Открийте ни и в

Lifestyle

В „Червената къща” започва серия от събития за иновациите в икзуството

MIKA

публикувано

на

В „Червената къща” започва серия от събития за иновациите в икзуството 31

снимка: ПР

Вторият модул от тематични събития на платформата за документално изкуство В/ХОД през 2017 г. се нарича В/ ХОД → напред и ще продължи  от 18.06. до 26.06., включително. Бъдеще, прогрес, иновативност, дигитални изкуства, нови медии – фокусът обещава любопитни, атрактивни и интерактивни срещи с изявени български визуални артисти.

В/ХОД → напред ще даде трибуна на творци и лектори със смели, новаторски и мултижанрови идеи. В/ХОД → напред е седмица на новите форми, новите истории, новата изразност и любопитството на човека, който е в ход напред. Ще бъдат представени вербатим и сетивен театър, посветен на старата баня в „Овча купел” и акция, която преосмисля паметника „1,300 години Бълагрия”, както и разговори за създаването на кино във виртуална реалност, за пресечната точка между науката, изкуството и високите технологии, за новата естетика във фотографията, провокирана от дигиталните нововъведения, и др.

Всички събития ще се проведат в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”, с изключение на „Потоци на паметта”, което ще се състои на открито в Парк баня „Овча купел”.

Работилница „Тялото в резонанс” на композитора Георги Атанасов Minstrell и хореографа Стефани Ханджийска (номинация за ИКАР 2017 за „Йон – пиеса за осиновените”) ще открие програмата на 18.06 в 13:00 и ще продължи до 20.06., включително. Работилницата изследва идеята за резонанса в тялото и в музиката. Основен обект е импулсът и как отекването му в тялото се превръща в танцово движение. „Тялото в резонанс” ще предложи осъвременен прочит на движенческото изкуство в търсене на иновативност. Броят на участниците е неограничен, а предварителното записване е на vox.pop.doc@gmail.com.

В „Червената къща” започва серия от събития за иновациите в икзуството 32

снимка: ПР

На 18.06 от 18:00 ще се състои премиерата на „Потоци на паметта”, съвместен проект на Студио за документален театър VOX POPULI и Сетивен театър „Лабиринт”. Мястото е Парк баня „Овча купел”, входът в свободен, а часовете на провеждане са 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00.  В „Потоци на паметта“  се сливат вербатим и сетивен театър, за да пресъздадат зрелищен разказ за старата баня в „Овча купел“ – документ на времето, запазил в изоставените си коридори духа на един далечен свят, в който ще влезем през спомените на очевидци и лабиринтите на собственото ни въображение. Режисьори са Милена Станойевич и Неда Соколовска. Публиката ще може да види представлението и на 24.06 и 25.06. от 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00.

„Автопортрет на бъдещето”, визуален проект на Стефан Дончев, ще бъде открит на 19.06 от 19:30. Проектът  представлява механичен робот в почти човешки ръст, който ни подканва да позираме, за да нарисува нашия портрет. Видът на машината напомня самоопериращ автомат. Проектът поставя под въпрос нашите виждания, взаимодействия и очаквания от роботите и показва колко по-различни са те от очакванията ни към хората. Докато машината рисува нашия портрет, разбираме, че тя неизбежно ни вписва в собственото си изображение.

Стефан Дончев е художник притежава магистратура по  „Дигитални изкуства” от Националната художествена академия. През 2011 г. става част от екипа на „1011” и интерактивната инсталация „Седни & Звучи”. Взима участие в студентски фестивал „Шах с пешката”, фестивал за дигитални изкуства „DA фест” и изложбата Hello World в София и Варна, и др.

На 20.06 от 19:30 В/ХОД → напред ще предложи на всички изкушени от съвременната кинематография презентация за виртуалната реалност –  „VR – през обектива на бъдещето”, водена от един от най-изтъкнатите експерти по VR в България – Момчил Алексиев. В рамките на събитието аудиторията ще се запознае със съвременния процес по създаване на кино по метода на виртуалната реалност: едно ново и прелюбопитно поле за артистичните идеи. Презентацията комбинира теория и практика.

Memoreality, проект на Сдружение „Трансформатори”, е в програмата на модула на 21.06 от 19:30. Демонстрация, акция, пърформанс, Memoreality предлага любопитен начин за преосмисляне на паметника „1 300 години България” пред НДК na пл. „България”, неизменна част от града от издигането му през 1981 г. до разрушаването му, което предстои през август 2017 г.  Участниците в пърформанса ще станат свидетели на клонирането на монумента в серия сувенири от шоколад, с които ще бъдат разиграни различните сценарии, предлагани в социалните мрежи за бъдещето на паметника. След това ще могат да определят вкуса на обещанoто светло бъдеще. Как и дали клонингите ще променят облика на пл. „България”?

В четвъртък, 22.06 от 19:30, публиката на В/ХОД → напред ще има възможност да види най-новата визуална творба ARTTU на младата авторка Леда Ванева, един от най-обещаващите съвременни български артисти, номинирана за Наградата BAZA 2017 г. Проектът ни запознава с френския булдог Артту. От намерените изхвърлени снимки и документи са събрани парчетата на неговата история. Това е доказателство, че той е съществувал. Ако имаше само папка със снимки на някой твърд диск, никой нямаше да разбере за него. Ако пък не беше възможно снимките да бъдат дигитализирани, Артту щеше да остане на сметището. Проектът ARTTU изследва различните измерения на изображението в пост-дигиталния контекст, както и взаимодействието между физическото и дигитално ни съществуване.

Носител на фотографския „Оскар” – наградата „Виктория” – Любомир Сергеев определено е сред най-изявените български майстори зад обектива. В/ХОД → напред предлага изключителната възможност на публиката да присъства на неговата презентация „Новите технологии и фотография” на 23.06 от 19:30. Лекцията ще разкрие какви неочаквани перспективи предлага за въображението света през обектива. Как иновациите влияят върху изображението и как дигиталният свят моделира изцяло нова естетика на образа? Лекцията е едно нагледно пътешествие в полето на фотографския прогрес с един от най-добрите лектори по темата! Презентацията се осъществява в партньорство с клуб „ФотоСвят”.

Съботният ден, 24.06, е време за музкалното събитие в програмата на В/ХОД → напред. В 20:00 ще започне музикално-визуалният пърформанс Future Past. Съвместният проект на артистите Иво Иванов (YvesO) и Боян Аврамов (D-CODE-X) съчетава електронен звук с визуална композиция, изградена от футуристични кадри. Публиката ще стане свидетел на един интерактивен хибрид, в който музикалната среда и прожекциите от всички страни на залата, както и извън нея, ще я въвлекат в мултижанров спектакъл от бъдеще време. Музика, пърформанс и видео в едно.

Как хормонът на любовта – окситоцина – се превежда на езика на джаза и може ли този превод да помогне за лечението на деца с аутизъм? За този и други интересни  експерименти на границата между науката, изкуството и високите технологии ще говорят Леандър Литов и Цветана Иванова на 25 юни от 17:00. Литов е водещ учен в Софийсккия университет и Европейския център за ядрени изследвания (CERN), а Иванова – преподавател в лондонския Централен университет за изкуствата „Сейнт Мартинс” (Central Saint Martins University of Arts). Двамата са основатели на RE – платформа, която обединява науката, изкуството и високите технологии. Те търсят пресечната точка между тях  и имат за цел да  създадат интегрираща методология, която да позволява обмен между различни видове интелигентност.

На 25.06 в 17:00 ще се състои презентазия на тема „Новият Ренесанс или как еволюирахме до „умно изкуство” и „артистична наука”. Лекцията ще водят две светочно признати имена, всеки на своето професионално поле: Леандър Литов и д-р Цветана Иванова. Той е един от водещите учени в СУ и Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), а тя е преподавател в лондонския Central Saint Martins University of Arts.

След края на презентацията в Червена зала на „Червената къща” ще бъдат обявени и спечилилите два проекта по отворената програма на В/ХОД – „Малък АРТ ДОК грант”. За втора поредна година В/ХОД дава две субсидии от по 3,000 лв. на два проекта за документално изкуство.

Третото събитие от програмата на В/ХОД → напред на 25.06 е ХОД 17 – Лаборатория за изследване на действителността – превърналата се в традиция среща на четирима театрали и публика. В рамките на събитието, обединени от темата за дигиталния свят, мултижанровия характер и технологиите в сценичните изкуства, поканените артисти (един режисьор, един актьор, сценограф и драматург) ще обменят опит и възгледи с аудиторията. Дали и как театърът може да се адаптира към иновациите навсякъде около нас и заедно да предложат на зрителя зрелище от ново поколение? Началото е в 20.00.

В последния ден на В/ХОД → напред, 26.06. от 19:30, ще се проведе пърформансът FUTURUM EXACTUM. Това е един дързък проект, възникнал от срещата между дигиталния дизайн и документалния театър. Документите, използвани в проекта са съхранени броеве на списания „КОСМОС“, издадени между 1970 и 1986 г. Кои предположения на научнопопулярната мисъл са се сбъднали и как е изглеждал днешният свят, погледнат от календара на седемдесетте? Phormatik Visual Lab предлага дигиталната среда като абстрактен контекст за това хипотетично бъдеще в миналото. Участват: артисти на Студио за документален театър VOX POPULI и Марио Стойнов от Phormatik Visual Lab.

