Открийте ни и в

Култура

“Героят” на Ронда Бърн е вече тук!

MIKA

публикувано

на

"Героят" на Ронда Бърн е вече тук! 26

rhonda_byrneСлед като ни просвети в „Тайната“, показа ни „Силата“ и ни заведе до „Вълшебството“, световноизвестната австралийка Ронда Бърн ни среща с „Героят“ (ИК „Изток Запад“), който – сигурна е тя – е стаен във всеки един от нас.

Добилата световна популярност австралийска телевизионна продуцентка и сценаристка Ронда Бърн ни напътства, за да открием по-лесно това, което ни отличава от околните и ни прави специални. За целта Бърн предлага карта на пътя към величието в четвъртата книга от проекта „Тайната“ – „Героят“, който вече броди и из българските книгопродавници.

Името Ронда Бърн се разчу покрай филма „Тайната“, гледан от милиони зрители по света. Истински известна обаче става тя, след като издава и прочутата книга с едноименно заглавие, която е преведена на 50 езика, издадена е в над 25 милиона копия по света и вече над 200 седмици е в списъка с най-продавани заглавия на Ню Йорк Таймс.

Наскоро ежедневникът USA Today я включи в двайсетте най-продавани книги за последните 15 години. Ронда продължава пионерската си работа със следващите книги от проекта: „Силата“ (2010) и „Вълшебството“ (2012), които споделят съдбата на своя предшественик – и те са неразделна част от списъка на най-продавани заглавия на Ню Йорк Таймс. На ход сега е „Героят“, който продължава вече установената линия – да изпълва с позитивизъм и да зарежда с положителна енергия всеки, докоснал се до изданията на Ронда Бърн.

geroqt_coverЛайтмотивът в „Героят“ е, че всеки от нас крие нещо специално в себе си, нещо, което го отличава от останалите и го прави уникален:

„За вас има определен живот; вашият път чака да поемете по него. Книгата „Героят“ е посветена на този път“, категорична е Бърн.

 В луксозното цветно издание, напомнящо визуално на първите две части – „Тайната“ и „Силата“, – дванадесет от най-успелите личности в наши дни разкриват трудностите, пред които са се изправили по – на пръв поглед – невъзможния път, който са извървели, за да стигнат и да се установят трайно на върха. Всички тези хора – произлезли от бедни, проблемни семейства, но дори и за миг не се отказали да следват и сбъднат мечтите си – се обединяват около твърдението, че човек притежава изначално всичко, което му е нужно за да изживее своята най-съкровена мечта. Чрез постиженията си те са живото доказателство на тезата, която Ронда Бърн защитава в изданието: реализирайки мечтата си, ние едновременно изпълняваме успешно своята мисия, намирайки вечно щастие, и – по този начин – променяме не само себе си, а и целия  свят.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

„Пустош“ от Стина Джаксън – където има вражда, следва и убийство

MIKA

публикувано

на

от

„Пустош“ от Стина Джаксън – където има вражда, следва и убийство 27

Излезе „Пустош“ от шведската авторка Стина Джаксън, носител на наградата на Шведската академия на писателите криминалисти, връчена за бестселъровия ѝ роман „Сребърният път“.

По книжарниците излезе „Пустош“ от шведската авторка Стина Джаксън – нов роман след бестселъра „Сребърният път“. Наградена за най-добър роман от Шведската академия на писателите криминалисти през 2018 г., Стина Джаксън посвещава новата си книга на забравените тайни, опасните разкрития и силата на семейството.

Йодесмарк е отдалечено и забравено от бога малко градче в северна Швеция. От години жителите му постепенно го напускат и никога не се връщат. Но Лив Бьорнлунд е прекарала целия си живот там. Младата жена живее в порутена стара къща със сина си тийнейджър Симон и застаряващия си баща Видар.

Семейството няма близки или приятели, живее усамотено и тихо, a oколо тях витае някаква мистерия. Защо Лив никога не е напуснала умиращата ледена пустош? Защо работи нощни смени на малка бензиностанция, вместо да изгради нов живот другаде? Кой точно е бащата на Симон? Слуховете ги преследват на всяка крачка.

Говори се, че Видар е богат като крал. Под къщата е заровено цяло състояние, което Лив ще наследи, когато баща ѝ почине. Но Видар си е създал достатъчно врагове през годините, а митовете за баснословното му богатство правят семейството лесна мишена.

Горите шептят от тайнствени звуци, снегът удавя писъците, къщите крият човешката вина, а градчето никога не проговаря. А където има вражда, следва и убийство.

Трилърът „Пустош“ от бестселъровата авторка Стина Джаксън разказва за клаустрофобията на малкия град и неразрушимите връзки, които създаваме с места или хора. С безпогрешен усет за нарастващото напрежение „Пустош“ ни запраща в сърцето на мрака на скандинавския ноар.

Стина Джаксън е изключителна в обрисуването на суровата скандинавска природа – и тази навън, и тази вътре в хората. Нейните романи те отвеждат в наистина тъмни кътчета, откъдето не знаеш дали ще се завърнеш, или ще останеш завинаги там.“

Фредрик Бакман, автор на „Човек на име Уве“, „Бьорнстад“, „Тревожни хора“ и др.

Продължете понататък

Култура

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

MIKA

публикувано

на

от

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 28

Невероятно амбициозен и безкрайно човечен литературен епос се появи на българския книжен пазар благодарение на издателство ICU. „Годината на бягствата” носи на своя автор – британския писател с индийски корени Санджив Сахота – Европейската награда за литература 2017, става финалист за Man Booker през 2015 г. и е обявен за книга на годината от Washington Post и Boston Globe. Световноизвестният писател Салман Рушди пък казва за романа: „Можете само да се оставите – с наслада – на неговото въздействие.“. И действително – силни емоции и съпреживяване очакват всеки, който поеме на пътешествие заедно с четиримата главни герои.

„Годината на бягствата“ се разгръща в рамките на една разтърсваща година, в която пътищата на Автар, Рандип, Точи и Нариндер се пресичат и преплитат необратимо. И четиримата носят непосилно тежко бреме и търсят спасение. Спасението е винаги отвъд тяхната родина, тяхната каста, отвъд техните възможности, отвъд тях самите. Обречени да бягат от всичко това, те търсят своето място в света. Чувството за дълг и срам обаче ги държи в окови, от които не е така лесно да се освободиш.

„Красотата на нашето съвремие е, че не си прикован към едно-единствено място – възможно е да „принадлежиш“ на няколко различни места и към няколко различни групи едновременно. Те просто добавят нов аспект към личността ти“, казва Сахота в свое интервю.

Темата за принадлежността и търсенето на идентичност е ключова в романа. Той ни разкрива страданието, което емигрантският живот носи. Книги като тази не само ни правят по-добри хора, те ни предлагат да надзърнем в светове, които трудно бихме открили по друг начин. Авторът събира своите истории „от улицата” и макар творбата му да е художествена, тя носи автентичността на действително случили се съдби, някои от тях трагични.

Читателите неусетно ще преминат през една шеметна и динамична година и след последната страница няма да са същите. Защото именно това е силата на истински добрите истории.

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби, Великобритания. Потомък на имигранти от Индия, преселили се на Острова през 60-те. Следва математика в лондонския Импириъл Колидж, но точните науки не са неговият път. Първия си роман, „Среднощни деца“ от Салман Рушди, прочита осемнайсетгодишен и оттогава Рушди се превръща в негово вдъхновение – не само като читател, но и като писател.

Дебютният роман на Сахота „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer го нарича „безспорно изключителен“, а Times определя книгата като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература (2017) и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетимата най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40 години“.
От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

Превод от английски: Надежда Розова
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Люба Халева
Оформление: Асен Илиев

Продължете понататък

Горещо