Открийте ни и в

Lifestyle

Един от всеки пет пациенти има симптоми на хронична умора и стрес

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Лекари, учители, полицаи и компютърни специалисти са сред най-уязвимите

Все повече пациенти търсят лекарска помощ при проява на продължителна отпадналост, стрес и цялостно неразположение. Симптомите, обединени под общото определение „умора“, не зависят от конкретен орган, а засягат целия организъм, поради което изискват специфично лечение.

„От медицинска гледна точка умората е неспецифичен симптом, което означава, че има много възможни причини и съпътства много различни състояния“, споделя д-р Захаринка Гочева, педиатър и общопрактикуващ лекар. „Наблюдавам нарастваща тенденция – при мен идват все повече пациенти със симптоми на изтощение, липса на енергия и концентрация. По мои наблюдения приблизително един от пет или шест възрастни пациенти има симптоми на хронична умора и стрес“, казва д-р Гочева. „В моята практика виждам все повече пациенти с тези оплаквания през пролетта и в края на зимата“, допълва тя.

Според д-р Гочева същата тенденция се наблюдава при представители на определени професии. „Някои професии са по-рискови. Такива са учителите, лекари, адвокати, компютърни специалисти – предимно хора на интелектуалния труд, свързан с голяма отговорност.“

Неслучайно бърнаут – синдромът на професионалното изчерпване, е спряган за една от най-актуалните болести на 21 век. Най-често се изразява в повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, бърнаутът се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром.

Един от най-успешните начини за преодоляване на състоянието на стрес и умора и поддържане на добрата форма и тонус на организма е чрез подсилване с естествени продукти, богати на полезни вещества. По думите на д-р Гочева приемането на натурални продукти с доказана полезност е най-физиологичният и естествен начин за тяхното усвояване, тъй като те съществуват свободно в природата и човекът по време на своята еволюция е привикнал да ги употребява не само като храна, но и като лекарство.

Такива са например червените плодове – боровинка, черен бъз, къпина, малина и др., които са изключително полезни със своите антиоксидантни и укрепващи свойства. Голяма част от ползите от червените плодове се дължат на високото съдържание на флавоноиди в тях. Червените плодове, познати в медицината и като цианидин, са известни със своите имуностимулиращи свойства и имат доказан ефект срещу вируса на грипа.

На базата на естествените природни продукти и след дългогодишни изследвания и опит, италианските учени от Aboca създават мултинатуралния продукт Natura Mix Advanced Подсилване, който се бори по специфичен начин с „умората“, проявяваща се като отпадналост, стрес и умора. Natura Mix Advanced Подсилване е 100% натурален продукт, богат на ценни вещества като витамини, минерали, липиди и аминокиселини, естествено съдържащи се в пчелното млечице, ацеролата и червените плодове – боровинка, черен бъз, къпина и ацерола.

Изключително полезен, но недотам популярен плод, ацеролата е богата на витамини В1, В2 и В3 и се счита за лидер по съдържание на витамин С сред всички други плодове. Освен мощен природен имуностимулатор, ацеролата нормализира кръвното налягане, притежава силни противовъзпалителни свойства и доказано повишава имунитета на организма.

Пчелното млечице, което е друга основна съставка в Natura Mix Advanced Подсилване, съдържа белтъчини, близки до тези на кръвната плазма, а също така и липиди, захари, витамини от групите А, Е, Д и В, естествен антибиотик и други биологични активни вещества. Доказани са и редица положителни въздействия на пчелното млечице върху човешкия организъм – повишава физическата активност, успокоява централната нервна система, подобрява паметта, има антибактериален и противовирусен ефект и много други.

Natura Mix Advanced Подсилване е подходящ в периоди на изтощение и умора, при възстановяване след боледуване, смяна на сезони и изтощителни ежедневни дейности. Подходящ е за възрастни и деца, като не предизвика възбуда или нарушаване на съня. Продуктът е с приятен вкус и се приема лесно благодарение на бързото разтваряне в устата или в предпочитана течност.

„Освен при умора, бърнаут синдром и стрес, Natura Mix може да се използва за възстановяване след прекарана Covid-19 инфекция. При около 50% от преболедувалите се наблюдава обща умора, отпадналост, главоболие, болки в ставите, когнитивни смущения. Предвид съдържанието и действието на натуралните съставки на Natura Mix Advanced Подсилване, бих го препоръчала като допълващо  средство в лечението на синдрома на продължителния Covid-19. Такива са и препоръките на редица медицински ръководства за лечение – витамин С, витамини от групата В, антиоксиданти, микроелементи и противовъзпалителни средства“, споделя д-р Гочева.

Д-р Захаринка Гочева завършва Медицинска академия – София през 1986 г. Преминава през всички етапи на извънболничната педиатрия – училищен лекар,  спешен педиатър, участъков педиатър. От 1999 г. има придобита специалност по педиатрия, а от 2002 г. – по обща медицина. От 2000 г. работи като общопрактикуващ лекар в 29 ДКЦ – София, като повече от 2200 от пациентите ѝ са деца до 18 години /една от най-големите детски практика в страната/. Носител е на наградата на БЛС за Лекар на годината на гр. София за 2012 г., както и на наградата Педиатър на 2018 г. на Българската Педиатрична Асоциация

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо