Открийте ни и в

Lifestyle

Градоскоп стартира дискусии за градовете след COVID-19

MIKA

публикувано

на

Експерти с фокус върху градската среда се обединяват в новия двигател за градско преобразуване ГРАДОСКОП. Мултидисциплинарният екип събира опит в архитектурата, урбанизма, комуникациите, мултимедията и дизайна, за да работи в две основни посоки – да ангажира гражданите, бизнеса и политиците в продуктивен разговор за бъдещето на градовете ни и да популяризира добри практики чрез конкретни акции и намеси. “ГРАДОСКОП е място, което ще се опита да изненадва с теми и проекти, едновременно локално значими, но и глобално смислени”, казва архитектът, критик и преподавател Анета Василева, която е част от колаборацията.

Да обсъжда локалните проблеми в глобален контекст е основна задача, която ГРАДОСКОП си поставя в първия си проект “Новото нормално”. Той разглежда отражението на COVID-19 върху градовете и начина, по който пандемията влияe на някои от най-важните градски теми – градското планиране, публичните пространства, сградите, мобилността, образованието, музеите, фестивалите и работната ни среда. Осемте теми се дискутират в Zoom формат от европейски и български експерти, които съпоставят гледни точки и анализират поуките, но и възможностите, които кризата налага в градското развитие.

В дискусиите на ГРАДОСКОП участват архитекти, урбанисти, предприемачи и организатори на събития, които обсъждат “новото нормално” през призмата на своята експертиза и гледна точка за последствията от кризата. Сред тях са италианският архитект Масимилиано Фуксас, чието студио спечели конкурса за реновация на площад “Св. Неделя” в София, и главният архитект на Столична община Здравко Здравков; съоснователката на Copenhagen Architecture Festival Жозефин Мишо и създателят на Master of Art Найо Тицин; директорът на Софияплан Любо Георгиев и Фрауке Бъргдорф от градския съвет на Аахен; изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев и директорът на Sustrans Дейзи Нараянан; Андреас Руби от Swiss Architecture Museum и Маргарита Доровска от Дом на хумора и сатирата в Габрово.

“ГРАДОСКОП е именно двигател за градско преобразуване, защото подхожда към градските промени в цялата им комплексност – като резултат от многобройни тенденции, намерения и очаквания. Стремим се да подпомагаме тази неизбежна градска промяна да се случва по най-добрия начин – осъзнато, мултидисциплинарно, чрез различни формати и пилотни проекти”, казва архитектът и урбанист Ина Вълканова, един от инициаторите на колаборацията.

В ГРАДОСКОП вярват, че развитието на градовете зависи не само от експертите, но и от всеки гражданин. Затова ще работят за популяризирането и налагането на включващи и устойчиви процеси в градското планиране и управление. Екипът приема за своя мисия да подпомага смислените политики, отговорните бизнеси и активните организации в усилията им да подобряват средата, в която живеем. “Всеки от нас влияе на това как изглеждат отвън домът, улицата, градът му. ГРАДОСКОП е платформа, в която искаме да комуникираме по достъпен начин градските проблеми и тенденции и да развиваме културата на активно участие на хора и бизнеси в градските процеси’’, казва комуникационният стратег Адрияна Събева от екипа на ГРАДОСКОП.

Проектът “Новото нормално” се осъществява с частичната подкрепа на Програма “Критика” на Национален фонд култура. Можете да следите разговорите и следващите проекти на платформата, свързани с темите градска среда, социално отговорна архитектура, включващ дизайн, визуална култура и активно гражданско отношение към тях на gradoscope.com и страниците на ГРАДОСКОП във Facebook и Instagram.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Горещо