Connect with us

Lifestyle

Дамите учени имат само 1 седмица да кандидатстват за престижните награди „За жените в науката“ 2021 г.

Avatar

Публикувано

на

Photo 1 2

 

Отличията от 5000 евро се присъждат всяка година от L’Oréal и ЮНЕСКО на три изследователки, за да реализират най-смелите си научни идеи

Българските жени учени имат само 1 седмица, за да кандидатстват за една от наградите „За жените в науката“ за 2021 г. на стойност 5000 евро. За 11-а поредна година реномираният конкурс търси трите най-талантливи изследователки в България в сферата на природните науки, които ще отличи със стипендии, за да реализират своите иновативни проекти. Учени от цялата страна имат срок до 31 март 2021 г. , за да подадат своята кандидатура по програмата, която трябва да включва авторска научна идея. Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят също да насърчат развитието на науката в страната, чиято роля през последната година за пореден път се оказа ключова за развитието на света.

За тазгодишното издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2021 г.

Advertisement

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече над 10 години в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. За тези 10 години програмата успя да се наложи като един от най-престижите и очаквани научни конкурси в страната и да отличи 27 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро. Всяка година кандидатурите се оценяват от експертно жури, съставено от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2021 г. ще бъдат обявени на официална церемония през есента, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 29%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Continue Reading
Advertisement