Connect with us

Култура

„Граф Монте Кристо“ се завръща!

Avatar

Публикувано

на

Count Monte Cristo 70x100 POSTER scaled

След огромния успех на високобюджетната екранизация на „Тримата мускетари“, създателите ѝ не закъсняха и с филм, базиран на литературния шедьовър на Александър Дюма – „Граф Монте Кристо“. Премиерата на най-мащабната френска продукция се състоя на филмовия фестивал в Кан, където предизвика фурор с 12-минутни овации.

Начело на звездния екип застава Пиер Нине, известен с въплъщението си в образа на френския моден дизайнер Ив Сен Лоран. Той определя филма като „един от най-вълнуващите проекти в живота си“ и с гордост приема предизвикателството да влезе в ролята на този бележит и задълбочен образ от френската литература. „Граф Монте Кристо“ е вечна класика – приключенска история за справедливостта и отмъщението, която поставя философски въпроси, изследвайки най-мрачните късчета на човешката душа.

Филмът напълно ни потапя в тази атмосфера, пренасяйки ни в света на младия Едмонд Дантес. Всичките му мечти са на път да се сбъднат, когато той бива повишен в капитан на търговски кораб и най-накрая може да се ожени за любовта на живота си – красивата Мерцедес. Но радостта и успехите му не остават незабелязани, а завистта на съперниците му е на път да разруши целия му живот. Дантес става жертва на внимателно изплетен заговор. На сватбения си ден той е арестуван за престъпление, което не е извършил. Присъдата не закъснява и той е изпратен в замъка Иф, откъдето бягство е невъзможно. Почти невъзможно.

След четиринадесет години тайно обучение от абат Фариа, Дантес успява да се измъкне и да се добере до легендарно съкровище, скрито на тайнствен остров. Вече на свобода и притежател на огромно богатство, той приема нова самоличност на граф Монте Кристо. Отмъщението, за което жадува, се превръща в негова основна цел, но плановете му имат опустошителни последствия, както за виновните, така и за невинните… Докъде би стигнал човек в жаждата си да отмъсти, къде е мястото на морала и кога злото взима превес, превръщайки човека в чудовище?

Advertisement
Continue Reading
Advertisement