Открийте ни и в

Lifestyle

Добро здраве през зимата

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Безспорно зимата означава дълги, уютни нощи и допълнително време с любимите хора, но същевременно крие и повишен риск от заболявания поради намаленото излагане на слънчева светлина и непосредствената близост до болни от упорити вируси и грипове.

Естествено, тези периоди могат да бъдат кошмарни, но е напълно възможно разболяването да се избегне. TEMPUR® разказва за начина, по който сънят може да помогне за преборването  и дори предотвратяването на болестта.

ПОВИШЕН РИСК ОТ НАСТИНКИ

Всяка зима случаите на настинки и грип се увеличават главоломно, което означава хиляди хора да отсъстват от училище или работа заради кашлица, подсмърчане, хрема и възпалено гърло.

Пониженото количество слънчева светлина и нивата на ултравиолетова радиация през зимата, означават, че тялото ни не произвежда достатъчно количество витамин D. Този важен витамин ни помага да се борим с вирусите и инфекциите, а това може да обясни защо сме склонни по-често да се разболяваме през зимните месеци.

Топлите, пренаселени пространства, като автобуси, влакове и офиси, осигуряват перфектна среда за разпространението на вирусите и грипа от човек на човек.

ОПАСНОСТИ ПРИ ЗИМНИЯ ГРИП

Вирусите са нещо, което се случва изключително често, но зимният грип може да бъде далеч по-неприятно заболяване, понякога дори смъртоносно. Сигналите, че може да сте пипнали нещо повече от обичайна вирусна настинка, са:

  • Треска;
  • Болки в мускулите и ставите;
  • Главоболия;
  • Гадене;
  • Умора и слабост.

Някои хора са по-податливи на опасностите, които грипът крие, например, бебетата или малките деца, бременните и възрастните хора.

КАК СЪНЯТ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ БОЛЕСТТА?

За щастие, има начини да се справите с вирусите и грипа – и един от най-добрите е сънят.

Чрез него тялото се бори с инфекциите и се защитава от болестта като увеличава клетъчното производство и подсилва имунната система. Сънят ускорява и възстановителния процес, което обяснява защо недостатъчното му количество води до по-дълго време за оздравяване.

И така, ако искате по-бързо да се върнете към обичайната си форма, опитайте да увеличите времето за сън с около час всяка вечер, за да повишите шансовете си за бързо възстановяване. Придържането към добра практика, например, да си лягате по едно и също време всяка нощ, също ще помогне.

Формирането и спазването на подходящи навици за сън е ключов момент от превенцията на бъдещи заболявания – просто опитайте да не прекарвате целия ден в леглото, тъй като това може да има обратен ефект.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ВИРУСИТЕ?

Когато страдате от тежка настинка, няма много неща, които можете да направите, защото е нужно време. И все пак, не се отчайвайте, защото можете да вземете мерки, за да избегнете повторно разболяване.

Настинките и грипа лесно се разпространяват чрез пряк контакт с болни хора или със заразени повърхности. Затова е важно да миете ръцете си редовно, за да предотвратите разпространението на бактериите, особено когато кихнете или кашляте.

Колкото по-силни и здрави сте, толкова по-устойчиви ще бъдете срещу болестта. Уверете се, че менюто ви включва богата на витамини храна, с много плодове и зеленчуци и се опитайте да спортувате редовно, дори през зимата.

Друг вариант е да се ваксинирате – нещо, което много хора правят всяка година преди студения сезон. Обикновено вашият личен лекар или фармацевт може да ви постави ваксина.

Ако се притеснявате от симптомите на настинката или грипа, винаги търсете медицински съвет.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо