Connect with us

Галерия

Галерия „Леседра“ празнува 33 години

Avatar

Публикувано

на

Ангел Василев Автопортрет 2000 г rotated

Ангел Василев, Автопортрет, 2000 г

Уникална изложба посветена на годишнината се открива на 22 април

Тази година столичната галерия „Леседра“ става на 33 години. Събитието ще бъде отбелязано с изложба, посветена на годишнината, която ще се открие на 22 април и ще може да бъде видяна до 23 май.

Галерия „Леседра“ е създадена на 6 май 1991г. Датата не е случайна. Това е денят на Св. Георги, който се превръща в патрон и закрилник на галерията, а нейният основател, Георги Колев, също празнува имен ден на тази дата.

За своята 33-та годишнина галерията ще представи уникална изложба за любителите и ценителите на съвременното българско изкуство. Ще могат да бъдат видени произведения, създаден преди 25 години от едни от най-значимите и знакови български художници – Петър Дочев, Любен Зидаров, Ганчо Карабаджаков, Христа Стефанов, Димитър Лалев, Ангел Василев, Димитър Угринов, Тома Трифоновски, Генчо Денчев и Васил Карадимов.

Advertisement

За първи път ще бъдат показани техни автопортрети, създадени по проект на Леседра през 2000 г.

Представени ще бъдат и автори в областта на графичното изкуство, участвали в проектите на Леседра от 2000 година с десетки изложби в Япония, Канада, САЩ, Ирландия, Нидерландия, Гърция, Италия: Румен Скорчев, Михаил Петков, Любен Диманов, Стоян Цанев, Ралица Николова, Атанас Василев, Николай Майсторов, Мария Духтева, Иван Нинов, Христо Кърджилов, Иван Димов и Милко Божков.

Галерия „Леседра“ се намира на ул. Милин Камък 25.

Повече информация за галерията: https://www.lessedra.com

Advertisement
Continue Reading
Advertisement