Connect with us

Култура

Десетки любители на българската природа се събраха за премиерата на „Видения от древността“

Avatar

Публикувано

на

Видения от древността представяне Георги Колев scaled

снимка: ПР

Специални гости на събитието бяха журналистът и телевизионен водещ Георги Тошев и пътешественикът и психолог Георги Колев.

В есенния 19 септември 2022 г. уютната софийска книжарница Greenwich Book Center приветства десетки приятели и любители на природата и се превърна в стартова точка на едно пътешествие из непознатите кътчета на България. Поводът беше представянето на фантастичното издание „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ от журналиста, писател и пътешественик по душа и сърце Николай Н. Нинов.

Премиерата на книгата се състоя близо месец, след като изданието излезе в книжарниците и спечели интереса на почитателите на мистичните тайни, скрити в многообразието от скални образувания у нас. Специални гости на събитието бяха журналистът и телевизионен водещ Георги Тошев и пътешественикът, катерач, психолог и учител Георги Колев, които представиха изданието.

Писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев откри събитието и изказа благодарността си към Николай Нинов за това четвърто съвместно издание, което следва предходните „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България” и е своеобразен завършек на едно прекрасно пътуване из миналото и българската природа. 

Advertisement

Журналистът Георги Тошев изрази вълнението, което всяка следваща книга на Николай Нинов предизвиква у него, и подчерта колко смелост се изисква да обходиш всички тези места, колко внимание и сърце е нужно да подбереш правилните маршрути и да бъдеш водач на толкова хора, които поемат по твоите стъпки. Той подчерта, че макар и да е пътувал из най-различни краища на света, в книгите на Николай Нинов винаги открива изненадващо много нови места, които дори не е подозирал, че съществуват в родината ни. 

За качествата на Николай Нинов не само като пътешественик, а и като увлекателен разказвач и писател говори и психологът, катерач и учител Георги Колев, който духовито призна, че в момента, когато започне да чете негова нова книга, вече е в очакване на следващата. 

Видения от древността 1

снимка: ПР

В заключителната си реч Николай Нинов благодари на всички свои приятели и съмишленици, с които е споделял пътешествията си през годините. Той подчерта, че главната цел на поредицата му от пътеписи винаги е била да популяризира тези малко известни места, да накара читателите да съпреживеят приключенията му и да ги подтикне сами да поискат да го последват. Авторът изрази особеното си щастие, че е успял да вдъхнови няколко поколения любители на българската природа – в лицето на своите деца и внуци. 

За финал Николай Нинов говори за „онези два метра“, които всеки авантюрист рано или късно среща по време на пътуванията си. „Онези два метра“ – най-трудни и страшни за изминаване, след които обаче се разкриват най-невероятните гледки. 

Advertisement

Събитието приключи под звуците на класическа китара, а специалното изпълнение беше подарък към присъстващите от внука на Николай Нинов – Филип. 

Continue Reading
Advertisement