Connect with us

Култура

Два нови романа на ПАТРИК МОДИАНО на пазара

Avatar

Публикувано

на

Cover Svatbeno pyteshestvie

Cover-Svatbeno-pyteshestvieНа 10 ноември излизат от печат нови издания на „Дора Брюдер“ и „Сватбено пътешествие“, два романа, представителни за творчеството на Нобеловия лауреат за 2014 г. Патрик Модиано.

„Дора Брюдер“ (превод: Асен Зидаров; стр. 160 , цена: 15 лв.) се опитва да разплете нишките на миналото и да го реконструира, а повод за това e изчезването на едно абсолютно непознато на автора момиче. В издирването на петнайсетгодишната еврейка Дора Брюдер разказвачът се опира на документи и факти и остава верен на ключовата тема за отговорността на индивида по време на войната. „Пишейки тази книга, аз отправям призиви като сигнали на фар, но за съжаление се съмнявам, че те ще успеят да осветят нощта. Въпреки това продължавам да се надявам“, пише Модиано.

В „Сватбено пътешествие“ (превод: Румяна Маркова; стр. 176 , цена: 15 лв.) Модиано изкусно възкресява и пренарежда спомените за миналото, за да улови самоличността на една жена, прекъснала живота си по необясними причини. Младостта ѝ сред двусмисления декор на окупиран Париж, любовта като противоотрова на страха, перипетиите на едно загадъчно „сватбено пътешествие“, в което две същества бягат от себе си и от мъгливото си чувство за вина – всичко това е предадено с дистанцирания, колкото пестелив, толкова по-въздействащ стил на големия писател.

Със своите 28 романа, издадени на 36 езика, Патрик Модиано заслужено се нареди сред носителите на Нобелова награда, най-високото литературно отличие. За онези, които познават духа на неговото творчество, мотивацията за този избор звучи съвсем естествено: „за изкуството на паметта, с което изучава най-неуловимите човешки съдби и вдига завесата над света на окупацията”. Постоянният секретар на Шведската академия Петер Енглунд го нарече „Марсел Пруст на нашето време”, а критиката често твърди, че Модиано пише една и съща книга, една безкрайна, хипнотична творба, в която всеки роман е само фрагмент от необхватните селения на човешката памет.

Cover-Dora-Bryuder

Continue Reading
Advertisement