Connect with us

Събития

Деветото издание на „Световен театър в София“ предстои!

Avatar

Публикувано

на

WTS

От 2007 г. „Световен театър в София”, с подкрепата на Столична община, превръща столицата в домакин на световни театрални заглавия, част от репертоара на едни от най-интересните чуждестранни театри.

Деветото издание на международната платформа ще се проведе от 5 до 15 юни 2015 г. и включва четири представления и две съпътстващи събития. За първи път в България ще гостува спектакъл на знаменития италиански режисьор Пипо Делбоно – „Орхидеи“. В програмата на „Световен театър в София“ са и холандското представление „Жизнено пространство“, вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън; танцовият спектакъл „Дистанция“, с номинация за най-добра хореография в Португалия; уъркшоп, воден от създателя на „Дистанция“ – Луис Марафа; спектакълът „Юда“, продукция на Театър „Мюнхнер Камершпиле“ и кръгла маса на тема „Евангелието на Юда и театралната му версия“ със специално участие на режисьора на спектакъла Йохан Симонс и гостът – проф. Грегор Вурст, работил активно върху превода на смятаното за изгубено Евангелие от Юда.

Гостуването на спектакъла и кръглата маса се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт в София.

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Деветото издание на „Световен театър в София” се осъществява с подкрепата на Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Гьоте-институт в София, Фондация „Америка за България“, Сдружение „Антракт”, Младежки театър „Николай Бинев”, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театрална работилница „Сфумато”, Derida Dance Centre.

Advertisement

[media-credit name=“снимка: ПР“ align=“aligncenter“ width=“650″]orchids[/media-credit]

ЕМИЛИЯ РОМАНЯ ТЕАТРО ФОНДАЦИОНЕ

КОМПАНИЯ ПИПО ДЕЛБОНО – МОДЕНА, ИТАЛИЯ

ОРХИДЕИ

Идея и режисура: Пипо Делбоно

Със субтитри на български и английски език.

Advertisement

София:

5 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.

Билети на касата на Младежки театър „Николай Бинев“ и онлайн на theatre.bg

Варна:

7 юни 2015 г., Драматичен театър – сцена „Филиал” – 20:30 ч.

Advertisement

„Орхидеи“ е дълбоко духовно изследване на чувството за загуба, вдъхновено от личната биография на Пипо Делбоно,  един от най-необичайните италиански  режисьори.  Случки от живота му се преплитат със спомени за неотдавна починалата му майка и разсъждения за потока на съществуването. Личните преживявания са отразени в цитати от световната литература, киното и фотографията. Представлението изгражда емоционално въздействаща естетика в хипнотично съчетание на думи, образи, жестове и музика.  Френското списание Танц го нарежда сред най-добрите спектакли за 2014 г.

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Италиански културен институт, София.

STICHTING PELS/JAKOP AHLBOM, ХОЛАНДИЯ 

ЖИЗНЕНО РОСТРАНСТВО

Идея: Якоп Албом

Advertisement

София:

11 юни 2015 г., Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – 19:30 ч.

Билети на касата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и онлайн на tickets.satirata.bg

Варна:

9 юни 2015 г., Драматичен театър – Основна сцена – 20:00 ч.

Advertisement

„Жизнено пространство” пренася атмосферата от немите филми на театралната сцена. То пленява с абсурдистки хумор, впечатляваща акробатика, технически виртуозно актьорско изпълнение. Представлението е вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън, пионер на фарса и физическата комедия от нямото кино.

[media-credit name=“снимка: ПР“ align=“aligncenter“ width=“650″]living-space[/media-credit]

Режисьорът Якоп Албом е роден в Швеция. През 90-те заминава за Холандия, за да учи в прочутото театрално училище за физически театър и пантомима в Амстердам. Той разработва свой уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират ведно. Творчеството му е силно свързано с образността и логиката на сънищата, създавайки театрални реалности, съществуващи на ръба на подсъзнанието. За да постигне този ефект, той работи в регистъра на илюзионизма, акробатиката, танца, клоунадата, музиката и визуалните изкуства.

Представлението „Жизнено пространство” е отличено с много международни награди.

MARRAFA VZM – БРЮКСЕЛ, БЕЛГИЯ

ДИСТАНЦИЯ

Advertisement

идея / хореография Луис Марафа

автори / изпълнители Луис Марафа, Антонио Кабрита

София:

12 юни 2015 г., Театрална работилница „Сфумато“ – 19:00 ч.

Билети на касата на Театрална работилница „Сфумато“ и онлайн на boxoffice.bg

Advertisement

[media-credit name=“снимка: ПР“ align=“aligncenter“ width=“650″]distancia[/media-credit]

11 юни 2015 г. Професионално работно ателие, Derida Dance Center – 10:00 – 14:00 ч.

Луис Марафа ще проведе работно ателие с професионални танцьори по съвременен танц. Участието е безплатно. Предварително записване на http://www.derida-dance.com

Варна:

9 юни 2015 г., Галерия „Графит” – 21:45 ч.

„Хората са склонни да поддържат определена дистанция между себе си и другите. Това невидимо пространство определя „територията” на всеки човек и е ключова величина за съвременното общество”, твърди американският антрополог Едуард Хол. „Дистанция” на Луис Марафа и Антонио Кабрита е завладяващ съвременен танц за „територията“ на всеки. Колко е общоприетата дистанция и как може да се измери отдалечеността между двама души? Дистанцията между хората се проявява както физически, така и емоционално. В този случай присъстват двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, диалог и емоции – парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя.

Advertisement

Спектакълът е част от платформа Aerowaves,  подкрепена от програма „Творческа Европа” и управлявана за България от Derida Dance Center.

ТЕАТЪР „МЮНХНЕР КАМЕРШПИЛЕ“ – МЮНХЕН, ГЕРМАНИЯ

ЮДА

от Лот Векеманс

Режисьор: Йохан Симонс

Advertisement

С участието на Стивън Шарф

Със субтитри на български език.

[media-credit name=“снимка: ПР“ align=“aligncenter“ width=“650″]judas[/media-credit]

София:

14 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.

Билети на касата на Младежки театър „Николай Бинев“ и онлайн на theatre.bg

Advertisement

15 юни 2015 г., Гьоте-институт, 9:30-12:30 – Кръгла маса „Евангелието на Юда и театралната му версия“

Във всяка епоха се пораждат спекулации около Юда и неговите мотиви. Съществуването на Евангелие от Юда в античността е известно от споменаването му в труда на починалия към 200 г. Ириней Лионски „Против ересите”. В края на 70-те години на миналия век е открит текст, за който след многогодишни изследвания се доказва, че е коптски превод на споменатия от Ириней гръцки оригинал, създаден около 160-170 г. сл. Хр. Евангелието от Юда – такова, каквото го познаваме днес – дава известна информация за догматичното и христологично развитие на гностични секти повече от 100 години след смъртта на Христос. Текстът показва също така колко силно разказът за смъртта на Христос и предателството на Юда е вълнувал въображението на хората през вековете – чак до пиесата на холандската писателка Лот Векеманс „Юда”.

Изключителният й текст безпощадно разнищва склонността на човечеството да създава герои през тяхната противоположност. Йохан Симонс, една от големите фигури на съвременния театър и настоящ директор на един от най-важните германски театри „Мюнхнер Камершпиле”, го превръща в забележителна театрална инсталация.

След спектакъла публиката ще има възможност за среща с актьора Стивън Шарф в „Клуб на актьора”, Младежкия театър „Николай Бинев“.

На 15 юни 2015 г. в Гьоте-институт ще се проведе кръгла маса на тема „Евангелието на Юда и театралната му версия“. Специално за нея пристига проф. Грегор Вурст, който през 2007 г. заедно с Родолфе Касер публикува превода и едно критично издание на смятаното за изгубено Евангелие от Юда.

Advertisement

Модератор на срещата ще бъде Цветелина Йосифова.

Участници: Грегор Вурст (професор по църковна история и патристика, Аугсбургски университет, католическо-теологическия факултет), Йохан Симонс (режисьор), Стивън Шарф (актьор), Дорте Лена Айлерс (сп. „Театър дер цайт“), Тони Николов (портал „Култура“)

Работни езици:  български и немски

Медийни партньори на „Световен театър в София” са: БНТ, Програмата, Дневник, Портал Култура, Литературен вестник.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement