Connect with us

Култура

„Депресията: начин на употреба“ е новата книга на Д-р Антоанета Славова

Avatar

Публикувано

на

Темата за психичното здраве става все по-актуална

Според данни на Световната Здравна Организация броят на хората с депресия в света днес е между 280 и 320 милиона. Все повече деца и юноши страдат от заболяването. А всеки 40 секунди в света един човек се самоубива.

„Депресията: начин на употреба“ е нашата аларма за тази тревожна тенденция. За неразбирането на депресията, за ненавременното ѝ и неправилно диагностициране, за важността на проблема и за нуждата стигмата да се преодолее от обществото.

Книгата представя обстоен анализ на факторите, които предразполагат и са отговорни за появата на депресивното разстройство, анализ на неговите характеристики и видове лечение. Без да пренебрегва биологичните фактори, Д-р Славова поставя акцент върху психологичните и житейски основания при появата, рецидивите и възстановяването от депресията. По този начин, авторът дава смелост и сила на индивида, страдащ от състоянието в борбата му с него. Книгата е богато илюстрирана с препратки към литературата, философията, изкуството, които рефлектират комплексната материя на депресията.

„Депресията: начин на употреба“ е първата нехудожествена книга на Д-р Антоанета Славова и е резултат на нейния богат опит като практикуващ психиатър, както в България, така и в Южна Африка. Професионалният ѝ интерес е фокусиран върху депресивните и тревожностни разстройства, а холистичният ѝ подход включва работа върху човешките въпроси на смисъла на съществуването, свободата, самотата и идентичността

Advertisement

Д-р Славова завършва медицина, специализира психиатрия и работи почти 10 години в Медицинска Академия -София. От 1992 година живее и работи в Южна Африка, където създава успешна частна практика първо в Дърбан, после в Йоханесбург. Автор е на три художествени книги, последната – „Луна на прозореца“, е публикувана през 2019.

Continue Reading
Advertisement