Открийте ни и в

Lifestyle

Децата ни карат да се усмихваме повече, показва глобално проучване

MIKA

публикувано

на

Вече е официално: децата ни карат да се усмихваме повече. Това показват резултатите от най-голямото глобално проучване на усмивката – Smile Back, осъществено от Психометричния център на Университета в Кеймбридж съвместно с Mars Incorporated, производител на дъвките Orbit.

В рамките на проучването Smile Back бяха анализирани повече от 180 000 снимки и 350 000 лица в социалните медии, за да се открие връзката между психологическите черти на хората и това колко често се усмихват. Резултатите показват, че възрастните се усмихват повече в присъствието на дете, като този феномен, при който отвръщаме на усмивката с усмивка, нарекохме ефектът Smile Back. Този ефект е още по-силен, когато самите деца се усмихват, доказвайки че усмивките на децата са „заразни“. Тази зависимост е валидна особено при възрастни, които обикновено не се усмихват на снимки, което още веднъж показва колко мощна е силата на детската усмивка.

Резултатите от проучването са показателни и за това как състоянието на зъбите може да окаже голямо влияние върху честотата на усмивките – участниците в проучването, които са посочили за себе си по-добро орално здраве, посочват също и по-високи нива на самочувствие и удовлетвореност от живота.

Анализът на снимките в социалната мрежа показва, че жените се усмихват 12% повече от мъжете. И не бива да подценяваме силата на любовта, защото омъжените или живеещи с партньор се усмихват 10% повече от необвързаните. В допълнение на това, по-големият брой години, прекарани в образование, се асоциират с по-чести усмивки, както и с хората, които са заети, в сравнение с безработните.

Проучването е част от глобалния проект Smile Back на Mars Inc., който е насочен към подпомагане защитата на детските усмивки. Добрата дентална грижа дава на младите хора увереност да се усмихват, което има и лавинообразен положителен ефект върху околните.

Проучването, в което участват повече от 8400 доброволци от 105 държави, бе проведено под ръководство на Веселин Попов от Психометричния център към Кеймбриджкия университет. „Усмивката понякога трае само миг, тя е много силна, но трае много кратко като поведение. Трудно е да се улови, да не говорим за сравнение на индивидуалните различия в усмивките. Психология, култура, орално здраве и много други фактори оказват влияние върху това поведение, което прави нашите резултати още по-вълнуващи“, коментира Веселин Попов. „Когато става дума за ефекта Smile Back, обяснението всъщност е много директно: усмивката на децата има супер сила. Те се усмихват и се смеят повече и като възрастни, нашата инстинктивна реакция, когато сме около тях, е да отразим това поведение – ние също се усмихваме. Що се отнася до разликата между половете, тя може би се дължи на склонността на жените да се усмихват повече, поставени в ситуация, в която от тях се очаква да се усмихват, като например, когато позират за снимка или са на интервю за работа“.

Според резултатите от проучването, в което са представени 105 националности, австралийците са най-усмихнатата нация – 66%. Европейците са на другия полюс, усмихвайки се 13% по-малко от австралийците.

Олександър Шаршаков, изпълнителен директор на Mars Incorporated България, сподели: „Проучването ни показа, че здравите зъби водят до повече усмивки. Чрез проекта „Подари усмивка“ ние планираме да защитим тези усмивки, като започнем с най-важните – тези на нашите деца. Когато купувате пакетче Orbit без захар, Вие помагате финансово нашата инициатива за орално здраве и защитавате бъдещето поколение от усмивки. Инициативата в България вече стартира и съвсем скоро ще можем да споделим повече подробности”.

За повече информация по проекта „Подари усмивка“, моля посетете www.orbitgum.bg

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Lifestyle

Първият български космонавт с ексклузивно интервю за „100% будни“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Десислава Кулелиева

В понеделник (12 април), в предаването „100% будни“ по БНТ 1, водещите Мария Андонова и Стефан А. Щерев ще срещнат зрителите с една забележителна личност – първият български космонавт Георги Иванов.

Неговото ексклузивно интервю за сутрешния слот на обществената телевизия ще бъде излъчено именно на Международния ден на авиацията и космонавтиката. Ден, в който човечеството отбелязва и 60-годишнината от първия полет на Юрий Гагарин в космоса.

Гледайте „100% будни“ всеки делничен ден, веднага след „По света и у нас“ в 9:00 по БНТ 1.

Продължете понататък

Горещо