Открийте ни и в

Lifestyle

Децата ни карат да се усмихваме повече, показва глобално проучване

MIKA

публикувано

на

Вече е официално: децата ни карат да се усмихваме повече. Това показват резултатите от най-голямото глобално проучване на усмивката – Smile Back, осъществено от Психометричния център на Университета в Кеймбридж съвместно с Mars Incorporated, производител на дъвките Orbit.

В рамките на проучването Smile Back бяха анализирани повече от 180 000 снимки и 350 000 лица в социалните медии, за да се открие връзката между психологическите черти на хората и това колко често се усмихват. Резултатите показват, че възрастните се усмихват повече в присъствието на дете, като този феномен, при който отвръщаме на усмивката с усмивка, нарекохме ефектът Smile Back. Този ефект е още по-силен, когато самите деца се усмихват, доказвайки че усмивките на децата са „заразни“. Тази зависимост е валидна особено при възрастни, които обикновено не се усмихват на снимки, което още веднъж показва колко мощна е силата на детската усмивка.

Резултатите от проучването са показателни и за това как състоянието на зъбите може да окаже голямо влияние върху честотата на усмивките – участниците в проучването, които са посочили за себе си по-добро орално здраве, посочват също и по-високи нива на самочувствие и удовлетвореност от живота.

Анализът на снимките в социалната мрежа показва, че жените се усмихват 12% повече от мъжете. И не бива да подценяваме силата на любовта, защото омъжените или живеещи с партньор се усмихват 10% повече от необвързаните. В допълнение на това, по-големият брой години, прекарани в образование, се асоциират с по-чести усмивки, както и с хората, които са заети, в сравнение с безработните.

Проучването е част от глобалния проект Smile Back на Mars Inc., който е насочен към подпомагане защитата на детските усмивки. Добрата дентална грижа дава на младите хора увереност да се усмихват, което има и лавинообразен положителен ефект върху околните.

Проучването, в което участват повече от 8400 доброволци от 105 държави, бе проведено под ръководство на Веселин Попов от Психометричния център към Кеймбриджкия университет. „Усмивката понякога трае само миг, тя е много силна, но трае много кратко като поведение. Трудно е да се улови, да не говорим за сравнение на индивидуалните различия в усмивките. Психология, култура, орално здраве и много други фактори оказват влияние върху това поведение, което прави нашите резултати още по-вълнуващи“, коментира Веселин Попов. „Когато става дума за ефекта Smile Back, обяснението всъщност е много директно: усмивката на децата има супер сила. Те се усмихват и се смеят повече и като възрастни, нашата инстинктивна реакция, когато сме около тях, е да отразим това поведение – ние също се усмихваме. Що се отнася до разликата между половете, тя може би се дължи на склонността на жените да се усмихват повече, поставени в ситуация, в която от тях се очаква да се усмихват, като например, когато позират за снимка или са на интервю за работа“.

Според резултатите от проучването, в което са представени 105 националности, австралийците са най-усмихнатата нация – 66%. Европейците са на другия полюс, усмихвайки се 13% по-малко от австралийците.

Олександър Шаршаков, изпълнителен директор на Mars Incorporated България, сподели: „Проучването ни показа, че здравите зъби водят до повече усмивки. Чрез проекта „Подари усмивка“ ние планираме да защитим тези усмивки, като започнем с най-важните – тези на нашите деца. Когато купувате пакетче Orbit без захар, Вие помагате финансово нашата инициатива за орално здраве и защитавате бъдещето поколение от усмивки. Инициативата в България вече стартира и съвсем скоро ще можем да споделим повече подробности”.

За повече информация по проекта „Подари усмивка“, моля посетете www.orbitgum.bg

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

 • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
 • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
 • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
 • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
 • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
 • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
 • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
 • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Lifestyle

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

MIKA

публикувано

на

от

Министерството на Младежта и Спорта, заедно с Българския Спортен Тотализатор, ще наградят за поредна година личности, допринесли за развитието на спорта в България на церемонията „Нощта на шампионите“.

За 6-а поредна година 28 българи ще бъдат наградени за своите спортни постижения по време на тазгодишното издание на церемонията „Нощта на шампионите“. Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор. Церемонията ще се състои тази неделя, 24.01. от 17:00 ч., а всеки ще може да стане свидетел по БНТ 1 и БНТ 3 в реално време.

Спортният тотализатор ще осигури на победителите парична награда в размер на 185 000 лв., за да възнагради усилията им през изминалата 2020 г. Тя ще бъде разпределена между излъчените печеливши спортисти в шест различни категории:

 • Спортист № 1 на България
 • Треньор № 1 на България
 • Спортист с увреждания № 1 на България
 • Млад спортист до 23 години № 1 на България
 • Млад спортист до 18 години № 1 на България
 • Млад спортист до 16 години № 1 на България

Освен номинираните спортисти и треньори, на награждаването ще присъстват и бележити личности, допринесли значително за развитието на спорта в България. Те имат честта да получат най-високото отличие в тази област – “Венец на победителя”, което ще бъде връчено лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Венец на победителя“ ще бъде връчен на 12 личности, допринесли за прославянето на българския спорт. Сред тях са не само именити спортисти, но и треньори, ръководители на спортни организации и журналисти. Орденът е считан за една от най- престижните награди в сферата на спорта. Носители на тазгодишната награда са имена като Ивайло Маринов и Петър Лесов, Олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане), единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, Георги Глушков, световната шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов и други.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 19 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 20 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 22 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 22 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 23 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 24 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди 2 дни

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 2 дни

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 2 дни

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 2 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо