Открийте ни и в

Култура

Джулиън Хамилтън открива фестивалът “Етюди и приятели”

MIKA

публикувано

на

Джулиън Хамилтън открива фестивалът "Етюди и приятели" 26

снимка: ПР

Фестивалът „Етюди и приятели“ ще се проведе от 16 до 27 юни на три основни локации: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и Галерия „Етюд“. Всички представления са начален час 20:00 ч.

Билети могат да се закупят от местата, на които се провеждат събитията. За представленията в галерия „Етюд“ е нужна предварителна резервация на  etudgallery@gmail.com

Всяка година фестивалът „Етюди и приятели“ включва в своята програма разнообразие от различни жанрове и артистични подходи. Задължителен елемент е присъствието както на чуждестранни гости, така и български хореографи и изпълнители, които не живеят в България и рядко представят своята работа тук.

Третото издание на фестивала ще започне с премиерата на Magnolia аnd Strangers на 16 юни от 20 ч. в Дерида денс център.

Спектакълът е сътрудничество между хореографа, танцьор, поет, преподавател и музикант Джулиън Хамилтън и младата българска изпълнителка Деница Дикова. Повече от 40 години Джулиън Хамилтън създава и представя своите работи по света. Роден в Англия,  учи в Лондон през 70-те години на XX в. – времето на радикални експерименти. От тогава до сега той се превръща в представител на иновативните сценични изкуства. Творческата му работа е предимно импровизирана. Композира внезапно и едновременно с текстове, които съпътстват неговите представления. За него е естествено да съчетава дългогодишната си практика на писане, с уменията си за танцуване. Неговият лейбъл BLUEDOG PUBLISHING.net продуцира видеоклипове с проектите му на DVD, компактдис-кове и печат. Тази година Джулиън Хамилтън издаде албумът с поезия “Jack Gets Out of Prison” заедно с басиста Wilbert de Joode. Това е първото гостуване на Джулиан в България.

Деница Дикова в момента е живее в Барселона. След дипломирането си в Нов Български Университет, тя продължава обучението си с Изабел Шад, Джулиън Хамилтън, Нанси Старк Смит, Беноа Лашамбър и Кристи Симсън. Съосновател е на Гараж Колектив, платформа на независими артисти. Деница работи още като фотограф на танцови събития и развива свой собствен фотографски и видео почерк.

Още два дни от програмата на фестивала са изцяло премиерни.

An Interview with the Soul e първа среща от цикъла „Драматизирайки интимността“: работа в процес, с автор Юлияна Сайска. Представянето пред публика ще бъде на 18 юни (понеделник) в галерия Етюд от 20 ч. Представлението е по текстове на Бонавентура „За тялото и душата“, из „ Изповеди“ на Св. Августин и из „ Болестта на смъртта“ на Маргьорит Дюрас.

Концертна вечер с кратки хореографии (26 юни, 20 ч., ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс) продължава традицията, създадена през деветгодишното съществуване на танцовите концерти, предшестващи фестивала „Етюди и приятели“. В една единствена вечер ще бъдат представени миниатюри и кратки откъси от съвсем нови произведения. В програмата са включени: MOONLIGHT – работа в процес на Александар Георгиев и Дарио Баррето Дамас; Split с хореографи Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, „Това е всичко” по идея на Галина Борисова, Maternità на Антония Докева, Beginnings – работа в процес на Цвета Касабова и Ани Колиер и приятели с: „Костюм ТАНГО в три части” в изпълнение на Мария Гезенчова, „БАЛЕРИНА палци Шопен” в изпълнение на Веса Тонова, „Започнато и може би завършено” в изпълнение на Ани Колиер.

Същата вечер ще бъде връчена и наградата The Collier Award. Наградата се дава от Ани Колиер и съпруга ѝ Нейтън Колиер, които живеят в САЩ и подпомагат българското изкуство над десетилетие чрез Фондация „Етюд“ и галерия „Етюд“. Наградата е с парична стойност от 3000 лв. и се присъжда на артисти от различни сфери на изкуството. Тази година тя ще бъде връчена за втори път.

Програмата на фестивала включва още своеобразен шоукейс от някои от най-интересните заглавия, чиито премиери са били през 2017 г. като: „Мадам Кифлá“ с автор Мирослава Захова (22 юни, 20 ч., Галерия „Етюд“), „Историята на вчерашния ден“ по идея на Галина Борисова (24 юни, 20 ч., Галерия „Етюд“), „Гилгамеш“ на Елена Панайотова (25 юни, 20 ч., ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс) и SHAMEBOX с автори Ива Свещарова и Вили Прагер.

Тази година три от фестивалните дни са съсредоточени върху някои особено интересни срещи в галерия „Етюд“ с вход свободен. На 17 юни от 18:30 ч. ще бъде прожекцията на документален запис и разговор с балерината Пенка Енчева, директор на балет „Арабеск” от 1972 г. до 1974 г. На 19 юни (18:30 ч.) предстои откриването на фотографската изложба на Ани КолиерКуба Антарктида Танц и още“. На следващия ден (20 юни, 18:30 ч.) ще се проведе разговорът с известната българска писателка Емилия Дворянова за най-новата ѝ книга „Мир вам“.

Третото издание на фестивала „Етюди и приятели“ се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Етюд“, в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и галерия „Етюд“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност

MIKA

публикувано

на

от

Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност 27

Дългоочакваната поява на новата книга на Катерина Хапсали е факт. Авторката на бестселърите „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“ се завръща със сборника „Хора“, още едно свидетелство за богатството на нейната разказваческа дарба.

Казват, че майсторството на един писател се проявява най-ярко в разказа. Сигурно е така, защото героите на тези истории няма как да не ви пленят. По думите на Николай Милчев, „Хора“ (изд. Колибри, художник: Дамян Дамянов) е странна смесица от реално и фантазно, от баладично и приказно: „Героите ми приличат на шарена сол – направени са от много билки, от дъждове и страдания, от много любов… Разказите на Катерина Хапсали започват непрекъснато и самият им смисъл е в започването – постоянно става нещо ново. И именно това ново те води към края.“

Също толкова красноречива е Весела Люцканова, един от първите читатели на книгата: „Сборникът с разкази „Хора“ направо ме зашемети. Толкова близки усетих героите, че след всеки разказ спирах, за да си поема дъх. За да изляза от неусетното ми вмъкване под кожата на Пламъчето или Агата, да се измъкна от тъмния ъгъл на Ани към светлия Париж, да се отърся от огромната мъка, пътувайки към Маскирания за лек, да се гмурна до Олга или Зисула с копнежа за истинската любов, да нося достойнството на Лудата, да бъда чаровния Дмитри или двете циганки джуджета върху тяхното летящо килимче…“

Катерина Хапсали е разказвач, PR и най-продаваният български автор на издателство „Колибри“. Нейно дело са бестселърите „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“, а „През девет планини“ е сборник със стихотворения, също пожънал голям успех сред читателите. За романа „Гръцко кафе“ Хапсали печели награда „Перото“ в категория проза за 2015 г., както и приза „Цветето на Хеликон“ за 2016 година.

Премиерата на книгата ще се състои на 28 април от 19:00 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата. Със специалното участие на Биляна Петринска и Георги Кадурин!

Продължете понататък

Култура

“Wasteland” – млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ

MIKA

публикувано

на

от

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ 28

снимка: ПР

В продължение на месец в галерия „УниАрт“ ще имате възможност да видите платната на младите художници Дафна Стоилова и Борислав Янев. Те са
представени в диалог, за първи път заедно, от кураторката Силвия Буюклиева.

Откриването ще се състои на 20.04 от 18:00 часа в Нов български университет. Публиката ще има възможността да се запознае с авторите и
загадъчните персонажи от техните картини.

Героите в серията картини преминават през различни състояния – изгубеност насън или наяве; изгубеност в себе си или сред другите; самота или неспособност за оставане насаме със себе си; общуване – реално или въображаемо; достигане или неспособност за достигане до другия. Емоционалността, съдържаща се в умиращия свят и породения нов от останките на стария, е добре известна от постапокалиптичните игри и
филми. В този сюжет се съдържа тайна, която никога не може да бъде разкрита. Същността на създаването на картини също съдържа тайна,
включително и за създаващия процеса между боята и платното. Понякога тази тайна, скрита от всички, се проявява месеци или години след като
картината вече е завършена. Във всички картини от серията са скрити такива тайни, които не могат да бъдат изказани с думи.

Wasteland – в превод от английски е неизползваема площ земя, която е станала безплодна или обрасла, мрачна и неизползвана или пренебрегвана
градска или индустриална зона. Пустош. Занемареност, постапокалипсис, антиутопия. Неразгърнати потенциали, възраждане, утопия.

Продължете понататък
Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност 29
Културапреди 14 часа

Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност

Одри Тоту е звездата – този петък по FilmBox Extra 30
Кинопреди 15 часа

Одри Тоту е звездата – този петък по FilmBox Extra

Royal Blood разкриха ‘Boilermaker’ 31
Музикапреди 15 часа

Royal Blood разкриха ‘Boilermaker’

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект 32
Музикапреди 16 часа

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ 33
Културапреди 16 часа

“Wasteland” – млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ

„Най-странните предмети“ по Viasat History - поглед към живота и умовете на нашите предци 34
Събитияпреди 16 часа

„Най-странните предмети“ по Viasat History – поглед към живота и умовете на нашите предци

Една жена минава през ада, за да спаси децата си в „Когато Луната снизхожда“ от Надя Хашими 35
Културапреди 17 часа

Една жена минава през ада, за да спаси децата си в „Когато Луната снизхожда“ от Надя Хашими

Тревожни данни за организацията на болничния престой при майките, родили преждевременно 36
Обществопреди 17 часа

Тревожни данни за организацията на болничния престой при майките, родили преждевременно

СОНИК СТАРТ засади над 200 дръвчета в Седмицата на гората  37
Събитияпреди 17 часа

СОНИК СТАРТ засади над 200 дръвчета в Седмицата на гората 

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE 38
Музикапреди 19 часа

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 1 седмица

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 40
Културапреди 1 седмица

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Скандал, който свали правителство 41
Кинопреди 1 седмица

Скандал, който свали правителство

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 42
Културапреди 1 седмица

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 43
Lifestyleпреди 1 седмица

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 1 седмица

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 1 седмица

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

CMTEN разкри "Music Box" 46
Премиерапреди 1 седмица

CMTEN разкри “Music Box”

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama 47
Кинопреди 4 седмици

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 48
Литературапреди 1 седмица

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Горещо