Открийте ни и в

Lifestyle

Дерматологът д-р Мариела Хитова: Правилната хидратация с българска минерална вода е най-добрата „разкрасителна процедура“

MIKA

публикувано

на

Дерматологът д-р Мариела Хитова: Правилната хидратация с българска минерална вода е най-добрата „разкрасителна процедура“ 26

снимка: ПР

Чували ли сте за правилото на осемте чаши? Това е просто друг начин да бъде илюстрирана една от най-разпространените препоръки в съвременния живот, а именно редовното пиене на вода. Нашата кожа, която е и най-големият орган в човешкото тяло, е съставена от 64 процента вода. „Пиенето на достатъчни количества вода не е магически куршум, но образно казано, е едно от най-силните ни и безотказно действащи оръжия за здравето и красотата “, казва утвърдената специалистка в областта на дерматологията и естетичната медицина Д-р Мариела Хитова.

Haтypaлнaтa минерална вoдa несъмнено е най-добрият начин за оптимална хидратация както на кожата, така и на целия организъм. Това се дължи на факта, че за paзлиĸa oт дpyгитe видове вoди, тя нocи и добавена cтoйнocт. Много от съдържащите се в нея есенциални за човешкото здраве елементи не се срещат достатъчно в обикновената питейна вода. Минералната осигурява по естествен начин необходимите за поддръжка на добър метаболитен баланс в организма соли и минepaли. Редовният ѝ пpиeм eлиминиpa до голяма степен нуждата oт дoбавки и витамини. Проучванията сочат, че тялото е способно да абсорбира калция от минералната вода дори по-ефективно, отколкото от хранителните добавки. Когато водата е с ниска минерализация (до 500 мг концентрация на разтворените вещества, изписвано на етикета като “обща минерализация”), нейната всекидневна консумация е не само безопасна, но полезна и нужна.

Силицият е сред водещите елементи в най-новите антиейдж терапии

Силицият и метасилициевата киселина се нареждат сред факторите, противодействащи на стареенето. Те допринасят за по-гладка кожа, гъвкави стави и здрави кости. Става дума за биоусвоим силиций, който е изключително важен структурен компонент. Подпомага метаболизма и детокс процесите в тялото, отразява се върху функциите на мозъка. На силиция в голяма степен се дължи и приятния вкус на минералната вода. Той я прави мека, пивка, дори леко сладка. Сред голямото богатство от минерални ресурси в България има минерални води със значимо съдържание на метасилициева киселина. Те идват от терени с твърди силикатни скали, каквито се срещат в сърцето на Родопите. Всекидневният прием на богати на метасилициева киселина нискоминерализирани води е особено препоръчителен заради благоприятния ефект върху кожата.

Сияйната кожа силно влияе върху начина, по който се възприемаме и общуваме със света 

Добрата хидратация благоприятства кожата да бъде гладка и да сияе. В същото време повишава еластичността, намалява и тушира евентуалните бръчки, сухотата, залющването, грубата кожа, възпаленията и петната. Май е месецът на абитуриентите, а юни традиционно е запазен за сватбите. Най-важното е подготовката за тези важни празници да бъде постепенна, а не стихийна в последния момент. Добрата кожа е резултат от дълготрайна и устойчива грижа. Най-лесното, което можем да направим, за да поддържаме добрия си външен вид, е да пием достатъчно минерална вода. „Магична промяна няма как да се случи. Върху хубавата и здрава кожа слагаме само оформящите детайли – пилинг, хидратираща маска, студен лазер и колагенова терапия. Така лицето буквално светва. Истината е, че младостта и свежестта на кожата са безценен актив сами по себе си, който се откроява и без прекалена намеса. Здравата, тонизирана и сияйна кожа е първостепенен елемент от нашата визуална визитка“, казва д-р Хитова. Заедно с косата и ноктите тя в голяма степен обуславя начина, по който се виждаме в огледалото и общуваме със себе си и със света около нас.

Добрата хидратация решава много от проблемите с косата и ноктите

Нерядко приемаме косата и ноктите само като щрих от външния вид, а те също се нуждаят от голямо внимание. Добрата новина е, че много от проблемите с кожата, косата и ноктите могат да бъдат решени чрез добра хидратация. Различните методи за грижи под формата на фотозащитни спрейове за косата, хидратиращи маски, подхранващи терапии ще бъдат максимално ефикасни единствено ако сме правилно хидратирани.

Сред видимите и с просто око дефекти вследствие нарушен хидробаланс на организма са накъсани краища на косата, изтънен косъм, чупливи и разслоени нокти. Също зачервена, сърбяща и суха кожа, която понякога е загрубяла или със следи от разчесване, дори с лишеи в случаите, когато на проблема не е обърнато внимание дълго време.

При посещенията при фризьора трябва да се внимава с прекаленото изсушаване на косата или експериментирането с бои. Що се отнася до ноктите, препоръчително е да починат от толкова модерните геллакове. Подхранващи балсами, заздравители, олио за нокти повлияват благоприятно възстановяването. Добре е защитният крем за ръце да се нанася и върху ноктите, а за измиване да се използват меки сапуни. Сред личните ритуали за по-здрава кожа най-често се пренебрегва рутината на почистването. Обикновено лицето се почиства само вечер. Истината е, че нощните наслоявания от секрецията на жлезите трябва да се отмиват сутрин, за да се подготви кожата за дневната защита. Нерядко и толкова важната хидратация на цялото тяло след душ се пропуска и така тя става повече дразнима.

Кожата е огледало на процесите в човешкия организъм 

„Всичко, което е отвън, е и отвътре“ и съответно обратното, е едно от основните правила в медицината. Нито една разкрасителна процедура не би била ефикасна, ако първоначално не положим грижа за себе си отвътре. „Кожата ни може да изглежда добре единствено, ако тялото ни е поддържано и в добър баланс. Тя е огледалото, върху чиято повърхност се отразяват всички протичащи в нас процеси. По кожата добрият дерматолог всъщност „чете“ състоянието на организма. Често установявам как външно проявление като обрив, косопад или нокътен дефект е резултат от хормонално нарушение или е симптом на друго заболяване“, споделя д-р Хитова.

Изграждането на полезни и устойчиви навици се отплаща в дългосрочен план

„Основополагащ по отношение на хидратацията е добрият навик да пием вода редовно. На мен самата ми беше трудно да си го създам. Аз бях от хората, които могат да карат на две кафета и един фреш цял ден. Усетих обаче колко дискомфортно се чувствам в края на деня или след тренировка. Успях да си наложа всеки ден да изпивам бутилка от литър и половина минерална вода, докато работя в клиниката си. Така се чувствам много по-работоспособна, не се уморявам лесно и кожата ми „оценява“ тази грижа чрез по-свежия външен вид, включително и при по-големи натоварвания. С личния си пример успявам до голяма степен да повлияя върху културата на моите пациенти в този аспект. Убеждавам и най-скептично настроените по отношение на ползите от пиенето на вода, че по този начин въздействат не само на кожата си, но и на всички системи в тялото . Ако тялото е нашият дом, то кожата е неговата фасада, а те са неотменно свързани“, казва д-р Мариела Хитова.

***

Топ 10 предимства на хидратираната кожа според д-р Хитова

*Подобрено комплексно състояние – водата повлиява благоприятно различни заболявания като псориазис и екзема чрез подпомагане на храносмилателната система за извеждане на токсините от тялото.

*Намалени отоци – редовното пиене на вода предпазва кожата от отичане и подпухване.

*Намален сърбеж – пиенето на вода и хидратирането предотвратяват нежеланите последствия на сухата кожа като нацепване, лющене и сърбеж.

*Бързо оздравяване – пиенето на повече вода ускорява оздравителния процес при кожни нарушения като изгаряния.

*Подобряване на акнето – водата спомага извеждането на токсините от кожата и затваря порите.

*Свива широките пори – приемът на повече вода подобрява баланса между мазнините и водата по повърхността на кожата и така подпомага намаляването на размера на порите.

*pH баланс – пиенето на повече вода помага за балансирането на здравословно pH ниво, ключът към кожа с блясък без петна.

*Стягане на кожата– водата намалява характерното за годините отпускане и подпомага стягането на кожата в областта на челюстта, корема, ръцете и бедрата.

*По-малко бръчки – водата овлажнява кожата и съответно подобрява нейната еластичност и оттам- защитата ѝ срещу бръчки.

*Забавя стареенето – приемът на достатъчно вода подобрява тургора на кожата, което забавя процеса на стареене.

Д-р Мариела Хитова е безспорен професионалист в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и лазертерапията. Тя е също експерт по здравен мениджмънт и управление на здравеопазването , като в продължение на 6 години ръководи ЦКВЗ – София. Редовен участник в национални и международни научни прояви, тя е член на много от водещите международни сдружения в бранша като Международната академия по козметична дерматология (IACD) и Meждународната асоциация на лекарите практикуващи антиейджинг медицина(IAPAM). Д-р Мариела Хитова притежава приза „Бронзов знак“ на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, неизменно присъства в престижната класация „Лекарите,на които вярваме“, двукратно е носител на наградата на Бизнес лейди клуб в област „здравеопазване“. През 2013г. основава в съдружие частна клиника ЕвроДерма, където практикува активно и продължава да я развива и утвърждава като водеща на дерматологичния пазар  в страната.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева?

MIKA

публикувано

на

от

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева? 27

снимка: ПР

Младост, красота, професионализъм, отдаденост, страст – това са само част от думите, с които можем да определим младата гримьорка, Никол Бойчева. С открит интерес наблюдаваме снимките в нейната медия – красива дама със съвършен грим, изпипан до последния детайл и широка усмивка, грееща на лицето ѝ.

Никол е втора година студент в един от най-престижните университети в България – Нов Български Университет. Как съчетава образованието с работата, какви предизвикателства среща по пътя в кариерата си и други интересни факти от професионалния ѝ живот ще разберете в следната статия.

Никол е един обикновен човек. Никога не е смятала себе си за нещо повече от другите. Тя е една много цветна личност, с изключително много интереси и мечти, както си личи от гримовете, които прави.

Създаването на NSB Beauty крие много интересна история. Самата инстаграм страница @_nsb_beauty_, е създадена в началото на първата Ковид карантина(2020г.). Тогава Никол решила да покаже публично страстта си към грима. Тъй като разполагала с много свободно време, е имала възможност да изпробва някои нови неща, както и да експериментира с многообразни визии. Така стремежът ѝ да става по-добра се усилвал с всяка следваща визия.

Опитвах се да усъвършенствам уменията си, да изпробвам нови техники и многобройни цветове. От там много хора се свързаха с мен, за да направя техния дневен или арт грим.“.

Любовта и страстта на госпожица Бойчева към грима се появили преди няколко години. Както всички нас, тя е започнала да учи как да се гримира от клипове в YouTube и статии в различни женски списания. И като всяко начало – не е било лесно и не винаги грима е изглеждал добре. Тя споделя, че чрез грима, успява да покажа себе си и колко цветна личност е. Рисуването върху лицето ѝ и експериментирането с различни визии, помага на вътрешното ѝ Аз да излезе наяве. Професионално започнала да се занимава с грим със започването на пандемията миналата година. Тогава е намерила време да преоткрие себе си и своята любов към грима.

Предизвикателствата в нейната професия не спират. Никол все още се бори с това да пробие в сферата на гримьорството, но колкото и препятствия да срещне по пътя към успеха, не смята да се отказва.

Талантът и меракът в работата на гримьора вървят ръка за ръка. Бойчева смята себе си за талантлива личност, защото се учи бързо. От дете проявява творчески заложби – рисува добре и обича да твори различни неща с ръцете си.

За талантливата гримьорка работата е удоволствие. Тя може да направи от всеки грим изкуство и да накара всеки неин клиент да се почувства специален и да получи грима, за който винаги си е мечтал, дори и по-добър. Тя е амбициозна, млада и готова за нови предизвикателства.

Продължете понататък

Lifestyle

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021

MIKA

публикувано

на

от

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021 28

снимка: ПР

За първи път заедно на сцена ще се срещнат гласът на космическото момиче Керана и виртуозната цигулка на Васко Василев

Композицията е създадена специално за събитието, което тази година под знака на 100-годишнината на Съюза на артистите, и ще бъде изпълнена на живо за първи път по време на официалната церемония по връчването на 47-мите Награди ИКАР на 11 май в Народния театър.

Идеята Керана и Васко Василев да се съберат в обща песен идва спонтанно, а  предизвикателството да работят заедно в своеобразен дует се оказва истинско вдъхновение и за двамата. „Едно“ е по текст и музика на Керана, която успя да се докаже като изключително многопластов артист не само чрез успеха на  алтернативната рок група „Керана и космонавтите“, но и чрез едноименната роля на Евита в мюзикъла на Опера Пловдив. Васко Василев пък се оказа, че е наредил целият си график по датата на церемонията и пристига буквално за няколко часа в страната.

От години с Христо Мутафчиев обсъждаме възможност да участвам в церемонията на наградите ИКАР и все не успявахме да синхронизираме дата, в която да мога. Объркването на всички графици за концерти заради пандемията се оказа добра възможност най-после да се случи тази идея и съм много щастлив, още повече, че ще споделя сцената с такъв зашеметяващ артист като Керана“, споделя Васко Василев.

Софийският театрален салон е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г., както и част от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма. Генерален спонсор на събитието е Фабрика Ден и Нощ ООД – качествени продукти с марка „Боровец“.

Наши дългогодишни партньори са Първа инвестиционна банка, Астра-Зенека България – подкрепа за Здравния фонд на САБ, NESCAFÉ® Dolce Gusto, Филип Морис – България, Lenovo – България, Минерална вода H2O, NOUHAU Saloon, Тип Топ Куриер, Винарска изба Брестовица, Руский Стандарт, Dewer`s, Hill Clinic, Атера Дизайн; Медийни партньори: Българска национална телевизия, БГ Радио, АртАкция, ВЪПРЕКИ.com, Love Theatre.bg С подкрепата на: Театър Азарян, Национален дворец на културата,  Народен театър „Иван Вазов“, Столичен куклен театър,  Общински културен институт Дом на културата „Красно село“.

Продължете понататък
Трикове за по-лек живот от Евелине Хелминк 29
Културапреди 6 дни

Трикове за по-лек живот от Евелине Хелминк

JJ Lin и Anne-Marie обединиха сили в чисто новия трак, озаглавен  ‘Bedroom’. 30
Музикапреди 1 седмица

JJ Lin и Anne-Marie обединиха сили в чисто новия трак, озаглавен  ‘Bedroom’.

Новите дати за LORD OF THE RINGS IN CONCERT са 1 и 2 август 31
Музикапреди 1 седмица

Новите дати за LORD OF THE RINGS IN CONCERT са 1 и 2 август

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева? 32
Lifestyleпреди 1 седмица

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева?

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021 33
Lifestyleпреди 1 седмица

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021

„Тайната история на българския футбол“ – кой дърпа конците зад кулисите на великата игра у нас 34
Културапреди 1 седмица

„Тайната история на българския футбол“ – кой дърпа конците зад кулисите на великата игра у нас

"Модерно е да се чете" подарява една дузина "хранилки" с долари 35
Lifestyleпреди 1 седмица

“Модерно е да се чете” подарява една дузина “хранилки” с долари

„В тъмното всички сме еднакви“ от Джулия Хибърлин 36
Културапреди 1 седмица

„В тъмното всички сме еднакви“ от Джулия Хибърлин

„Маргаритка. Заспиваме със Сънчо” – вълшебна история за съня от любимата поредица 37
Културапреди 1 седмица

„Маргаритка. Заспиваме със Сънчо” – вълшебна история за съня от любимата поредица

Музика и празнично настроение завладяват ефира на Bulgaria ON AIR 38
Lifestyleпреди 1 седмица

Музика и празнично настроение завладяват ефира на Bulgaria ON AIR

Горещо