Connect with us

Култура

„Древният свят накратко“: История и постижения на първите велики цивилизации

Avatar

Публикувано

на

Drevevniqt svqt nakratko 3D jpg

Популярната преводна историческа поредица с компактни справочни издания на различни теми бе допълнена с нова книга – „Древният свят накратко“ (издателство Книгомания). Томчето представя 200 кратки обзорни текста за Месопотамия, Древен Египет, Древна Индия, Древен Китай, Персия, Древна Гърция, Римската империя и културите на маи, инки, ацтеки и други. В книгата са включени и 200 черно-бели илюстрации на древни артефакти, архитектурни паметници и емблематични произведения на изкуството.

„Древният свят накратко“ вече е в книжарниците – това издание е подходящо за всички, които имат интерес към историята и културата и желаят да опознаят великите цивилизации от миналото по бърз и лесен начин. Справочникът е снабден също така с речник на по-специфичната терминология и с показалец за имена, понятия и битки.

Автор на справочното издание е Чарлс Филипс, автор на повече от 35 книги в областта на историята, митологията и изкуството.

„Ние сме изцяло продукт на историята“, припомня историкът в предговора си думите на Мартин Лутър Кинг Младши.

„Познаването на историята ни помага да не повтаряме грешките си, които предишни поколения са направили, и така да си осигурим едно по-добро бъдеще. Днешният сложен свят има дълбоки корени, отвеждащи ни хиляди години назад в „зората на историята“, в най-дълбока древност“, обобщава с нотка оптимизъм Чарлс Филипс.

Advertisement

 Макар историците да си служат с разкритията на археологията, за да узнаят как е протичал животът в местообиталища, селища и светилища, основен източник на сведения обаче са писмените паметници. Най-общо казано, древната история започва наред с усвояването на земеделието, сформирането на селища и изобретяването на писмеността.

„Започналата сравнително по едно и също време древна история води до различни етапи на развитие на отделните култури в света. В Европа например историците приемат детронирането през 476 г. сл.н.е. на Ромул Августул – последният император на Западната Римска империя, за край на античната епоха. Това събитие сложило начало на коренни промени на Запад. Но в Северна и Южна Америка се наблюдава приемственост в развитието на цивилизацията между 1. хил. пр.н.е. и по-новото време. За тази част на света може да се приеме, че древността продължава чак до испанското нахлуване през 16. век сл.н.е.

В тази книга ще намерите 200 ярки изображения от времето на древния свят, от които са се родили толкова много съвременни идеи и изобретения. Подбрали сме както велики математически открития на Древна Индия, така и изнамирането на хартията и на чаената напитка в Китай. Докоснали сме се и до тайните на древните зикурати в Месопотамия, египетските пирамиди и загадъчните линии на платото Наска в Перу. Не сме пропуснали славните дела на Древна Гърция и Рим – като се започне от Омир и Сафо, мине се през първите олимпийски игри и се стигне до любовта между Марк Антоний и Клеопатра и построяването на Колизеума. Надявам се тези „моментни снимки“ на общото ни историческо минало да ви стимулират да продължите да изучавате историята, която разкрива възможните пътища на бъдещото ни развитие.“ – Чарлс Филипс.

Continue Reading
Advertisement