Открийте ни и в

Култура

Декември започва с канадска програма в ДНК

MIKA

публикувано

на

Декември започва с канадска програма в ДНК 26

снимка: PR

Канада има много силни традиции и забележителни имена в областта на съвременния танц, но за съжаление слабо познати в България.

Това е сред основните причини между 3 и 12 декември ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс да представи четири интригуващи пърформанса и два уъркшопа на канадски съвременни артисти. Хореографката и изпълнителка Ханако Хошими-Кейнс, светлинният дизайнер Пол Чеймбърс и българската артистка Мария Кефирова, която от години живее в Канада, имат ключова роля във всички предстоящи събития.

Спектаклите гостуват в рамките на декемврийското издание на Международната програма „Мигриращото тяло“:

I’ll Believe in Anything| I Read Fiction to Keep it Real

03 декември | 19:30 ч.

хореография, изпълнение и текст (I Read Fiction to Keep it Real) : Ханако Хошими-Кейнс

осветление: Ханако Хошими-Кейнс, със съдействието на Пол Чеймбърс

Първата вечер от програмата ще започне с две сола на Ханако Хошими-Кейнс. I’ll Believe in Anything се занимава с идеята за истината, крайна цел на разумното възприемане на света. На тази истина може да бъде противопоставена вярата, но не като религиозна практика, а по-скоро като интуиция за нещо разумно непостижимо, за знание отвъд видимото, логичното, осезаемото. I Read Fiction to Keep it Real е „автотеоретичен” пърформанс, който Ханако Хошими-Кейнс описва така: „Ето каква е истината – имам много въпроси и не чак толкова много отговори. Искам да проумея дали моите въпроси са вашите въпроси.“ Пърформансът следва няколко книги, сред които са заглавия на писателките Крис Краус и Маги Нелсън.

*Уъркшоп The Paradise

05-08 декември | 11:00 – 14:00 ч.

Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс, две от добре познатите имена в полето на съвременния танц в Канада, Европа и Америка, ще проведат тридневен уъркшоп, лишен от условия и правила, лишен почти от език и базиран на техния пърформанс The Paradise.

The Paradise

09 декември | 19:30 ч.

хореография и изпълнение: Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс

светлинен дизайн: Пол Чеймбърс

репетитор: Лорън Семешук

Асистент визуализация и фотография: Каролин Дезие

The Paradise е танцов дует и книга, в която Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс изследват всевъзможните идеи за рай, които могат да бъдат много различни, но и много сходни. Чрез прости задачи артистите хореографират условия за изявата на цялата комплексност и множественост на човешките разбирания и представи за тази идея, мечта, илюзия, копнеж, вяра. Те акумулират, описват и предоставят на публиката  картини на рая, които отразяват цялата сложност на човешкото отношение към тази утопия.

*Уъркшоп за светлинен дизайн

10-11 декември | 12:00 – 16:00 ч.

За пръв път в ДНК ще бъде организиран уъркшоп за светлинен дизайн, насочен както към хореографи, визуални артисти, театрални практици, така и към всеки, който има интерес към осветлението като отделна система със свое изключително важно значение и функция във визуалните и изпълнителските изкуства. Водещ на ателието е сценографът и светлинен дизайнер Пол Чеймбърс, който работи с независими театрални и танцови компании в Монреал. В своите проекти той си сътрудничи с танцьори, композитори и визуални артисти.

Night Owls

12 декември | 19:30 ч.

продукция: CHA collective (Пол Чеймбърс, Давид-Александър Шабо)

по идея на Пол Чеймбърс, Давид-Александър Шабо и Ани Ганьон

звук: Дейвид Албер-Тот, Жоел Лавоа

участват: Пол Чеймбърс, Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс

В колаборация със студио 303 (Монреал, Канада)

Night Owls е пърформанс на светлинните дизайнери Пол Чеймбърс и Давид-Александър Шабо. Работата акцентира върху динамиката и смяната на перспективите – между тази на  изпълнителя и тази на публиката. Зрителите са поканени да участват, а изпълнителят не е главното действащо лице. Вместо това, той конструира общото пространство и интегрира всеки човек от публиката в него.

*Двата уъркшопа са безплатни и с предварително записване на dnk@ndk.bg

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

„Кратка история на Русия“ от Марк Галеоти – колко знаем наистина за Русия?

MIKA

публикувано

на

от

„Кратка история на Русия“ от Марк Галеоти – колко знаем наистина за Русия? 27

Разказ за многовековната история на Русия от професора по славянски и източноевропейски изследвания Марк Галеоти излезе със заглавие „Кратка история на Русия“.

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ (ИК „Сиела”) – въведение в руската история и култура от професора по славянски и източноевропейски изследвания Марк Галеоти. Галеоти, чиято професионална специализация е проблеми със сигурността в постсъветска Русия, е автор на 24 книги и гост автор в редица руски списания и вестници. „Кратка история на Русия“ е последното му издание и първото, което се фокусира не върху политиката, подземния криминален свят и войните, а върху историята и културата на руското общество.

Русия е страна, която заема една осма от обитаемата територия на Земята, простира се върху 11 часови зони, а най-североизточната ѝ точка е само на 82 километра от Аляска. Тя няма едно-единствено племе или народ или действителна централна идентичност. Руснаците са многообразен народ, съставен от различни парчета, а влиянията на външния свят са видими във всеки аспект от живота.

Разположението на Русия на кръстопът между Европа и Азия я превръща перманентно в „другата“ – европейците я възприемат за азиатска държава, а азиатците – за европейска. През вековете сложните отношения на Русия със Запада стават все по-важни. Понякога това означава приемственост на идеи и ценности. Друг път е решимост за отхвърляне на западното влияние, дори това да означава пренаписване на миналото.

Днес търсенето на наратив, който обединява избрани аспекти от Запада с традиционни схващания и идеологии, продължава. Въпросът къде е мястото на руското общество в света започва да се преобразява в как светът се отнася към Русия.

В „Кратка история на Русия“ Марк Галеоти се впуска в изследване на историята на Русия през призмата на два преплетени въпроса. Единият е начинът, по който външните влияния са оформили Русия. Вторият е как в замяна това е повлияло върху отношенията на Русия със света. Галеоти не пише за специалисти, а за всички, които се интересуват от дългата и богата история на страна, често описвана едновременно като „реликва на стара империя“ и „екзистенциална заплаха за Запада“.

Събрала хиляди години, културни феномени, кървави епизоди, митология, възходи и падения, „Кратка история на Русия“ изследва една необикновена нация още от зараждането ѝ чак до днешни дни и настоящото ѝ управление.

Продължете понататък

Култура

„Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери – най-красивата тъжна приказка в ново издание

MIKA

публикувано

на

от

„Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери – най-красивата тъжна приказка в ново издание 28

Една от най-изящните истории в литературата оживява с илюстрациите на Небесния принц.

Така както хората имат различни звезди, така и книгите, с които са открехнали вратата към прекрасния, но и безкрайно странен свят на големите, са най-разнообразни и следващи собствена логика. За милиони деца обаче тази първа среща се оказва „Малкият принц” от френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, както и запознанството им със смело русокосо момче, неговата роза и лисица, която се оставя да бъде опитомена.

78 години след първото си издание една от най-изящните истории в литературната съкровищница оживява отново с класическите илюстрации, дело на самия автор, и в превод на Валентина Бояджиева.

В тази малка, но мъдра книжка ще откриете най-красивата и най-тъжна приказка на света, в която един непораснал летец, катастрофирал в Сахара, чува най-естествената молба на света: „Нарисувай ми овца!”

Приказка за приятелството и обичта, за силата на мечтите и въображението и за наистина важните неща, които трябва да бъдат пазени. По време на своето космическо пътешествие момчето със златисти коси и сини очи се сблъсква с егоцентризма, алчността и егоизма на големите, но и успява да открие, че „човек вижда добре единствено със сърцето си. Най-важното е невидимо за очите”.

А ако погледнете нагоре към небето, със сигурност ще забележите една мъничка планета с три вулкана и една специална роза. И ако на тази планета няма нито един баобаб, значи Малкият принц  и неговата нарисувана овца са си у дома…

Съществуват десетки догадки коя е причината да вдъхнови Екзюпери да напише безсмъртната си творба. Според една от версиите това е досегът му с „Малката русалка” на Ханс Кристиян Андерсен, докато се възстановява от летателни травми в болници.

До момента „Малкият принц”се изучава в повечето учебни програми по света и е преведен на стотици езици, включително и на тоба – езика на индианците от Северна Аржентина. Единствената друга книга, която е по-превеждана на него, е Библията.

Продължете понататък
Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 7 дни

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 40
Културапреди 7 дни

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 41
Културапреди 7 дни

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama 42
Кинопреди 4 седмици

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 43
Lifestyleпреди 1 седмица

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

Скандал, който свали правителство 44
Кинопреди 7 дни

Скандал, който свали правителство

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 45
Lifestyleпреди 7 дни

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 46
Обществопреди 7 дни

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

А1 пуска в продажба бюджетния и много издръжлив Xiaomi Redmi 9T 47
Tехнологиипреди 3 седмици

А1 пуска в продажба бюджетния и много издръжлив Xiaomi Redmi 9T

"Круела" с нов зрелищен трейлър 48
Кинопреди 7 дни

“Круела” с нов зрелищен трейлър

Горещо