Открийте ни и в

Култура

Директорът на Националната библиотека гостува в „ART Детектив“

Avatar

публикувано

на

Директорът на Националната библиотека гостува в „ART Детектив“ 141

снимка: ПР

Оригинални писма на Васил Левски и  Христо Ботев, съхранявани в БНБ, показва Симона Кръстева в специален епизод в You Tube канала на БНТ

В епизод 8 на подкаста за култура и изкуство на БНТ „Арт Детектив“, водещата Симона Кръстева разговаря с доц. Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тя ще разкаже повече за електронните издания на библиотеката и пред какви предизвикателства е изправена най-голямата и стара библиотека у нас.

Симона Кръстева добавя и второ специално видео към епизода в YouTube. В него са представени забележителни документи от фонда на Националната библиотека, като: писмо на Васил Левски до Панайот Хитов, в което пише: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си“; прощалното писмо на Христо Ботев към неговото семейство от кораба Радецки 1876 г.; фотография от 1895 г. на популярния български издател Христо Данов. Видеото може да видите тук.

Симона Кръстева  е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby’s New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.

Гледайте епизод 8 на „ART Детектив“ с Красимира Александрова ТУК

Гледайте специалното видео към епизод 8 на „ART Детектив“ ТУК

Всички епизоди на поредицата „ART Детектив “ са достъпни за слушане, както на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст и YouTube каналите на БНТ .

Реклама