Connect with us

Кино

Джавада Филм обявява селекция за продуциране на независими игрални и документални проекти

Avatar

Публикувано

на

73173353 534015954064459 5130908072289501184 n

През месец юни българо-иранската компания „Джавада Филм“ обяви проект в подкрепа на български, независими проекти в областта на игралното и документално кино.

Продуцентската къща ще селектира в рамките на месец юни 2020 г. проекти, които ще бъдат подкрепени със снимачна техника за реализирането на филми с дължина над 60 минути. Филмите трябва да бъдат реализирани до края на 2021 година.

Иранският режисьор Джавад Данешвар, който преди няколко години премества  компанията си в България, вече е известен с ежегодната си подкрепа към млади творци от България. През последните 5 години той е финансирал и продуцирал над 10 игрални и документални проекта на български режисьори, като стремежът му е всяка година те да се увеличават, за да се даде път на млади таланти, които имат идеи и екип, но нямат необходимата подкрепа, да реализират сценариите си. Освен продуциране на проекти, Джавад Данешвар е насочил усилия и в разпространение на филмите, които създават българските автори, като осигурява безвъзмездно представяне на готовите продукти на едни от най-големите форуми за кино в света – в Кан, Берлин, Токио, Хонг Конг и Мумбай.

За селекцията, която предстои в края на месец юни, г-н Данешвар казва: „Киноиндустрията има нужда от подкрепа повече от всякога, а независимите автори са тези, които разполагат с най-малко възможности за реализация, затова насочвам усилията си там, където възможностите не определят качеството, а качеството на идеята и проекта определя възможността.“

Повече информация относно кандидатстването, условията и сроковете за настоящата селекция, може да бъде намерена на сайта на компанията.

Advertisement

„Джавада Филм“ е продуцентска компания създадена през 2012 година от дипломирания в Нов български университет режисьор Джавад Данешвар. През годините той успява да разчупи стереотипите и да работи по проекти на много свои колеги, в качеството си на продуцент. Редица млади и талантливи кино творци са работили с него в проект и в процеса на сътрудничество се създават документалните филми „Чипровският килим“, „Баба Марта“ (с режисьор Мариана Танчева), „Една минута извън времето“ на режисьора Красимира Дуковска, специално заснетия филм за културното наследство на Созопол „Под пясъците на Созопол” и филма за Боянската църква, който през 2019 година бе излъчен в залата на ЮНЕСКО в Париж. През 2021-а година предстои заснемането на пълнометражния филм по сценарий на Вилма Карталска и Здрава Каменова „Мазе, тук небето“ селектиран за „Best Pitch Competition“ на PriFest в Прищина през юли 2019 година.

Continue Reading
Advertisement