Открийте ни и в

Култура

Големият Бил Брайсън се завръща с новото издание на „Кратка история на почти всичко”

MIKA

публикувано

на

Изтъкнатият журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън разказва повече от увлекателната „Кратка история на почти всичко” (ИК „Сиела”). След близо година отсъствие от книжния пазар в България, утвърдилата се като една от най-знаковите книги в съвременния научно-популярен свят, излиза в ново издание.

Знаете ли на какво разстояние от нас е Юпитер? Питали ли сте се някога какво ще стане при евентуален сблъсък на Земята с астероид? А на какво се дължат масовите пет измирания на видове, които на няколко пъти са застрашили бъдещето на живота на нашата планета? Отговорите на тези и множество други въпроси, свързани със зараждането на живота и еволюцията на видовете на Земята, ни дава видният англо-американски журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън. От научно-популярната му книга „Кратка история на почти всичко”, която излиза в ново редактирано издание у нас след година отсъствие от книжарниците, научаваме ключови факти и интересни открития в сферата на съвременната физика, астрономия, биология, генетика, геология и за развитието на природните науки като цяло, през последните сто години.

Макар Брайсън да борави умело с перото и като журналист, и като писател, той не е учен и дори признава, че преди да започне работа по „Кратка история на почти всичко” е бил недоволен от собствените си познания в сферата на науката. Като четящ човек обаче, опитващ се да намери повече достъпна информация по научни въпроси, той забелязал, че такава почти не се намира. „Сякаш те искат да запазят хубавото скрито, като правят всичко да изглежда неразбираемо”, казва той за авторите на учебници. Така изпълнената му с любопитство същност и талантът му на пишещ раждат изданието, което днес е една от най-знаковите научно-популярни книги в световен мащаб. Изцяло научно подкрепена с факти и примери и написана на достъпен за широка аудитория език, „Кратка история на почти всичко” събира на едно място сложни концепции като Големия взрив, еволюцията, тектониката, размера на ядрото на атома и дори квантовата физика, обяснявайки ги по увлекателен начин.

Голяма част от книгата е посветена на забавните истории зад големите научни открития, на ексцентричния характер на учените, както и на странните стечения на обстоятелствата, които са довели до научния прогрес. Написаното от Брайсън не изисква задълбочени предварителни познания по физика, нито умения за разрешаване на сложни задачи и формули, а единствено жажда за знания, любопитство и въображение.

Кратка история на почти всичко” е отличена с престижната европейска награда „Декарт” за популяризиране на науката през 2005 г. Новото издание е в превод от английски на Маргарита Хаджиниколова и с корица на художника Дамян Дамянов.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

„Сделката“ от Ел Кенеди – залозите в любовта са високи

MIKA

публикувано

на

от

По книжарниците излезе „Сделката“ от Ел Кенеди – първа книга от бестселъровата колежанска романтична поредица „Off-Campus“.

По книжарниците можете да намерите „Сделката“ от Ел Кенеди – колежански романс, който изправя капитана на отбора по хокей на пътя на срамежлива студентка по музика. Когато залозите са високи, всичко може да се случи.

Запознайте се с Хана. Тиха, умна, първа по успех в класа си. Тя преследва целите си без капка съмнение и е планирала всеки аспект от живота си до съвършенство. Освен когато се отнася до срещи или секс. Изкуството на съблазняването ѝ е толкова присъщо, колкото шумните купони, тоест никак.

Но има един проблем. Проблем, наречен Джъстин Кол – звездата на випуска с изваяните черти на гръцки бог. Целият ѝ стомах се преобръща в негово присъствие, а той дори не знае, че тя съществува. Ако Хана иска той да ѝ обърне внимание, ще ѝ се наложи да излезе много извън зоната си на комфорт – да направи неща, от които съзнателно е бягала от години, откакто сериозна травма от миналото изтръгва живота ѝ извън релси.

И шансът може би се е появил пред нея под формата на наглия, нахакан капитан на отбора по хокей. Гарет твърди, че може да ѝ помогне да спечели сърцето на Джъстин. Ниските му оценки заплашват да го изхвърлят от отбора, а хокеят е целият му живот. С уроците на Хана той ще успее да изкласи срока и да продължи мечтата си да стане професионален спортист. И ако за да получи помощта ѝ, трябва да ѝ помогне да се направи на интересна пред Джъстин, така да бъде.

Е, тя може и да го дразни със сарказма си, а той – да ѝ се качва на главата с нахаканото си поведение, но като цяло сделката няма как да бъде по-добра. Може би обаче отличничката има повече общо с безочливия плейбой, отколкото и двамата са осъзнавали.

Но защо би ѝ пукало за него? Гарет е далеч от романтичния интелектуалец, който е неин типаж. Защо него би го било грижа за нея? Тихата срамежливка, която никога не би свикнала с шумните партита и неговия начин на живот?

Една случайна необмислена целувка заплашва да разклати крехкия баланс… и да отведе и двамата в посока, която не са си и представяли.

Бестселъровата авторка на романтични истории, любима на читатели от цял свят, Ел Кенеди за пръв път се появява на български език. „Сделката“ е първа книга от трилогията „Off-Campus“, където всеки роман разказва самостоятелна история по коридорите на университета „Брайър“.

Продължете понататък

Lifestyle

Жените в литературата – постижения, клишета и стереотипи

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Този понеделник, 8-ми март, предаването за  „Библиотеката“ е посветено изцяло на  Международния ден на жената. Водещата Анна Ангелова и гостите ѝ ще разговарят за жените и литературата. Какво означава „женско писане“ и как се промени ролята и мястото на жените в българската литература? Дискусия по темата в студиото на „Библиотеката“ ще направят двама професионалисти – Кристин Димитрова и Митков Новков.

Знаете ли какво означава „чаяние“? Това е стара дума за „надежда“. Виктория Бешлийска, която търси и съхранява забравените български думи разказва за своя проект „По дирите на думите“ и за своя дебютен роман “Глина”.

Водещата ще срещне зрителите и с една жена-рицар – Ива Дойчинова и „Рицар на книгата“. 

В предаването очаквайте още и най-новата книга на Исабел Алиенде – „На жените с обич“ – разговор за живота на най-успешната латиноамериканска писателка и феминизмът „с пола“, както и детска биографична книга за Владимир Димитров – Майстора от художничката Кристина Тужарова.

Гледайте „Библиотеката“ всеки понеделник от 23:30 часа по БНТ1, с повторения по БНТ2 и БНТ4.

Продължете понататък
Tехнологиипреди 3 седмици

Стартира Национално проучване “Заплатите в Софтуерния Бранш” 2021

Музикапреди 4 седмици

Sia и David Guetta с още една песен към филма “Music”

Музикапреди 3 седмици

Слушаме най-доброто от P.I.F. в двоен албум от Слънчеви и Облачни песни

Културапреди 2 седмици

„7 ключа, за да събудим жизнената си сила” от Цветанка Шопова

Културапреди 4 седмици

БГ автори търсят пресечната точка между съвременната и изкуството с изложба в галерия “УниАрт”

Музикапреди 4 дни

Българската песен на Евровизия 2021 ще бъде представена на 10 март с концерт на Виктория

Културапреди 2 седмици

Български научен труд в сферата на образованието оспори политиките на ООН

Литературапреди 4 седмици

Тийнейджърка търси „21 начина да умреш“, за да намери силата да живее

Културапреди 2 седмици

Исабел Алиенде: „На жените с обич“

Културапреди 2 седмици

Предстоят дни на „Медея“ в театър Азарян!

Горещо