Connect with us

Танц

Две от откритията на Международния балетен конкурс във Варна с престижни награди Benois de la Danse за 2016 г.

Avatar

Публикувано

на

unnamed 1

Две от откритията на Международния балетен конкурс във Варна получиха престижните награди Benois de la Danse за 2016 г. Отличията се присъждат от 1991 г. за постижения през изминалия артистичен сезон. Престижните призове „най-добър танцьор“ заслужиха Ханна О’Нийл – премиер-солитка на Гранд Опера в Париж, сребърен медалист при жените от Международния балетен конкурс във Варна 2014 и Ким Кимин – солист на Мариинския театър, носител на първа награда от Варна при младежите през 2010 г. Наградите бяха връчени на бляскава церемония в Болшой театр в Москва през май.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]unnamed (2)[/media-credit]

Двамата млади проспериращи балетни артисти бяха номинирани от жури от най-добрите хореографи и балетисти в света. Председател беше законодателят на съвременния класически танц Юрий Григорович, президент на Международната асоциация на дейците на хореографията и дългогодишен председател на журито на конкурса във Варна. Сред оценяващите беше и феноменалният Хосе Мартинес, който през 1992 г. спечели златен медал при мъжете във Варна и направи блестяща кариера като звезда на Парижката Гранд Опера и като хореограф. През последните 6 години той е директор на Националния балет на Испания. В номинациите участва още финалистката от 15-ия Международен конкурс във Варна Мари-Аньес Жило, etoile на Парижката Гранд Опера.

Тазгодишната награда „За живот в изкуството“ бе връчена на Джон Ноймайер – емблематичен хореограф, който твори в Щутгарт. В благотворителния гала-концерт на номинираните Ханна О’Нийл танцува па-де-дьо от балета „Есмералда“ с партньор Юго Маршан от Франция, сребърен медалист от Балетната олимпиада във Варна 2014 г., премиер-солист на Гранд Опера в Париж и също номиниран за приза Benois de la danse за най-добър балетист.

Наближават дните на 27-ия Международен балетен конкурс-Варна, когато на живо ще видим 154 кандидати от 34 страни на живописна сцената на Летния театър във Варна. Концертните вечери са от 15 до 30 юли.

Пълният регламент на 27-то издание можете да откриете на сайта на конкурса: www.varna-ibc.org . Актуална информация за конкурса търсете на страницата във Фейсбук: www.facebook.com/VARNA-International-Ballet-Competition-444071619046404/?ref=bookmarks

Advertisement

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“600″]unnamed[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement