Connect with us

Култура

Днес започва фестивалът 100 Стола на ул. „Будапеща“ 1

Avatar

Публикувано

на

Колективът и 100 стола стартират нова инициатива за зелени обществени пространства със събития от 14-ти до 17-ти юли.

Днес е откриването на фестивала 100 Стола на ул. „Будапеща“ №1, който превръща запустялото досега пространство между Гьоте-институт и сградата на БАН в ново публично пространство. Мястото е преобразено със зеленина, осветление, сцена и градска мебел. Подходящо е за всеки, който желае да разпусне на зелено място в града и да се наслади на културната програма през четирите вечери на фестивала.

Да направят градското пространство по-гостоприемно са съдействали млади български дизайнери, включително Работилница ПУНКТ, Bureau XII и Чудомир Драгнев с артисти от Looneytools. На (почти) сто стола, спасени от жилища, складове и мазета, е даден нов живот от артистите Гергана Иванова, Димитър Спасов, Александър Шиваров и Бор Яна. Така се създава уютна атмосфера и нагледно се вижда как дори и с няколко стола може да се обособи обществено пространство.

Вече е обявена пълната програма на фестивала. Прави впечатление музикалната селекция – включително електроника, бийтбокс, ска; както и укулеле, акустичен суинг и джаз. Почитателите и на класически жанрове от миналия век, и на най-необичайните проявления на софийския ъндърграунд ще намерят по нещо, което да ги зарадва.

Визуалните изкуства са представени с инсталация от проекта Abandoned Bulgaria, който показва изоставени сгради из цялата страна, изложба портрети „У-лица“ на Теодора-Косара Попова и щанд с фотография на сдружението на музиканти и фотографи Sound in Picture.

Advertisement

Интерактивна инсталация на Kaufland България напомня, че действията на всеки носят промяна и отговорното поведение е най-добрият приятел на новооткритото пространство, за да бъде запазен дългосрочно зеленият му дух. Всичко, което се консумира на фестивала – от културата, до бутилката от вода, трябва да продължи житейския си път в устойчива посока.

Ето я и пълната програма:

четвъртък, 14.07.

18:00 ч. Откриване на фестивала с Колективът и БАН, Гьоте-институт, Кауфланд България и #ПромениКартинката.

18:30 ч. Музика на живо – дует укулеле – Uke Duo

Advertisement

19:00 ч. Музика на живо – Clavexperience. Синтезатори, бийтбокс и глас. Импровизация в микс от стилове – джаз, реге, трип хоп и IDM.

20:30 ч. Музика на живо – Лютеница – глас и електроника

петък, 15.07.

18:00 ч. Представяне на програма Творческа Европа“ – възможности за финансиране и професионално развитие за артисти и дейци в сферата на културата.

19:00 ч. Музика на живо – Тино. Кирил Хаджиев, по-познат като Тино от „Гласът на България“, ще отпразнува рождения си ден заедно с нас на  ул. „Будапеща“  №1.

Advertisement

20:30 ч.  Музикална селекция – Насо Русков. Насо е добре познат за музикалната сцена в България като част от групите Babyface Clan, Imbeciles & the Poison Umbrella, Les Animaux Sauvages.

събота, 16.07. 

19:00 ч. Музика на живо – Cool Den. Стилът на група Cool Den е „от всичко по малко“ – малко пънк, малко хип-хоп, малко гръндж, ска и реге.

20:30 ч. Музика на живо – The Gentlemen.

неделя, 17.07., 19 ч.

Advertisement

10:30 ч. Представяне на лятна колекция на марката Храбър*, която подкрепя възрастни хора в обезлюдяващи се райони

19:00 ч. Урок по танци със Swing Society – основни Соло джаз стъпки и импровизация. 

19: 30 ч. Акустичен суинг с DESY & Peter.  Деси Андонова и Петър Георгиев пресъздават суинг мелодии с акустична джаз китара и вокал. Разпознаваеми джаз стандарти и скрити „диаманти“ на американския суинг.

Фестивалът „100 Стола – Будапеща №1“ се провежда с подкрепата на Столична община и в партньорство с програмата „Нов европейски Баухаус“ на Европейския съюз, Българската академия на науките, Kaufland България, Гьоте-институт България, #ПромениКартинката, Бюро Творческа Европа – България, Кока кола, Пойема колектив, Move.bg, Imp-Act Agency, Tatratea, bureau XII, billboard, Martiva Construction, NRJ Soft, PUNKT Workshop, Raynovski Architects. Партньор е също проектът „Квартална демокрация в градските общности“ на Сдружение BG Бъди активен, който се изпълнява с подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и цели да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement