Connect with us

Кино

ДИАДА на Яна Титова със завлядяващ трейлър и премиера на 10 ноември

Avatar

Публикувано

на

1 Diada by Svetoslav Stoyanov

снимка: Светослав Стоянов

Преди броени дни филмът триумфира  с 4 награди на „Златна роза“

Официалният трейлър на втория пълнометражен филм на Яна Титова вече е факт. С това идва и датата на очакваната премиера – „Диада“ ще бъде на голям екран в цялата страна от 10 ноември, а вълнуващите новини около продукцията стават все повече. След като бе селектирана за официалната конкурсна програма на един от водещите кинофоруми в света с категория „А“ – във Варшава, в края на миналата седмица тя бе отличена и с четири награди на фестивала „Златна роза“.

Диада“ се фокусира върху историята на Дида, 16-годишно момиче от малък град, и с това засяга множество деликатни теми, близки до света и емоциите на тийнейджърите. Сценарият е на самата Яна Титова, която спечели наградата „Златна роза“ за режисура, заради „умението си да създава динамични и многопластови сцени и да поддържа темпото на филма“.

За нелеката задача да изиграе главната героиня, чиято мечта – да замине при майка си в Америка – е поставена на карта, Яна избира Маргарита Стойкова. И в самия трейлър се откроява, че 19-годишната Маги успешно се превъплъщава в Дида и по автентичен начин се гмурва в низа от ситуации, които преобръщат живота на момичето само за броени часове. Напрежението в личен план и в училище се трупа, а Дида не намира нужната помощ дори от най-добрата си приятелка Ива. За „незабравимата си дебютна роля в „Диада“, изпълнена с енергия и страст“, Маргарита Стойкова бе удостоена с наградата на град Варна на фестивала „Златна роза“.

Advertisement

Освен тези отличия филмът „Диада“ спечели още наградата на критиката, а като изключителен случай в историята на фестивала се явява и голямата награда на  „Златна роза“ за пълнометражен филм, споделена с „Уроците на Блага“ – „за смелостта да гледат действителността право в очите…, за режисьорската проницателност, за динамичната операторска работа и поразителното актьорско майсторство…“.

В основния актьорски състав на „Диада“ влизат и редица любими актьори като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева и други. За ролята на най-добрата приятелка на Дида – Ива, е избрана Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански, чиято жива непосредствена камера диша с героите на филма и неусетно потапя зрителя в атмосферата.

Филмът е продукция на PORTOKAL, в копродукция с NO BLINK PICTURES, SONUS и RIGHT SOLUTIONS. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. Разпространява NO BLINK FILM.Следете официалната страница на филма: www.diada-movie.com

Advertisement

Facebook:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100093068076544

Instagram:https://www.instagram.com/dyad.movie/?fbclid=IwAR2DIOC0j_U9Y1dpT30SOPKfCtsciWCNDghNIsh5qOyXOigqHocHHAaXuC0

TikTok: https://www.tiktok.com/@dyad.movie?_t=8ca1OlFLpUZ&_r=1

Continue Reading
Advertisement