневие, потапя ни в корейската среда и десетки любопитни факти, дава обяснение за бързото развитие на Южна Корея в последните 40 години, представя ни усещането да си кореец и как биха постъпили те в определени ситуации, отговаря на въпроса кой е ключът към успеха в технологиите и автомобилната им индустрия – иновациите и предизвикателствата.

„Ще се опитам да ви обясня също и характера и същността на южнокорейците – как постъпват и общуват помежду си и спрямо другите. Ще направя и внимателна дисекция на ежедневния им живот – от семейните привички, традициите и културните норми на поведение, за да стигнем до значението, което семейството, приятелствата, романтичните срещи и бракът имат за функционирането на южнокорейското общество”, споделя Су Ким в началото на книгата си. 

В „Животът в Южна Корея” важно място, разбира се,  заемат исторически теми като формиране на корейската национална идентичност, развитие на културата и изкуството, японската окупация, идеологиите на Севера и Юга, религиите. Колкото до препоръките кои местности и градове да посетите, ако се озовете на Корейския полуостров, далеч не се изчерпват само със Сеул и Пусан, а ще научите още за остров Чеджу, за Инчон, Кьонгджу – люлката на корейската културна трация, Андонг – духовното средище на Корея, и още много други местности. Особено голямо внимание е обърнато на семейния живот с корейски стил и защо семейството за корейското общество е всичко. Понятия като безусловна преданост, почит и дълг по отношение на най-близките са силно залегнати в конфуцианските традиции на страната. „Едва ли има друга човешка общност като корейската, където максимата „Кръвта вода не става“ да отеква така надълбоко в съзнанието на хората”, анализира Су Ким.

снимка: ПР

Макар да се приема за консервативно и далеч от предприемаческия дух на Западна Европа и САЩ, връзката между образованието и успехите в живота продължава да бъде основен стимул за човешкото поведение в системата от ценности на корейската култура. Изпитите и днес имат важно значение и са пътят към по-добро образование и по-успешна кариера. Учениците в Южна Корея често са натоварени с училищна и извънучилищна подготовка до 22 ч. вечерта, почти не разполагат със свободно време. Заради тежките изпити възниква и суеверието, когато имат изпити, ученици и студенти да ядат йот, вид корейски лепкав карамел, за да им се „залепят” знанията и късметът. Освен това избягват „хлъзгави” храни като супа от водорасли, за да не им се изплъзне щастието.

„Животът в Южна Корея” разказва също за възникването на корейския език, представя някои често използвани изрази и поговорки и какъв е смисълът им, какво представлява корейският флаг и какво символизира, как самите корейци възприемат себе си – „в рамките на полуострова южнокорейците смятат себе си за по-напредничави от севернокорейците по отношение на мисленето и начина на живот. Но в днешно време това не води до някаква задължителна омраза към съседите от Севера”, отбелязва Су Ким.

Необичаен факт в корейската култура е зачитането не на рождения ден, а деня на зачеването. Така че когато кореец спомене на колко е години, трябва да извадите една, за да разберете действителната му възраст.

Ако сте последователи на популярните напоследък скандинавски и датски течения за щастлив и спокоен живот като хюга, люка, сису и други, то корейците следват нунчи– изкуството да се преценява точно ситуацията и заобикалящата ни действителност въз основа на интуицията и сетивата ни. Ако владеете бързо нунчи, то вие сте много добре адаптивни в редица житейски ситуации и умеете да извличате полза. Но акцентът на нунчи далеч не е така прагматичен, дори напротив – целта е адекватно тълкуване на ситуацията, за да се създава емоционален комфорт на другите.

Наред със сериозните теми като политика, индустрия, религия, „Животът в Южна Корея” акцентира на кей-поп културата (особено на младежката BTS група, която през 2018 г. бе включена в класацията на сп. „Тайм” за 100-те най-влиятелни личности в света), на 10-те най-възхитителни корейци от киното, телевизията, спорта и модата. Особено голямо внимание Су Ким отделя на корейската сватба и традициите свързани с нея, съпружеския живот, най-почитаните празници през годината и в живота на корейците, както и на някои странни привички: например да не подарявате на любимия/-ата обувки, за да не избяга от вас; не го гощавайте с пилешки крилца, за да не отлети от вас и да се залюби с друга; не изписвайте с червено името на жив човек (в миналото така са се изписвали имената на починалите).

Книгата споделя и някои факти, които със сигурност ще ви изненадат: на риболова като едно от любимите хобита на мъжете съперничи…голфът! Този спорт се появява в Корея още в края на 19. век, а днес е една от трите най-големи страни като пазарен дял в областта на голфа (наред с Япония и САЩ). Съперник на играта шах пък е старинната игра Бадук, която е най-древната настолна игра отпреди 3000 години. Според легендата съдбата на Тибет е била решена чрез игра на бадук, когато будистки владетел предложил на своя противник да решат спора си на игралната маса, за да не се води битка и да се пролива човешка кръв. Според друга легенда играта била измислена от първия император на Китай, за да помогне за умственото развитие на не особено схватливия си син. Прилича на шаха по играта с бели и черни камъчета и редуването на двама играчи, но по стратегическа сложност се равнява и дори го надминава – напрежението е като за четири игри на шах върху една дъска.

Накрая ще ви изкушим още малко – освен че Южна Корея е известна като страната с една от най-древните култури и население над 52 млн души, тя е и страната на най-вкусните оризови кексчета, на най-ревнивите фенове към идолите, на най-пищното празнуване на 14 февруари – където червените сърца не се възприемат за кичозни, колкото и да са големи и по много, а корейците винаги имат някакъв цветен акцент по дрехите си, който ние туристите възприемаме като „сладурски“. Безспорно „Животът в Южна Корея“ е вашият най-сигурен и правдив пътеводител към сърцата и душите на хората в Корея.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Изд Колибри представя “Съвременна клайнианска психоанализ”

MIKA

публикувано

на

от

Сборникът „Съвременна клайнианска психоанализа“ е първото систематично представяне на клайнианската психоанализа пред българския читател. Съставител е д-р Светлозар Василев.

Съвременна клайнианска психоанализа“ (изд. Колибри; корица: Иво Рафаилов) ще представлява интерес за всички, които се интересуват от съвременните възгледи за несъзнаваното, вътрешните обекти, едиповия комплекс, проективната идентификация, преноса и контрапреноса. Авторите са разделени на две групи – първата включва световнопризнати британски експерти, а втората – аналитици от Европа, които интегрират клайнианските идеи в клиничната практика и културата на своите страни. В края на книгата ще откриете речник на термините.

По думите на д-р Майкъл Фелдман, ръководител на „Мелани Клайн Тръст“, този ценен сборник отразява интензивното сътрудничество между клайниански и български аналитици, което се задълбочи изключително много през последните десетилетия. Статията на д-р Василев е илюстрация на конструктивния и творчески начин, по който българските аналитици интегрират клайнианските идеи в своето мислене и начин на работа.

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация.

Продължете понататък

Култура

Допълнителни 7 дни с фестивала Sofia MENAR

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Поради огромния зрителски интерес 13-ото издание на фестивала Sofia MENAR ще продължи до 7 февруари на платформата Neterra TV+. Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата. Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Първото онлайн издание на Sofia MENAR събира хиляди зрители пред екраните от 15 януари. За първи път филмите от селекцията са достъпни от всички краища на България, което води до многократно увеличаване на аудиторията.

Като фаворити на българската публика се оформят най-гледаният ирански филм за изминалата година „Едва 6 милиона и половина”, изключително оригиналната немска комедия „Разпит по съседски”, мащабният проект на Ян Артюс-Бертран „Човек”, приказната турска история „Писма на съдбата”, остроумната черна комедия „На косъм от сцената” и драматичната история с неочакван обрат „Язовецът”.

На огромен интерес се радват и документалните истории от различни региони като „Крилете на Киргизстан” за живота на номадите в подножието на Тяншан, „Пънк завинаги”, представящ ъндърграунд сцената на Мароко, и „Между стената и света” – филм за приключенията на младеж, който решава да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския.

Абонаментите за фестивала Sofia MENAR са налични на https://neterra.tv/festival/menarfest

Продължете понататък

Горещо