Connect with us

Lifestyle

Европейски моден алианс: Време е за проспериращо бъдеще за модата, водено от творчество

Avatar

Публикувано

на

EUROPEAN FASHION ALLIANCE GRAN CANARIA03 jpg

снимка: ПР

По-екологично, по-иновативно, по-творческо – на първата конференция в Гран Канария членовете на Европейския моден алианс „EFA“ съставиха пакет от мерки и действия за устойчиво и приобщаващо бъдеще на европейската модна индустрия.

С поканата на модната мрежа Moda Calida на Гран Канария и местния съвет Cabildo de Gran Canaria членовете на Европейския моден алианс (EFA), учреден във Франкфурт през юни 2022 г., се събраха в Маспаломас на 19-ти и 20-ти октомври по време на „Седмицата на банските костюми в Гран Канария“ – единствената Европейска седмица за бански костюми – за тяхната първа конференция. На срещата присъства Силвия Кабаиванова, Председател на Българска модна асоциация.

Целта на конференцията с участието на 59 представители от 23 държави от Европа беше да се обсъди и съгласува пакет от мерки и действия, които подпомагат и насърчават необходимия процес на трансформация на модната индустрия в Европа. Алиансът, който се състои от 29 членски организации, включително редица модни съвети, събития на модни седмици, институции за изследвания и образование, представлява повече от 10 000 европейски компании в модния сектор, вариращи от микропредприятия до големи корпорации.

Една от главните теми по време на срещата беше „Зеления пакт“, изготвен от Европейския съюз през 2019 г. от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, за намаляване на нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г., към който модната индустрия трябва също неотложно да допринесе в съответствие с ангажимента на EFA. Тъй като CO₂ и екологично разрушителният отпечатък от текстилното производство и потреблението на модни изделия е все още значителен. Европейският моден алианс цели да допринесе значително при постигането на неутрална по отношение на CO₂, екологично устойчива, нетоксична и изцяло кръгова текстилна индустрия и да увеличи и повиши чувствителността на осведомеността на модните производители, дизайнери и потребители.

Advertisement

Съобразно това по време на срещата в Гран Канария са определени четири стълба, на които целевите мерки да се основават: устойчивост, образование, политика и иновация.

Убежденията на Европейския моден алианс са, че устойчивостта и дигиталната трансформация, в комбинация с иновация, образование и мерки за пазара на труда, ще са водещите сили за модната индустрия в целта да направи текстилните изделия по-издръжливи, подлежащи на поправка, многократно използваеми и рециклируеми. С цел да се ускори този процес на преход EFA съответно също ще се фокусира върху междукултурния обмен и взаимодействията между творците и ще подпомага младите таланти в тяхната роля на застъпници на промяната чрез действия, проучвания и кампании.

EUROPEAN FASHION ALLIANCE GRAN CANARIA05 jpg

снимка: ПР

СИЛВИЯ КАБАИВАНОВА, БЪЛГАРСКА МОДНА АСОЦИАЦИЯ: „Щастливи сме, че сме част от EFA – първият транснационален алианс на европейски модни институции.Обединихме сили с други европейски модни организации, за да създадем мрежа, работеща за по-добро бъдеще на модата. Нашата мисия е да образоваме марките и потребителите относно устойчивата и кръгова мода и да подкрепяме творчеството и иновациите в Европа и извън нея.“

За периода от 2023 г. до 2027 г. Европейският моден алианс адаптира това убеждение в четири главни цели, основани на четирите определени стълба:

Advertisement
  1. Определение за етичен, социален и устойчив кодекс за поведение за членовете на EFA и следователно за модната индустрия.
  2. Нов Зелен пакт за модата на европейско ниво, представляващ модната култура и бизнес, основан на базирана на европейска кръгова и социално модна екосистема, основана на споделени данни и споделена система за измерване на данни.
  3. Създаването и прилагането на практики за устойчиво и технологично обучение и социална и културна отговорност за ключови заинтересовани страни от EFA.
  4. Създаване на възможности за поколението Z и за новите поколения в ролята им на водещи сили за стойност при дигиталния, кръгов и социален преход на модната индустрия

Членовете постигат съгласие, че визията и целите на EFA трябва да бъдат адаптирани в конкретни планове за действие и политически рамки за следващите две до три години, за да се задвижи промяната. Това може да бъде постигнато само със задълбочено разбиране на нуждите и предизвикателствата на модната индустрия, особено при творческите и ориентираните към дизайна заинтересовани страни.

CARLO CAPASA – CAMERA NAZIONALE DELLA MODA ITALIANA „Нашата мисия е да образоваме модните потребители и марките за това какво означава устойчивостта и да предадем висока стойност на творческия подход, поставяйки акцент върху нашата признателност към хората, които са част от системата. Една от главните роли на EFA е да включим марките на нашите членове в историите за това какво стои зад продуктите им и да представим нова идея за модата на бъдещето. Работейки заедно в EFA можем да покажем на другите индустрии какво може да бъде постигнато, когато всички работим заедно.“

За 2023 г. EFA съответно ще стартира проучване за цяла Европа чрез членовете си, за да изследва нуждите и предизвикателствата на микро, малките, средните и големите предприятия, извършващи дейност в модната и текстилната индустрия, както и на заинтересованите страни по отношение на образование и изследване, и другите, свързани с индустрията.

Събраните от проучването данни ще позволят на EFA да създаде политическа рамка, основана на приоритети, в отговор на текущото законодателство, произтичаща от Европейската стратегия за устойчиви и кръгови текстилни изделия, наред с друго, и за създаването на нови политики и програми на ЕС за подпомагане на модните и творческите индустрии. Целта е на заинтересованите страни да се осигури по-добро разбиране на европейското законодателство – област, в която много творчески ориентирани предприемачи са все още „изгубени в превода“.

PASCAL MORAND – FEDERATION DE LA HAUTE COUTURE ET DE LA MODE „Модата е повече от просто пазар – тя е култура. Намираме се в пазарна икономика; важно е да разберат и тези, които не са в пазара, че творчеството в модата може да играе роля на двигател за устойчивост в по-глобален мащаб“

Още повече EFA ще включи и създаде възможности за млади таланти и представители чрез активното им ангажиране в управленчески роли и дейности в организацията с утвърдени марки и организации.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement