Открийте ни и в

Tехнологии

Доверявайте се, но проверявайте: приложения помагат на родителите да опазят децата си от заплахите в интернет

MIKA

публикувано

на

Доверявайте се, но проверявайте: приложения помагат на родителите да опазят децата си от заплахите в интернет 26

Кога да предостави на децата си независимост е една от най-големите дилеми, с които съвременният родител се сблъсква. От контакт с чужди хора до кибертормоз от познати, родителите трябва да се чувстват сигурни, че децата им ще останат в безопасност в интернет. Ново глобално проучване на Kaspersky показва, че когато става въпрос за онлайн сигурност, някои родители предпочитат максималната степен на безопасност, пред това да се доверят на преценката на детето си. Въпреки че повече от две трети (67%) от родителите поне донякъде са съгласни, че децата им са напълно наясно с онлайн рисковете, около половината остават предпазливи, като използват различни инструменти и практики, за да гарантират безопасност за децата си в онлайн пространството.

Във времена, когато деца на възраст между 7 и 12 години имат достъп до много от услугите, които техните родители използват, като уебсайтове за стрийминг на видео или други цифрови услуги, съществуват безброй онлайн заплахи и рискове, които могат да повлияят на отношението на децата към интернет. Много родители са наясно с това и имат желание да общуват с децата си, за да избегнат възможните опасности.

Има доказателства, че разговорите, които някои съвременни родители водят с децата си, за това как те да останат в безопасност докато сърфират в интернет, са ефективни. Затова две трети (67%) от родителите поне донякъде са съгласни, че децата им са напълно наясно с онлайн рисковете. Въпреки това, в допълнение към тези смислени разговори, родителите могат да бъдат принудени да предприемат по-активен подход, за да разберат какво правят децата им онлайн. Например половината (50%) ръчно проверяват устройствата на децата си – като например преглед на историята на браузъра. Това може да се дължи на предходен опит с деца, които са крили интернет активностите си в миналото или не са се съобразявали със съветите на възрастните. Някой родители използват техниката на „цифровите наказания“ като забраняват на децата си достъп до интернет, ако се държат лошо. Половината (52%) от родителите поставят ограничения за времето, което децата прекарват на своите електронни устройства и така контролират достъпа им до интернет. Почти 30% от родителите използват вътрешен контрол, подобен на онзи, които се вгражда във видео игрите, за да предпазят децата си. Също толкова, 30% използват за тази цел настройките на домашната безжична мрежа, за да прекъснат интернет достъпа на децата си за определен период от време.

„Тъй като почти всяко дете вече има достъп до свързано с интернет устройство, има вероятност да се сблъска с неподходящо съдържание или да бъде засегнато от онлайн заплахи – като груминг (сприятеляване с цел сексуална експлоатация) или кражба на самоличност. Нашите изследвания показват, че родителите са разбираемо предпазливи, че разговорите и съветите в семейството може да не са винаги достатъчни, за да се гарантира, че децата им оценяват потенциалните рискове от сърфиране в интернет. Много родители също използват приложения за контрол на съдържанието и времето, прекарано в интернет. Насърчаваме родителите да оставят на страна предположенията, които могат да имат за онлайн навиците на децата си, и да проведат откровен разговор с тях за необходимостта да контролират онлайн активността си и да подобрят сигурността си, тъй като те могат без да искат да попаднат на вредно съдържание в интернет”, съветва Богдан Писмиченко, директор за Румъния, България и Молдова в Kaspersky.

За да помогне на родителите да защитят децата и останалата част от семейството си от онлайн заплахите, Kaspersky препоръчва:

Въведете автоматично блокиране на устройството, за да можете да контролирате времето, което детето ви прекарва на своя компютър, смартфон или таблет. Този подход също пречи на децата да прекарват цялото си свободно време пред екрана. Можете да зададете времето, което смятате за приемливо.

Социалните медии са част от личното пространство на детето, така че наблюдението на поведението им онлайн може да се възприема като нахлуване в личния живот – особено в случая с по-големите деца. Просто поискайте да участвате, за да можете да придобиете по-добро разбиране на техните интереси и да установите по-близки отношения.

Децата рядко обичат да говорят за съдържанието си в социалните мрежи с родителите си. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да обсъдите употребата им, без да критикувате или да оказвате натиск, и да предлагате съвети как да внимават при създаване на нови приятели или контакти онлайн.

Като се абонират за Kaspersky Security Cloud, родителите могат да използват голям спектър от инструменти за защита на цялото семейство онлайн. Услугата включва Kaspersky Safe Kids – която e създадена точно, за да предпази децата при употребата на интернет и да защити личните им данни.

За Kaspersky

Kaspersky е глобална компания за киберсигурност, основана през 1997 г. Широката експертизата на Kaspersky в областта на разузнаването на заплахите за киберсигурността непрекъснато се трансформира в иновативни решения за сигурност и услуги за защита на бизнеса, критичната инфраструктура, правителствата и потребителите по целия свят. Портфолио за сигурност на компанията е всеобхватно и включва водещата защита на крайните точки и редица специализирани решения за сигурност и услуги за борба със сложни и променящи се цифрови заплахи. Над 400 милиона потребители са защитени от технологиите на Kaspersky и ние помагаме на 270 000 корпоративни клиенти да защитят най-важното за тях. Научете повече на www.kaspersky.com.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Tехнологии

А1 предлага мрежата на бъдещето SD-WAN

MIKA

публикувано

на

от

А1 предлага мрежата на бъдещето SD-WAN 27

Услугата SD-WAN от А1 се поддържа от сертифицирани мрежови експерти на телекома и позволява висока сигурност и скалируемост

А1 предлага под формата на услуга изграждането на софтуерно дефинирана виртуална частна мрежа с интелигентни функции на бизнес клиентите. С SD-WAN от А1 компаниите могат да свържат всички свои офиси в единна интегрирана инфраструктура, с гъвкави логически връзки и правила за комуникация между отделните локации. Конфигурациите и управлението на мрежата се извършват централизирано от инженери на А1. Това спестява на бизнесите необходимостта да поддържат високоспециализирани експерти във всеки от офисите си.

Решението на А1 идва в подходящ за бизнеса в България момент, тъй като според прогнозите се очаква през 2021 г. трафикът в SD-WAN мрежите да нарасне с 500%. Очакваният ръст на SD-WAN поръчките в световен мащаб през тази година е 34,5% спрямо 2020 г. Услугата SD-WAN от А1 е създадена с цел да осигури на компаниите ценово ефективно решение за надеждна свързаност между всички техни локации. С използването на високотехнологичното решение те получават гарантирана наличност на услугите и намаляват риска от отпадане на връзките. SD-WAN от А1 е подходящо решение за компании, които използват или планират да въведат ресурси в публичен облак като AWS, GCP, Azure, и същевременно държат да имат бърз достъп до тях, без компромис със сигурността. За гарантиране на сигурността на данните комуникацията между отделните устройства се криптира.

Решението е гъвкаво и скалируемо – бизнес клиентите могат лесно да добавят офиси при разрастване на дейността си. По време на договора експертите от А1 поддържат услугата на база 24/7, подменят устройствата в случай на повреда и правят необходимите промени в конфигурацията. С услугата корпоративните клиенти получават и параметри за споразумение на ниво на обслужване, както и достъп до специален web-базиран интерфейс за наблюдение на параметрите на услугата.

За една локация се поддържа повече от една връзка в хибриден модел – фиксирана и мобилна свързаност, гарантирана и негарантирана връзка, MPLS и интернет. В допълнение към интегрирани функции за защита на мрежата, услугата осигурява на клиентите и интелигентно маршрутизиране на трафика по видове приложения. SD-WAN технологията помага на компаниите да се приспособят по-бързо към процеса на глобална дигитализация, предоставя гъвкавост и скалируемост на ресурсите.

SD WAN от А1 е част от разрастващото се портфолио ICT, облачни и IoT услуги, които А1 развива и предлага на бизнеса и публичния сектор. Сред тях има редица решения в подкрепа на IT и киберсигурността на компаниите, както и SAP ERP решения за подобряване на бизнес процесите – за малки и средни компании и големи корпорации. При предлагането им А1 използва модела „като услуга“, за да предостави своя технологичен опит на организациите, без да се налага те да инвестират в лицензи, оборудване или поддържане на специализирани екипи.

Продължете понататък

Tехнологии

До 300 лв. отстъпка на най-актуалните смартфони Motorola в онлайн магазина на Vivacom

MIKA

публикувано

на

от

До 300 лв. отстъпка на най-актуалните смартфони Motorola в онлайн магазина на Vivacom 28

От вчера до края на април, потребителите могат да се възползват от изгодни предложения на най-актуалните и предпочитани смартфони Motorola с отстъпка до 300 лв. в онлайн магазина на VIVACOM. В промоцията са включени и трите 5G модела на марката, съвместими с 5G мрежaта на VIVACOM – moto G 5G, moto g100 и сгъваемият Motorola razr 5G, а също и други устройства с различни характеристики и параметри и от различни ценови категории.

Moto G 5G е най-достъпният 5G модел в портфолиото на VIVACOM. Той предлага на потребителите обширен 6.7-инчов MAX Vision HDR дисплей, мощен процесор, тройна камера и батерия с капацитет 5 000 mAh, която издържа до 2 дни с едно зареждане. Всичко това го прави удобен и функционален за различните ситуация от ежедневието.

В настоящата онлайн промоция с до 300 лв. намаление е и сгъваемият смартфон на марката – Motorola razr 5G. Флагманът обединява мощност и отлични работни характеристики с иновативен и компактен сгъваем дизайн. Той предлага голям 6.2-инчов основен OLED дисплей, сгъващ се на половина. Устройството има и 2.7-инчов OLED външен Quick View дисплей, който позволява на потребителите да отговарят на съобщения, да управляват музиката си, да използват навигация, а също и да набират и да говорят лесно и удобно, дори в сгънато състояние.

С нови по-ниски цени само до 30 април се предлагат и най-новите модели moto g30 и moto g100.

Устройствата съчетават мощен процесор, голям дисплей и впечатляваща четворна 64 МР камера с ултрависока разделителна способност и технологията Quad Pixel. Смартфоните имат честота на опресняване на картината 90 Hz, оборудвани са с батерия с капацитет 5 000 mAh и поддържат бързо зареждане TurboPower 20W. Моделите са с водоотблъскващо покритие, предпазващо ги от случайно намокряне или пръски дъжд.

Продължете понататък
Скандал, който свали правителство 39
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 40
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 41
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 42
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 43
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 46
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 48
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо