Connect with us

Кино

Документален филм „Тайните пасища на Чичовите конье“ създадоха ученици от 117 СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Бухово

Avatar

Публикувано

на

Снимка Тайните пасища на Чичовите конье 2

снимка: ПР

Млади благотворители – учениците от Ученическия парламент към 117. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Бухово създадоха документален филм „Тайните пасища на Чичовите конье“, за да съхранят и популяризират музикалното наследство на родния си край и да пробудят интереса и уважението на хората към българския фолклор.

Официалното представяне на документалния филм и съпътстващата го музикална програма се проведе на 23.06.2022 в Дом на културата – гр. Бухово, където учениците Анна Младенова, Суна Керимова, Екатерина Колева, Теодора Мисиркова, Надежда Димитрова, Нели Кутинова, Йоана Микова, Надя Станкова, Виктория Димитрова, Габриела Радинова, Екатерина Златилова и техният ментор Екатерина Средовска представиха своя проект, вдъхновен от придобилата световна популярност българска шопска песен „Чичовите конье“. Публиката се наслади и на музикална програма с участието на група деца от гр. Бухово, Певческата група към Народно читалище „Пробуда – 1908“ – кв. Сеславци (Сеславските баби) и екипа на проекта, заедно с техните наставници в пеенето Милена Великова и Ася Георгиева, които изпълниха характерни песни от град Бухово и квартал Сеславци. Момичетата получиха поздравления от кмета на гр. Бухово г-н Тодор Димитров и директора на 117.СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – г-жа Янка Цекова. Кулминация на вечерта беше премиерата на документалния филм „Тайните пасища на Чичовите конье“, чрез който създателите му представят интересни данни за българския музикален фолклор на своето родно място. Специален подарък за гостите в Дом на културата беше изготвената от екипа книжка-песнопойка с местни песни, весели препявки, забавни факти от Шопския край. Вълнуващо бе да се чуят отзивите на излизащата от залата публика. Малки и големи споделиха, че са впечатлени от положения труд и усилията на тези млади хора, а песента продължава да се пее в парка, по улиците, в училището и в детската градина.

Учениците споделиха: „Избрахме тази кауза, защото е от изключително значение да помним и да поддържаме фолклорните си традиции. Съхраняването на историята и музикалната култура е един от приоритетите на нашия район. Много известни песни и танци от Шопската фолклорна област – част от световното музикално наследство, произлизат от нашия край, а голяма част от местното население не е запознато с приноса на нашите предци.“

Връзка към документален филм „Тайните пасища на Чичовите конье“:

Advertisement

Facebook страница на проекта: Тайните пасища на Чичовите конье | Facebook

Проект „Тайните пасища на Чичовите конье“ получи подкрепа и финансиране от фондация „Благотворител“ в рамките на ежегодния конкурс „Млад благотворител“.

Continue Reading
Advertisement