Connect with us

Общество

„Дзен плей“ в Дерида Денс Център през януари!

Avatar

Публикувано

на

BIG14527963044Zen 16

Автор: Елена Ангелова

снимка: PR

На 28 януари можете да гледате „Дзен плей“ в Дерида Денс Център, едно от ключовите представления на Дерида Денс.

„Дзен плей“ дефинира нова линия в хореографската дейност на Живко Желязков – целенасочената работа с театрална условност в комбинация с неговия ясно разпознаваем, силен и интензивен танцов език.

Представлението развива драматургичната линия за тялото като поле за деформация и експеримент. В тази история с неочакван край изпълнителите (Диана Александрова, Филип Миланов и Марион Дърова) имат необичайната задача за изграждането на персонаж в танцово представление: те изпълняват не само сложната движенческа партитура, но и присъстват като „лицедеи“, използвайки освен телесната си експресия и тази на лицата си. Това се превръща във вълнуваща и напрегната игра, която активира предела на зрителското внимание и въображение.

Advertisement

В тоталната симбиоза между звукова среда, създадена от композитора Иван Шопов и хореографията на Живко Желязков, се създава пълнокръвна съноподобна реалност, изпълнена с паузи, нереалистични ходове и на моменти гротескова образност.   Звуците често наподобяват клинична среда, което конкретизира действието в съсредоточена, хипнотизираща манипулация. Като че ли зрителят присъства в кошмар, където лудостта и нормалността се пресичат в странна метафора за конструкцията на човека.

„Дзен плей“ задава въпрос за контрола, който човек би могъл да упражнява върху другите. Оказва се, че идеята за моделиране на човешкото поведение действа като рикошет върху нейния създател.  Тази линия, наред с неочакваната размяна между мъжко и женско начало придава провокативен философски аспект в представлението.

Отправна точка в определянето на нови изразни средства на хореографа Живко Желязков, „Дзен плей“ е ключово представление за по-задълбочено вникване в неговите следващи проекти като „S inner” и „Метроном“.

 

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement