Connect with us

Lifestyle

Градоскоп стартира дискусии за градовете след COVID-19

Avatar

Публикувано

на

TNN KeyVisual

Експерти с фокус върху градската среда се обединяват в новия двигател за градско преобразуване ГРАДОСКОП. Мултидисциплинарният екип събира опит в архитектурата, урбанизма, комуникациите, мултимедията и дизайна, за да работи в две основни посоки – да ангажира гражданите, бизнеса и политиците в продуктивен разговор за бъдещето на градовете ни и да популяризира добри практики чрез конкретни акции и намеси. “ГРАДОСКОП е място, което ще се опита да изненадва с теми и проекти, едновременно локално значими, но и глобално смислени”, казва архитектът, критик и преподавател Анета Василева, която е част от колаборацията.

Да обсъжда локалните проблеми в глобален контекст е основна задача, която ГРАДОСКОП си поставя в първия си проект “Новото нормално”. Той разглежда отражението на COVID-19 върху градовете и начина, по който пандемията влияe на някои от най-важните градски теми – градското планиране, публичните пространства, сградите, мобилността, образованието, музеите, фестивалите и работната ни среда. Осемте теми се дискутират в Zoom формат от европейски и български експерти, които съпоставят гледни точки и анализират поуките, но и възможностите, които кризата налага в градското развитие.

В дискусиите на ГРАДОСКОП участват архитекти, урбанисти, предприемачи и организатори на събития, които обсъждат “новото нормално” през призмата на своята експертиза и гледна точка за последствията от кризата. Сред тях са италианският архитект Масимилиано Фуксас, чието студио спечели конкурса за реновация на площад “Св. Неделя” в София, и главният архитект на Столична община Здравко Здравков; съоснователката на Copenhagen Architecture Festival Жозефин Мишо и създателят на Master of Art Найо Тицин; директорът на Софияплан Любо Георгиев и Фрауке Бъргдорф от градския съвет на Аахен; изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев и директорът на Sustrans Дейзи Нараянан; Андреас Руби от Swiss Architecture Museum и Маргарита Доровска от Дом на хумора и сатирата в Габрово.

“ГРАДОСКОП е именно двигател за градско преобразуване, защото подхожда към градските промени в цялата им комплексност – като резултат от многобройни тенденции, намерения и очаквания. Стремим се да подпомагаме тази неизбежна градска промяна да се случва по най-добрия начин – осъзнато, мултидисциплинарно, чрез различни формати и пилотни проекти”, казва архитектът и урбанист Ина Вълканова, един от инициаторите на колаборацията.

Advertisement

В ГРАДОСКОП вярват, че развитието на градовете зависи не само от експертите, но и от всеки гражданин. Затова ще работят за популяризирането и налагането на включващи и устойчиви процеси в градското планиране и управление. Екипът приема за своя мисия да подпомага смислените политики, отговорните бизнеси и активните организации в усилията им да подобряват средата, в която живеем. “Всеки от нас влияе на това как изглеждат отвън домът, улицата, градът му. ГРАДОСКОП е платформа, в която искаме да комуникираме по достъпен начин градските проблеми и тенденции и да развиваме културата на активно участие на хора и бизнеси в градските процеси’’, казва комуникационният стратег Адрияна Събева от екипа на ГРАДОСКОП.

Проектът “Новото нормално” се осъществява с частичната подкрепа на Програма “Критика” на Национален фонд култура. Можете да следите разговорите и следващите проекти на платформата, свързани с темите градска среда, социално отговорна архитектура, включващ дизайн, визуална култура и активно гражданско отношение към тях на gradoscope.com и страниците на ГРАДОСКОП във Facebook и Instagram.

Continue Reading
Advertisement