Следете Фейсбук страницата на В/ХОД напред: www.goo.gl/lQHm3B

За резервации, посетете сайта на „Червената къща”: http://www.redhouse-sofia.org/Events.aspx

„В/ХОД → напред” е част от платформата за документално изкуство, която се осъществява с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за Българя”!

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Полезно

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

MIKA

публикувано

на

от

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 33

NIVEA стартира световната си кампания „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” с документалния филм „Twins“. Филмът разказва историята на две преждевременно родени близначки от Хамбург и как животът на едната бива спасен от прегръдката и близостта на сестра й по време на престоя им в кувьоз. С техния разказ NIVEA цели да насочи вниманието на хората към ролята на обикновеното човешкото докосване, което в даден момент може дори да спаси живот.

Кампанията „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е отговор на мащабно проучване, което световният лидер в грижа за кожата провежда в два етапа – преди и по време на пандемията от COVID-19. В него на дневен ред излиза връзката между емоционалното състояние на хората, липсата на докосване и по-малкото моменти на близост , както и необходимостта от повече информация за техните ползи. С тази инициатива NIVEA цели да насочи вниманието към влиянието на допира и близостта върху човешкото здраве. В рамките на кампанията, в световен мащаб,  брандът ще окаже подкрепа на различни проекти, насочени към ползите на човешкото докосване и подобряването на качеството на живот. Сред най-рисковите групи и фокус на подкрепата се очертават преждевременно родени бебета, хора с увредено зрение и възрастни хора с деменция.

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 34

В проучването на NIVEA участват близо 25 хил. души от 23 страни. 9 от 10 души посочват близостта от човешкото докосване като ключов елемент за щастлив и пълноценен живот. Над половината от запитаните твърдят, че времето на изолация ги е накарало да се чувстват по-самотни от всякога. 4 от 5 души, живеещи сами, споделят, че не изпитват човешки допир на ежедневна база. 23% от самотните родители и 24% тийнейджърите твърдят, че изпитват самота, а две трети от всички участници заявяват, че биха искали да получават повече прегръдки. И основна причина за тези усещания е именно липсата на докосване.

Физическите и психологически предимства на човешкия допир и близостта между хората, която поражда, са доказани научно. Въпреки това те се оказват непознати за по-голямата част от участниците в изследването, а 86% от запитаните твърдят, че по-доброто познаване на ползите които носи обикновеното докосван би ги вдъхновило за повече близост с хората около тях.

Повече информация за изследването може да намерите тук. Историята на близначките Лили и Мадлен може да гледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

MIKA

публикувано

на

от

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 35

Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като гербова марка на нашия град не само за пловдивчани, но и за гостите от страната и чужбина, заяви на официалното откриване на седмото издание проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/, съорганизатор на събитието. Той изрази увереност, че и тази година дефилето ще донесе много радост на посетителите и успехи на изложителите.

Това е първата туристическа проява в града за тази година с богата съпътстваща програма и се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, гарантираха от Съвета по туризъм. Броят на участниците е рекордно висок – 39 винопроизводители и гурме майстори от 27 изби и храни от 12 производители, за първи път има и чуждестранен участник – от Венеция. Гостите на дефилето ще могат да дегустират 200 български и 10 италиански вина.

След като дадоха старт на фестивала, проф. Моллов и инж. Фратев направиха обиколка в ресторанти, музейни къщи и галерии в Стария град, опитаха част от вината и разговаряха с винопроизводителите за проблемите в сектора. Майсторите от винарските изби с нетърпение очакваха експертната оценка на професора, а за повечето проби тя беше отлична. На много места ректорът беше посрещнат от студенти на висшето училище, които помагаха в провеждането на дефилето.

Ден преди официалния старт на дегустациите учебният ресторант на УХТ беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, където петчленно жури отличи най-добрите участници. Днес тримата победители в надпреварата ще получат на официална церемония плакети от председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на университета.

Продължете понататък
Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021 36
Музикапреди 12 часа

Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 37
Полезнопреди 14 часа

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 38
Tехнологиипреди 14 часа

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 39
Културапреди 15 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 40
Музикапреди 15 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 41
Lifestyleпреди 15 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 42
Lifestyleпреди 15 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 43
Lifestyleпреди 15 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 44
Lifestyleпреди 16 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 45
Културапреди 16 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Горещо