Connect with us

Култура

Днес Мария Лалева представя „Пасиансът на архангелите“ в Созопол

Avatar

Публикувано

на

laleva site

снимка: ПР

Заповядайте на представянето на книгата „Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева на 18.08. (четв.) 2022 г. – 18,00 ч. – Етнографски музей, Созопол. Входът е свободен.

Романът ще може да бъде закупен на място, както и ще имате възможност да получите личен автограф. Ще можете да закупите и книгата „Живот в скалите“. Събитието се провежда със съдействието на Община Созопол.

Мария Лалева: „Четири години след излизането на „Живот в скалите“ – моята любима созополска приказка, книгата за първи път ще си бъде у дома – в Созопол, точно в разгара на лятото с вълшебни залези и топли нощи. В Созопол написах и „Пасиансът на архангелите“, живях четири месеца сама в една красива стара созополска къща с надвесени над морето прозорци. Никога няма да забравя тези зимни и пролетни дни, когато морето ми даваше цялата си тишина и ме милваше по неговия си единствен начин. Мечтаех си за горещо лято, когато ще представя в Созопол двата романа. Явно съм била послушна и мечтата ми се сбъдна. Благодаря за поканата на Община Созопол.“

„Пасиансът на архангелите“ разказва за семейство, въвлечено в поредица от конфликти, тайни, обрати, мистерии и суеверия. „Човешкият свят, разделен на черно и светло, ад и рай, лъжа и истина, его и душа се разкрива чрез история, наситена с предизвикателства и болка“, споделя Мария Лалева.

Advertisement

Главната героиня Юстина минава през множество изпитания, срещи и раздели, преди да създаде семейство и да осинови две момичета. Съдбата ѝ е отредила дарбата да разгадава стъпките на човека, редейки пасианс с тесте старинни странни карти, и да разкрива отклоненията на хората от предначертания план на душите им. Животът я сблъсква с рождената майка на двете ѝ осиновени дъщери, на която тя разкрива тайните си, преди да умре. Конфликтът между двете сестри, оплетени в любовен триъгълник, и съдбата на извънбрачното дете, родено от забранена любов, са в основата на тежки избори и сериозна вътрешна трансформация на останалите герои. Огромна роля в историята изиграва изхвърленото на улицата куче, което не просто спасява живота на един от главните герои, но и го провокира да открие истинските ценности в живота.

Името на Мария Лалева е известно в съвременната българска литература още с излизането на стихосбирките „Личен архив“ (2013) и „Не съм ви ближна“ (2016), които претърпяват няколко преиздания през годините. Но истинска популярност и любов от страна на многобройните почитатели й донася романът „Живот в скалите“. Макар да излиза през октомври 2018 г., само за три месеца се превръща в бестселър на годината според класацията на престижната верига книжарници „Хеликон“. До днес (150 седмици) „Живот в скалите“ е продаден в тираж над 120 000 екземпляра и продължава да е в класациите за най-продавани книги, като оглавява:

  • Топ 100 на „Хеликон“ за най-продавана книга 2018, 2019, 2020 и 2021.
  • Най-продавана книга на десетилетието според класацията на „Хеликон“ и единствен български автор в топ 10.
Continue Reading
Advertisement