Открийте ни и в

Танц

Две от откритията на Международния балетен конкурс във Варна с престижни награди Benois de la Danse за 2016 г.

MIKA

публикувано

на

Две от откритията на Международния балетен конкурс във Варна получиха престижните награди Benois de la Danse за 2016 г. Отличията се присъждат от 1991 г. за постижения през изминалия артистичен сезон. Престижните призове „най-добър танцьор“ заслужиха Ханна О’Нийл – премиер-солитка на Гранд Опера в Париж, сребърен медалист при жените от Международния балетен конкурс във Варна 2014 и Ким Кимин – солист на Мариинския театър, носител на първа награда от Варна при младежите през 2010 г. Наградите бяха връчени на бляскава церемония в Болшой театр в Москва през май.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]unnamed (2)[/media-credit]

Двамата млади проспериращи балетни артисти бяха номинирани от жури от най-добрите хореографи и балетисти в света. Председател беше законодателят на съвременния класически танц Юрий Григорович, президент на Международната асоциация на дейците на хореографията и дългогодишен председател на журито на конкурса във Варна. Сред оценяващите беше и феноменалният Хосе Мартинес, който през 1992 г. спечели златен медал при мъжете във Варна и направи блестяща кариера като звезда на Парижката Гранд Опера и като хореограф. През последните 6 години той е директор на Националния балет на Испания. В номинациите участва още финалистката от 15-ия Международен конкурс във Варна Мари-Аньес Жило, etoile на Парижката Гранд Опера.

Тазгодишната награда „За живот в изкуството“ бе връчена на Джон Ноймайер – емблематичен хореограф, който твори в Щутгарт. В благотворителния гала-концерт на номинираните Ханна О’Нийл танцува па-де-дьо от балета „Есмералда“ с партньор Юго Маршан от Франция, сребърен медалист от Балетната олимпиада във Варна 2014 г., премиер-солист на Гранд Опера в Париж и също номиниран за приза Benois de la danse за най-добър балетист.

Наближават дните на 27-ия Международен балетен конкурс-Варна, когато на живо ще видим 154 кандидати от 34 страни на живописна сцената на Летния театър във Варна. Концертните вечери са от 15 до 30 юли.

Пълният регламент на 27-то издание можете да откриете на сайта на конкурса: www.varna-ibc.org . Актуална информация за конкурса търсете на страницата във Фейсбук: www.facebook.com/VARNA-International-Ballet-Competition-444071619046404/?ref=bookmarks

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”600″]unnamed[/media-credit]

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Балет „Арабеск“ представя спектакъла “Снежната кралица”

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната кралица“ е притча за едно омагьосано дяволско огледало, счупено на милиони миниатюрни частици, реещи се из Света, попадащи в сърцето ни, каращи ни да виждаме само грозните и лошите страни на Човека и всичко около него. Разказ за изумително красивата и  неспособна на искрена любов ледена Кралица, за детската чистота и обич на Кай и Герда.  Притча, която ни вулнува и ни кара да се замислим.  Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, ще се опитат да отговорят в своя нов танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът – Марий Росен, сценографът – Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова .

Проследявайки пътя на Герда (Таня Кацарова), търсейки своя Кай (Филип Миланов), срещайки различни герои, които пречат или подпомагат пътешествието й, спектакълът ще покаже на своите зрители порастването и промяната на героинята.  Всеки досег и взаимодействие с тези нови светове, ще остави белег в нея, ще я обогати и дари с опит и мъдрост. От друга страна ще бъде акцентирано и върху Снежната кралица (Петя Колева-Вучов), нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), омагьосаният Кай и взаимоотношенията между тях.  Дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата и желанието й да притежава вледенени  души, не е дълбоко осъзнаване, че никой никога не я е обичал истински? Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Всеки зрител ще избере за себе си, как ще „разтълкува“ героите. В изключително материалното и едновременно с това илюзорно пространство, в  което живеят  сега,  децата имат нужда да си припомнят и да повярват в приказките. Защото там  се разказва за истински важните стремежи и победи, за това как една обич изгонва дяволското стъкълце от сърцето и как свободата на едно момче и момиче се изписва с думата „ВЕЧНОСТ“.

Спектакълът очарова публиката с нестандартни визуални решения, ефектни „приказни“ костюми и завладяваща музика.

В танцовия спектакъл е използвана музиката на едни от най-популярните автори на класическото наследство , както и композитори творили в началото на 20 век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и др., с което отново ще напомним на зрителите за богатството на тези музикални шедьоври. От друга страна, участието на целия състав на балет „Арабеск“ в творбата, многообразието от различни герои, разкрива яркия талант на трупата не само като танцьори, но и силното и въздействащо актьорско присъствие.

Снежна кралица– Петя Колева-Вучов 

Двама нейни стражи – Васил Дипчиков, Стефан Вучов 

Кай– Филип Миланов 

Герда– Таня Кацарова 

Дяволица и еленче – Елизабет Якимова 

Лапландка – Мона Христова

Червените обувки на Герда – Лора Илова, Риана Милотинова 

Фея на цветята и княгина – Виктория Петрова 

Гарван– Светлозар Тинев 

Врана– Стефка Табакова 

Княз– Валери Миленков 

Двама гвардейци – Ервин Есен, Светослав Серопян 

Малката разбойничка – Теодора Друмева 

Пешеходци, разбойници, цветя, придворни  – целият състав

Билети на касата на Музикален театър (029431979) или online https://epaygo.bg/1204966087 за 20.02.2021 г. и https://epaygo.bg/2107815181 за 21.02.2021 г.

Мерките за безопасност с цел предотвратяване разпространението на Covid-19.по време на спектаклите в Музикален театър са съобразени с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община. Местата в зрителната зала са ограничени до 30 % от наличните. Молим, носете маски и спазвайте дистанция.

Продължете понататък

Култура

ONE DANCE WEEK представя: Танц от сърцето на Египет

MIKA

публикувано

на

от

снимка: François Stemmer

Оливие Дюбоа, eдин от най-ярките гласове на съвременния танц във Франция, гостува на ONE DANCE WEEK с новия си спектакъл ИТМАРАГ

На 21 май 2021 българската публика ще се срещне с един необикновен мултидисциплинарен спектакъл. ИТМАРАГ, най-новото произведение на
френския хореограф Оливие Дюбоа, пресъздава на сцената образа на днешен Eгипет и ни кани да се потопим в атмосферата на “Махраганат” – музикален уличен жанр, наричан още “електро-чааби”, създаден от младежи в Кайро по време на египетската революция през 2011 г.

Днес “Махраганат” е гласът на цяло едно поколение, a с помощта на седем египетски танцьори и музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената. Заглавието на спектакъла е вдъхновено именно от този жанр, а значението му може да бъде преведено като „празнувай!“.
Публиката в България, първа след френската, ще се докосне до новото произведение на компанията на Оливие Дюбоа. ИТМАРАГ ще бъде показан в
Пловдив непосредствено след световната му премиера във Франция, която се състоя на 29 януари, и преди представянето му на сцените на едни от
най-влиятелните фестивали в Европа.

снимка: mossab el shamy

“От много години живея между Париж и Кайро. Видях как се роди тази вълна и как постепенно заля египетската музикална сцена. Египтяните пеят и танцуват навсякъде, по дискретен и интимен начин, разбира се, защото това е съществена част от тяхната култура. С много любопитство наблюдавах развитието на този див, инстинктивен феномен, преплитащ музика и танц. Може да изглежда по-малко „високоскоростен“ от другите форми, но е напълно наситен, сякаш всяко пространство и всеки миг трябва да бъдат запълнени, сякаш времето изтича.” казва Оливие Дюбоа.

Спектакълът е резултат от няколкомесечната работа на Дюбоа в Египет в партньорство с B’sarya for Arts – ново независимо пространство в Александрия,
което подкрепя млади египетски музиканти и визуални артисти.

Билети за спектакъла на 21 май 2021 в Дом на културата ‘’Борис Христов” ще може да намерите от 15 март на касите на EasyPay в цялата страна, както и
онлайн в мрежата на ЕPAYGO.

Talaa / طلعة from COD – Compagnie Olivier Dubois on Vimeo.

Продължете понататък

Горещо