Connect with us

Култура

Да се влюбиш в херцог“ – роман за феновете на Бриджъртън

Avatar

Публикувано

на

„Да се влюбиш в херцог“ от Иви Дънмор е пленителен роман, който връща читателите в Англия в края на Викторианската епоха, за да разкаже вълнуваща и емоционална история за борбата срещу статуквото, за силата на независимата жена и крехкостта на влюбеното сърце.

Годината е 1879-а и за повечето жени бъдещето е предначертано още от раждането им – да се омъжат за някой със сходно потекло, да родят деца и да изпълняват съпружеските си задължения. Но амбициите и мечтите на Анабел Арчър са далеч по-широкоскроени. Тя желае да е сред първите студентки в университета в Оксфорд – начинание, което семейството ѝ не може да финансира, но движението за избирателни права на жените с радост ще спонсорира. В замяна на отпуснатата стипендия Анабел трябва да участва в демонстрациите и дейността на суфражетките, чиято основна цел към този момент е да намерят благородници, които да подкрепят революционните им идеи. Задачата ѝ е да убеди Себастиан Девъро, по-известен като херцог Монтгомъри, един от лидерите на консерваторите, да застане на страната на прогреса. Но как да го направи, след като той символизира всичко, което Анабел презира –  привилегиите, с които мъжете се ползват, подценяването на нежния пол и налагането на властта върху свободната мисъл.

Себастиан Девъро има по-сериозни проблеми от това да слуша група жени, целящи да преобърнат наопаки света, който познава. Заради отговорността на титлата си, херцог Монтгомъри е принуден да си намери съпруга от същото благородно потекло и да продължи рода. Само че никоя от кандидатките не събужда интереса му. За сметка на това вниманието му е насочено към зеленооката и доста опърничава мис Арчър, която очевидно винаги държи да каже последната дума. Когато обстоятелствата ги събират за няколко дни в неговото имение, двамата откриват, че помежду им има привличане, на което не могат да устоят. И да бъдат заедно вече не е принуда, а сякаш неосъществим копнеж. Нима е възможно любовта да се наложи над дълга и порядките?

„Да се влюбиш в херцог“ е първият роман на Иви Дънмор, посветен на необикновени жени, допринесли за напредъка на модерното общество и равноправието между половете. Книга, която отлично улавя духа на епохата и представя стереотипите, присъщи за Викторианска Англия, но умело вплита и съвременни послания, свързани с независимостта на жените и правото им на свободен избор. Отвъд историческите факти и строгите правила, Иви Дънмор разказва за изкушението на забранената любов, за дълга към семейството и свободата да се вслушваш в собствения си глас, за избора между разума и сърцето. Очарователен, пъстър и романтичен, „Да се влюбиш в херцог“ е роман, който вълнува и увлича.

Continue Reading
Advertisement