Connect with us

Култура

„Големи лъжи в малкото градче“ – мистериозна фреска разкрива дълго пазена тайна

Avatar

Публикувано

на

Американската авторка на бестселъри Даян Чембърлейн с нов роман на български

В малко градче в южен американски щат три тъмнокожи деца намират трупа на бял мъж. Колкото и да са малки, вече знаят, че това няма да се хареса на никого и трябва да си мълчат. Така започва една история с неочаквани обрати, тайни и лъжи, която държи читателя в напрежение до последната страница.

„Големи лъжи в малкото градче“ е вторият роман на Даян Чембърлейн, който издателство „Кръг“ представя на български след „Денят, в който изчезна“. Преводът е на Мариана Христова, а красивата корица – на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

В основата на книгата са два разказа, които се преплитат, макар помежду им да стоят десетилетия. Ана Дейл е млада художничка, която през 40-те години на XX в. печели престижен конкурс за изрисуване на фреска върху пощенската станция в малкото градче Идънтън в Северна Каролина. Задачата е вълнуваща, но е свързана и с редица предизвикателства. Ана трябва да се изправи срещу предубежденията, свързани с пола, произхода и възрастта й, за да работи по картината си. Докато не изчезва безследно, преди да завърши фреската си…

Десетилетия по-късно затворничката Морган Кристофър се оказва въвлечена в историята на Ана и нейната творба. Младата жена излиза предсрочно на свобода, само при едно условие: да реставрира фреската на Ана Дейл. За тази задача е избрана от знаменития покоен художник Джес Джеймисън Уилямс, прекарал последните години от живота си, подпомагайки млади таланти в затруднено положение. Защо обаче се е спрял точно на нея? И какво се е случило с Ана Дейл през 40-те?

Advertisement

Даян Чембърлейн разказва динамична история, изпълнена с обрати, която ни пренася между 40-те години в САЩ, когато в южните щати разделението на база цвят на кожата все още може да доведе до смъртна присъда, и наши дни, когато една млада жена се опитва да живее с последиците от грешките си.

Даян Чембърлейн (1950) е американска писателка, чието име от години оглавява класациите за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“, „Съндей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“. В богатото си творчество – 30 романа, преведени на повече от 20 езика – тя винаги създава отличен психологически портрет на героите си, като обръща поглед към тях и неуморно търси първопричина за действията им. Повлияна от работата си на социална работничка и психотерапевтка, Чембърлейн умее да претворява трудни и мистериозни житейски ситуации в литература. Историите й пленяват както сърцето, така и ума.

Continue Reading
Advertisement