Connect with us

Класическа

Големият шедьовър на бароковата музика от 18-ти век в модерен вариант

Avatar

Публикувано

на

Знаменитата религиозна творба за сопран, алт, хор и оркестър – „Стабат Матер“ – е създадена през 1736 година от Джовани Батиста Перголези. Няколко седмици по-късно, италианският композитор и цигулар умира. “Stabat Mater” е сред най-големите шедьоври на сакралната музика, която въздейства по изключителен начин със своето интимно и трогателно звучене, и дълбоко прочувствени текстове.

За записите в албума „PERGOLESI: STABAT MATER“ (Вирджиния Рекърдс/Sony Classica) се включват два от най-блестящите и вълнуващи сопрано гласове от световната оперна сцена в момента – Соня Йончева (сопрано) и Карин Дешайе (мецосопрано) под великолепния съпровод на бароковия ансамбъл „Amarillis“ със солисти Елоиз Гаяр и Виолин Кошар.

Освен произведението на Перголези, в албума са включени творби и на двама негови съвременници – Франческо Манчини и Франческо Дуранте. Репертоарът в албума включва целия репертоар от концерта, състоял се през юни, 2015г. в театър „Шанз Елизе“, когато са реализирани и записите за проекта.

Continue Reading
Advertisement