Connect with us

Lifestyle

Галерия +359 открива сезона на 12 юни

Avatar

Публикувано

на

Галерия +359, както много други галерии в България и по света,  промени голяма част от предварително подготвената си програма за 2020 поради световната карантина, наложена от СОVID19. Програмата ни стартира с онлайн изложбата „Извънредно положение“, в която дотук взеха участие 13 художници от България, Германия, Турция, Нидерландия, Франция и Израел. Изложбата беше организирана от  Галерия +359 и асоциация Art Project Depot, в партньорство с издателска къща „Критика и Хуманизъм“. Изложбата се реализира като един постоянен диалог между артистите, артистичните платформи, на които се осъществи събитието и издателството, което добави цитати  от важни текстове на философи, социолози, историци и психолози, към работите, подготвени от художниците за проекта. Проектът може да бъде видян в неговата цялост тук.

Първата изложба, която ще бъде подредена в пространството на Водната кула за тази година, се казва „Лични утопии“. Смятаме, че фокусът върху идеята за утопията във време, когато всички се питат как да продължат напред е особено актуален. Проектът е посветен на идеята за утопията и възможността за нейното конструиране и съществуване. Изложбата „Лични утопии“ представя част от видео архив, създаден в продължение на 15 години. Селекцията за проекта няма за цел да създаде критически прочит на определена национална действителност, въпреки че хората, представени в заснетия материал, са българи. Изложбата е подбор на лични наблюдения, измислени ситуации и въображаеми наративи, спонтанно появили се в работата на представените художници.

Документираните във видеата персонажи /сред които и част от визуалните артисти/ създават иронични модели за идеално съществуване или се ситуират в измислени ситуации. В тях се противопоставят различни езикови, символни и ритуални парадигми. Така нефукциониращата по предназначението си Водна кула се превръща в лаборатория, чиято цел е даде съдържание на идеята за Utopia като измислен свят, възможен единствено в различни социални експерименти. А дали всички лични стремежи за перфектно съществуване на участниците в този „експеримент“ се съчетават в единна стратегия за всеобща хармония може да бъде проследено в изложбата.

Лични Утопии
Аделина Попнеделева, Вальо Ченков, Цветан Кръстев, Георги Ружев
Куратор: Ирина Баткова
Откриване на 12 юни –  от 14 до 19 часа при спазване на всички мерки за сигурност.

Галерия +359, ул. Галичица 21, София
Галерията ще работи в четвъртък, петък и събота от 14 – 19 часа, а в останалите дни по предварителна уговорка.
Проектът се осъществява в партньорство с Art Project Depot.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement