Connect with us

Класическа

Духът на Белгия в концертите на Мартина Табакова-пиано, Атанас Кръстев-виолончело и Кремена Оксенкруг-цигулка

Avatar

Публикувано

на

Предстоящите концерти в градовете Сливен и Бургас са посветени на белгийската музика и включват гениални и рядко изпълнявани творби на белгийските композитори Гьом Лекьо и Йозеф Йонген. На 23.11. в Концертна зала СЛИВЕН и на 24.11. в Зала 2 на Експозиционен център ФЛОРА в изпълнение на изявените български изпълнители Атанас Кръстев – виолончело, Кремена Оксенкруг – цигулка и Мартина Табакова – пиано, ще прозвучат Соната за цигулка и пиано от Г.Лекьо и Клавирно трио за цигулка, пиано и виолончело от Й.Йонген.

Г.Лекьо живее и твори в Париж в края на XIX век, ученик е на бележити композитори като Цезар Франк и Венсан Д`Енди. Въпреки ранната си смърт (умира едва на 24 годишна възраст), написва красива и стойностна музика, сред която е Соната за цигулка и пиано в сол мажор, по поръчка на именития цигулар Йожен Изаи.

Й.Йонген създава завладяващото Клавирно трио за пиано, цигулка и виолончело оп.10 през 1902г. То ще бъде изпълнено за пръв път в България именно на концертите в Сливен и Бургас от клавирно трио Мартина Табакова – пиано, Атанас Кръстев – виолончело и Кремена Оксенкруг – цигулка.

Програмата ще бъде записана в залата на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София и издадена на диск от италианския лейбъл NovAntiqua Records през 2024г.

И тримата изпълнители са изявени музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси, носители на престижни награди като „Музикант на годината“ на БНР , „Кристална лира“ на СБМТД, „Златен век“ на Министерство на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Advertisement

 За да пресъздадат духа от края на XIX-ти и началото на XX-ти век, и да пренесат поне за малко публиката в ерата и музиката на Лекьо и Йонген, изпълнителите ще се превъплътят в образи от епохата с автентично облекло.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на Културата.

23.11.2023 Концертна зала СЛИВЕН, 18:30

24.11.2023 Зала 2, Експозиционен център ФЛОРА, гр. Бургас 18:00

Advertisement
Continue Reading
Advertisement