Открийте ни и в

Общество

Две заглавия от афиша на „Сфумато“ ще бъдат показани в Испания

MIKA

публикувано

на

Жюли, Жан и Кристин, снимка: PR

На 1 февруари, сряда, постановката „Жюли, Жан и Кристин“ на режисьора проф. Маргарита Младенова ще отпразнува 100-тно юбилейно представление на сцената на ТР „Сфумато“. Пиесата е по текст на шведския писател Йохан Аугуст Стриндберг и е сред заглавията на театъра с най-дълъг сценичен живот.

Действието се развива в кухнята на едно графство. Графиня Жюли (Албена Георгиева) е безразсъдно влюбена в прислужника Жан (Христо Петков). Успява да го прелъсти, използвайки положението си, като игнорира всички обстоятелства и годеницата му Кристин (Мирослава Гоговска).

Спектакълът „Жюли, Жан и Кристин“ е създаден през 2007 г. като първа част от програма “Стриндберг” на Театралната работилница, носител е на наградите: “Аскеер 2007” и “Икар 2008” за сценография на покойната Даниела Олег Ляхова, на номинация “Аскеер 2007” за поддържаща роля на Мирослава Гоговска, и на награда “Икар 2008” за техническа реализация. През тези 10 години представлението гастролира на множество български и международни фестивали. Има в биографията си десетки турнета в България и в чужбина.

проф. Младенова, снимка: PR

През 2017-та две представления на ТР „Сфумато“ по Стриндберг и с режисура на проф. Младенова ще гостуват на сцената на Международния културен център “Оскар Нимайер” в град Авилес, област Астуриас, Испания. Пиесите ще бъдат показани като част от годишната театралната програмата за 2017-та на международния център за култура. Поканата идва от директора на центъра, който в рамките на 5 месеца е успял да изгледа записи на всички заглавия от основната програма на „Сфумато“ и е селектирал „Жюли, Жан и Кристин“ и „Мъртвешки танц“ на Стриндберг.

Проф. Маргарита Младенова за „Жюли Жан и Кристин“

 „Стриндберг е много жесток автор, неслучайно го наричат северният Достоевски. Той се вглежда в тъмната страна на човешката природа, която е страшно нелицеприятна. В едни истини за човека, които можем да наречем демоничното в човека или бесовското начало. Защото Фьодор Достоевски казва една голяма истина, че в самия човек тече битка между ангела и демона и човешкото сърце е поле за тази битка.

Самият факт, че вече 10 години в залата идва млада публика,  която се оставя да бъде „ударена“ от представлението, доказва, че мисията на изкуството е да държи човешките ценности, да осъществява среща с духовността, особено в третото хилядолетие. Възприятието за едно представление не е свързано с неговото съдържание, а до голяма степен е свързано с неговия образ, с природата на живеене вътре в него, с естетическите и поетически бази, с езика на спектакъла. Те са не по-малко силни, отколкото думите и мислите вътре в него или концепцията на режисьора. Ето това е автономията на театъра. И постановки като “Жюли, Жан и Кристин“ по тази причина са живи толкова дълго. Не само защото са добре направен театър, а защото са екстатичен театър –  действат страшно силно и разместват пластовете на човека.

Фактът, че представленията „Мъртвешки танц“ и „Жюли, Жан и Кристин“ са живи повече от 10 години, доказва надеждата ми, че театър трябва да се прави за нещата извън времето, а не в конюнктурите на деня и злободневието. Театърът трябва се домогва до по-големи истини за човека. Актьорите и сценографиите са великолепни. Духът на  Дани Ляхова стои в тези живи представления.“

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Общество

8m/s с нов сингъл

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Metalcore/hardcore формацията 8 M/S представи своят нов сингъл. Песента идва седмица след като групата обяви своя нов вокалист.
Парчето носи името “LEECH” и е част от предстоящия сплит на групата със софийската beatdown група NEVER PREY.

Продължете понататък

Горещо