Connect with us

Култура

Декември започва с канадска програма в ДНК

Avatar

Публикувано

на

theparadise

снимка: PR

Канада има много силни традиции и забележителни имена в областта на съвременния танц, но за съжаление слабо познати в България.

Това е сред основните причини между 3 и 12 декември ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс да представи четири интригуващи пърформанса и два уъркшопа на канадски съвременни артисти. Хореографката и изпълнителка Ханако Хошими-Кейнс, светлинният дизайнер Пол Чеймбърс и българската артистка Мария Кефирова, която от години живее в Канада, имат ключова роля във всички предстоящи събития.

Спектаклите гостуват в рамките на декемврийското издание на Международната програма „Мигриращото тяло“:

I’ll Believe in Anything| I Read Fiction to Keep it Real

Advertisement

03 декември | 19:30 ч.

хореография, изпълнение и текст (I Read Fiction to Keep it Real) : Ханако Хошими-Кейнс

осветление: Ханако Хошими-Кейнс, със съдействието на Пол Чеймбърс

Първата вечер от програмата ще започне с две сола на Ханако Хошими-Кейнс. I’ll Believe in Anything се занимава с идеята за истината, крайна цел на разумното възприемане на света. На тази истина може да бъде противопоставена вярата, но не като религиозна практика, а по-скоро като интуиция за нещо разумно непостижимо, за знание отвъд видимото, логичното, осезаемото. I Read Fiction to Keep it Real е „автотеоретичен” пърформанс, който Ханако Хошими-Кейнс описва така: „Ето каква е истината – имам много въпроси и не чак толкова много отговори. Искам да проумея дали моите въпроси са вашите въпроси.“ Пърформансът следва няколко книги, сред които са заглавия на писателките Крис Краус и Маги Нелсън.

*Уъркшоп The Paradise

Advertisement

05-08 декември | 11:00 – 14:00 ч.

Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс, две от добре познатите имена в полето на съвременния танц в Канада, Европа и Америка, ще проведат тридневен уъркшоп, лишен от условия и правила, лишен почти от език и базиран на техния пърформанс The Paradise.

The Paradise

09 декември | 19:30 ч.

хореография и изпълнение: Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс

Advertisement

светлинен дизайн: Пол Чеймбърс

репетитор: Лорън Семешук

Асистент визуализация и фотография: Каролин Дезие

The Paradise е танцов дует и книга, в която Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс изследват всевъзможните идеи за рай, които могат да бъдат много различни, но и много сходни. Чрез прости задачи артистите хореографират условия за изявата на цялата комплексност и множественост на човешките разбирания и представи за тази идея, мечта, илюзия, копнеж, вяра. Те акумулират, описват и предоставят на публиката  картини на рая, които отразяват цялата сложност на човешкото отношение към тази утопия.

*Уъркшоп за светлинен дизайн

Advertisement

10-11 декември | 12:00 – 16:00 ч.

За пръв път в ДНК ще бъде организиран уъркшоп за светлинен дизайн, насочен както към хореографи, визуални артисти, театрални практици, така и към всеки, който има интерес към осветлението като отделна система със свое изключително важно значение и функция във визуалните и изпълнителските изкуства. Водещ на ателието е сценографът и светлинен дизайнер Пол Чеймбърс, който работи с независими театрални и танцови компании в Монреал. В своите проекти той си сътрудничи с танцьори, композитори и визуални артисти.

Night Owls

12 декември | 19:30 ч.

продукция: CHA collective (Пол Чеймбърс, Давид-Александър Шабо)

Advertisement

по идея на Пол Чеймбърс, Давид-Александър Шабо и Ани Ганьон

звук: Дейвид Албер-Тот, Жоел Лавоа

участват: Пол Чеймбърс, Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс

В колаборация със студио 303 (Монреал, Канада)

Night Owls е пърформанс на светлинните дизайнери Пол Чеймбърс и Давид-Александър Шабо. Работата акцентира върху динамиката и смяната на перспективите – между тази на  изпълнителя и тази на публиката. Зрителите са поканени да участват, а изпълнителят не е главното действащо лице. Вместо това, той конструира общото пространство и интегрира всеки човек от публиката в него.

Advertisement

*Двата уъркшопа са безплатни и с предварително записване на dnk@ndk.bg

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Continue Reading
Advertisement