Connect with us

Култура

„Двайсет и един разказа“ на Греъм Грийн излиза за първи път на български

Avatar

Публикувано

на

Сборникът в превод на Иглика Василева отбелязва 120 години от рождението на писателя

Греъм Грийн, един от най-влиятелните английски писатели на XX в., известен предимно със своите романи, пише и няколко книги с къси разкази, чиято мощ, майсторство и проникновение имат силата да променят хора и съдби дори днес, десетилетия след публикуването си. „Двайсет и един разказа“ – най-популярният му сборник – излиза за първи път на български на 25 март и в него британският класик развенчава света на малкия човек до най-дълбоките тайни и съкровени желания. Впечатляващи с богатството си от теми и превъзходен стил, историите в този том сблъскват любовта и омразата, отмъщението и предателството, а съмнението се преплита с вярата.

Една от най-изтъкнатите литературни преводачки у нас Иглика Василева превежда „Двайсет и един разказа“ на български, а художникът Дамян Дамянов създава корицата на луксозния том с твърди корици под знака на издателство „Кръг“. Книгата излиза преди светът отбележи 120 години от рождението на Греъм Грийн на 2 октомври.

В сборника, който събира най-добрите разкази на автора, са включени текстове, написани между 1929 и 1954 г. Част от тях са хумористични, а други – ужасяващи; описват тревоги и престъпления. Началото на „Двайсет и един разказа“ е поставено от емблематичната история „Разрушителите“, в която банда ученици унищожава къща, оцеляла при бомбардировките над Лондон. Нататък читателят ще се смрази от кулминацията на детски рожден ден в „Краят на партито“, ще се разсмее с „Уви, бедни Мейлинг“ от звуците, които нечий стомах издава, и ще се шокира (може би) от „Синият филм“ – в който бурната младост на зрял мъж догонва настоящия му улегнал живот.

Образци в жанра, всички истории в „Двайсет и един разказа“ се помнят дълго след края им. „Греъм Грийн е превъзходен разказвач – пишат от „Дейли Телеграф“ – с талант да представя местния колорит от първа ръка, с изострено усещане за драматичното, с усет към диалога и с умение да води читателя из своята проза.“

Advertisement

Това е третата книга на Греъм Грийн в каталога на издателство „Кръг“. „Кеят на злото“, анархистски роман за един разбунтувал се юноша, излезе през 2020 г. А „Англия ме сътвори“ – един от ранните романи на Грийн, пък бе публикуван през 2021-ва след близо 30 години отсъствие от пазара.

Continue Reading
Advertisement