Connect with us

Музика

Днес е премиерата на първата българска 3D поп-опера „Рибарят и неговата душа”

Avatar

Публикувано

на

Poster2

Днес на 19 май, от 19.00 часа в зала 1 на НДК е премиерата на първата българска поп-опера „Рибарят и неговата душа”. Проектът е изцяло авторски и ще бъде представен като 3D приказка на живо по едноименното произведение на Оскар Уайлд. Композитор на спектакъла е Минко Ламбов, а автор на текстовете на песните и либретото е Анна Топалова, която е и режисьор на поп-операта.

Участват: Ненчо Балабанов в ролята на рибаря, Весела Бонева – русалката, Амалия – душата, Мариана Попова – магьосницата, оперният изпълнител Стефан Владимиров влиза в образа на отеца и със специалното участие на Джони Илиев. Актьорът Димо Илиев ще има задачата да влезе в кожата на самия Оскар Уайлд.  Проектът е част от XX “Салон на изкуствата”.

Визията на поп-операта „Рибарят и неговата душа” е изключително съвременна и провокативна. Минималистичният дизайн на сценографията е подкрепен от триизмерна прожекция – симулация на декори и атмосфера в триизмерна среда. 3D мапинг, холограмни изображения, прожекции на иновативни повърхности и материи. Подобни техники са включвани досега единствено в скъпоструващи рекламни кампании и ще бъдат използвани за първи път в България за художествените цели на спектакъл. Екип от 6 души с ръководител Полина Герасимова се грижи за визуализацията, която ще се прожектира в триизмерна среда. Цялата визия на поп-операта е магическа реалност,  като пресъздава  ефекта на 3D киното, но всичко ще се случва на живо.

Почитателите на музикално-сценичното изкуство ще се насладят на 2 часа спираща дъха музика, омгьосващи костюми и хореография. На сцената на зала 1 на НДК ще излязат над 100 артисти от различни сфери на изкуството – симфоничен оркестър и поп-рок бенд, балет в неговите най-разнообразни форми, хор и солисти.

Екипът на Кремена Халваджиян изработи повече от 100 приказни костюма за мега продукцията. Част от тях са правени на ръка поради изключителната сложност. Приказните костюми преторяват максимално точно реалните морски обитатели и морското дъно.  Използвани са естествени материи, много светещи бои и други елементи, които ще се променят спрямо цветните светлини на сцената.

Advertisement

Актьорът Димо Алексиев ще се опита да предаде на публиката историята за една невъзможна любов. Ролята му на Оскар Уайлд е свързваща отделните сцени и ще води зрителите в разказа. Поп-операта много тънко проследява нишката на личната история на писателя, която е и причината той да напише приказка за невъзможната любов между човек и рускалка, съсипала живота и двамата. Целият спектакъл е срещу догмата, осъждането на другия и насочва към толеранстност и любов. Основното внушение е, че силата на Бог е неговата любов.

Continue Reading
Advertisement