Открийте ни и в

Култура

“Един човек” – дигиталният “свидетел” на новото време в “ART Детектив”

публикувано

на

"Един човек" - дигиталният "свидетел" на новото време в "ART Детектив" 137

снимка: ПР

13-метровата арт-инсталация на Венелин Шуроло неминуемо напомня за преходността на живота

Дигиталното и публично изкуство са в темата на четвъртия епизод на подкаста на БНТ, посветен на култура и изкуство – „ART Детектив“. Водещата Симона Кръстева се среща с Венелин Шурелов – автор на атрактивната 13-метрова арт-инсталацията „Един човек“, разположена на място на бившия мавзолей, срещу Художествената галерия.

Арт-инсталацията е част от проекта Earth Cam (водеща мрежа от уеб камери за предаване на живо за туризъм и развлечения) и е единствената локация, която е избрана и одобрена за цяла България. Като дигитален „свидетел“ на новото време, инсталацията отразява всичко случващо се наоколо. Записите върху фигурата се изтриват и се сменят на всеки няколко часа, за да напомнят за преходността на съществуването и непрекъсната промяна.

Венелин Шурелов умее да смесва реалности и да преплита дигиталното с физическото. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма за „Дигитални изкуства“, организатор на фестивал за „Дигитално изкуство“ и има зад гърба си редица изложби, участия, награди и какво ли още не.  В четвърти епизод на „ART детектив“, той разказва за процеса на изграждане на  „Един човек“ за ролята на изкуствено създадения интелект и какво е бъдещето на публичното изкуство.

Реклама