Connect with us

Lifestyle

Деца в неравностойно положение ще се учат да програмират със стипендии от Logiscool

Avatar

Публикувано

на

lsc default 1

Международната верига школи по програмиране Logiscool в партньорство с образователната организация “Заедно в час“, започва да отпуска стипендии за деца в неравностойно положение. Учениците ще могат да посещават напълно безплатно курсовете по програмиране в школите на Logiscool в София и Пловдив, както и онлайн.

„На децата в неравностойно положение също им предстои съзряване и навлизане в живота, но често – без необходимата подкрепа, която останалите подрастващи имат. Затова е от ключово значение всички ние да помогнем на тези деца да се подготвят за живота по най-добрия начин. А след като пораснат – да се превърнат от част от проблема, в част от решението“ – споделя Ива Янкова, управител на Logiscool България.

“Програмирането е знанието на бъдещето и като такова, то вероятно е най-добрата отправна точка за тези младежи. В тази област те лесно могат да скъсят дистанцията между себе си и останалите, както и да се реализират пълноценно в обществото. А защо не и някой ден да се окажат решение на един ключов за ИТ бранша проблем, превръщайки се в така търсените нови качествени кадри” – добавя Николай Цонев, също управител на Logiscool България.

Към стипендиите вече са проявили интерес седем ученици от четвърти, пети, шести, седми, осми и единадесети клас на училища от различни градове на страната. Те ще имат възможност напълно безплатно да се запознаят с основите на програмирането, както и да научат как софтуерните инженери използват математиката, за да решават проблеми по логичен и творчески начин.

По какъв начин знанията, получени в курсовете по програмиране, помагат на децата в бъдеще?

Едно от най-ценните качества, които децата развиват по време на обучението си в Logiscool, е да не се отказват при неуспех. Когато програмират, те се научават, че провалът не е непременно нещо лошо, а напротив – често е нова възможност. Когато се провалят и опитат отново, те могат да се поучат от грешките си. Програмирането дава възможността на децата да опитват отново и отново, докато успеят да постигнат резултата, който търсят.

Advertisement

В добавка – компютърното програмиране учи децата да експериментират и им дава увереността и самочувствието да бъдат творци. Те получават шанса да създадат нещо уникално, което е изцяло тяхно творение.

Защо е важно дигиталното образование днес?

Живеем в свят, изцяло зависим от дигиталните технологии, изпълняваме по-голямата част от работата си и ежедневните си задължения с помощта на дигитални устройства. Имайки предвид начина, по който светът се развива, да програмираш ще става все по-ценно умение. Бъдещите работни места и не само тези в технологичния сектор, все повече ще изискват високо ниво на технологични знания.

Днес е налице голяма липса на ИТ специалисти в България, както и в почти целия свят. С навлизането на технологиите в повече сфери на живота, нуждата от опитни програмисти ще се увеличава. Така че всяко дете, което се научи да програмира, ще има голямо предимство и много повече възможности за кариера, убедени са още от екипа на Logiscool България.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement