Connect with us

Lifestyle

Децата ни карат да се усмихваме повече, показва глобално проучване

Avatar

Публикувано

на

Smile Back Infographic

Вече е официално: децата ни карат да се усмихваме повече. Това показват резултатите от най-голямото глобално проучване на усмивката – Smile Back, осъществено от Психометричния център на Университета в Кеймбридж съвместно с Mars Incorporated, производител на дъвките Orbit.

В рамките на проучването Smile Back бяха анализирани повече от 180 000 снимки и 350 000 лица в социалните медии, за да се открие връзката между психологическите черти на хората и това колко често се усмихват. Резултатите показват, че възрастните се усмихват повече в присъствието на дете, като този феномен, при който отвръщаме на усмивката с усмивка, нарекохме ефектът Smile Back. Този ефект е още по-силен, когато самите деца се усмихват, доказвайки че усмивките на децата са „заразни“. Тази зависимост е валидна особено при възрастни, които обикновено не се усмихват на снимки, което още веднъж показва колко мощна е силата на детската усмивка.

Резултатите от проучването са показателни и за това как състоянието на зъбите може да окаже голямо влияние върху честотата на усмивките – участниците в проучването, които са посочили за себе си по-добро орално здраве, посочват също и по-високи нива на самочувствие и удовлетвореност от живота.

Анализът на снимките в социалната мрежа показва, че жените се усмихват 12% повече от мъжете. И не бива да подценяваме силата на любовта, защото омъжените или живеещи с партньор се усмихват 10% повече от необвързаните. В допълнение на това, по-големият брой години, прекарани в образование, се асоциират с по-чести усмивки, както и с хората, които са заети, в сравнение с безработните.

Проучването е част от глобалния проект Smile Back на Mars Inc., който е насочен към подпомагане защитата на детските усмивки. Добрата дентална грижа дава на младите хора увереност да се усмихват, което има и лавинообразен положителен ефект върху околните.

Advertisement

Проучването, в което участват повече от 8400 доброволци от 105 държави, бе проведено под ръководство на Веселин Попов от Психометричния център към Кеймбриджкия университет. „Усмивката понякога трае само миг, тя е много силна, но трае много кратко като поведение. Трудно е да се улови, да не говорим за сравнение на индивидуалните различия в усмивките. Психология, култура, орално здраве и много други фактори оказват влияние върху това поведение, което прави нашите резултати още по-вълнуващи“, коментира Веселин Попов. „Когато става дума за ефекта Smile Back, обяснението всъщност е много директно: усмивката на децата има супер сила. Те се усмихват и се смеят повече и като възрастни, нашата инстинктивна реакция, когато сме около тях, е да отразим това поведение – ние също се усмихваме. Що се отнася до разликата между половете, тя може би се дължи на склонността на жените да се усмихват повече, поставени в ситуация, в която от тях се очаква да се усмихват, като например, когато позират за снимка или са на интервю за работа“.

Според резултатите от проучването, в което са представени 105 националности, австралийците са най-усмихнатата нация – 66%. Европейците са на другия полюс, усмихвайки се 13% по-малко от австралийците.

Олександър Шаршаков, изпълнителен директор на Mars Incorporated България, сподели: „Проучването ни показа, че здравите зъби водят до повече усмивки. Чрез проекта „Подари усмивка“ ние планираме да защитим тези усмивки, като започнем с най-важните – тези на нашите деца. Когато купувате пакетче Orbit без захар, Вие помагате финансово нашата инициатива за орално здраве и защитавате бъдещето поколение от усмивки. Инициативата в България вече стартира и съвсем скоро ще можем да споделим повече подробности”.

За повече информация по проекта „Подари усмивка“, моля посетете www.orbitgum.bg

Advertisement
Continue Reading
Advertisement