Connect with us

Събития

Екипът на Кремена Халваджиян подготвя мега продукцията „Рибарят и неговата душа”

Avatar

Публикувано

на

Fotograf Dimityr Halachev

Повече от 100 костюма ще бъдат изработени от екипа на Кремена Халваджиян за мега продукцията „Рибарят и неговата душа”, чиято премиера е на 19 май от 19.00 часа в зала 1 на НДК. Поп-операта е изцяло авторски проект и се продуцира от „Шака Зулу Студио”. Написана е по едноименната приказка на Оскар Уайлд. На сцената на зала 1 на НДК ще излязат над 100 артисти от различни сфери на изкуството – симфоничен оркестър и поп-рок бенд, балет в неговите най-разнообразни форми, хор и солисти. Актьорът Ненчо Балабанов зрителите ще видят в образа на влюбения рибар, Весела Бонева e русалката, певицата Амалия Ненова ще е душата на рибаря, Мариана Попова – магьосницата, оперният изпълнител Стефан Владимиров влиза в ролята на Отеца, актьорът Димо Алексиев ще изиграе Оскар Уайлд; със специалното участие на Джони Илиев. Композитор на спектакъла е Минко Ламбов, автор на текстовете на песните и либретото е Анна Топалова, която е и режисьор на проекта.

Рибарят Ненчо Балабанов и красивата русалка Веси Бонева ще бъдат специални гости на водещите на предаването „Господари на ефира” утре, 1 май, от 23.00 часа по Нова телевизия.

Някои от приказните костюми за спектакъла „Рибарят и неговата душа” ще бъдат произведени ръчно от екипа на Кремена Халваджиян, поради изключителната сложност на отделните елементи и детайли. Стилистите ще се опитат да пресъздадат максимално точно съществата, обитаващи морскоро дъно.

Кремена Халваджиян за костюмите: „Повечето костюми за спектакъла са нарисувани от две млади български дизйанерки, които са търсили прилика с типичните морски представители. Първоначално продуцентите срещат трудности да ги произведат и да ги направят действителни. Но ние с моя екип сме научени да можем да правим всичко, дори и тези, на пръв поглед неосъществими, проекти. Костюмите са приказни, опитваме се да пресъздадем морския свят доста точно. Материите са естетвени, предимно коприна. Правят се много неща на ръка поради сложността на някои от костюмите, като този на октопода, например. За да се изработят всички тези пипала и кръгчета, са едни специали чудесии. Всички елементи се изработват ръчно и много прецизно. Аз много държа на това всичко да е максимално точно с реалните същества, държа да са реални образи и едновременно се съобразявам с това, че сцената е огромна. Така трябва да бъдат направени цветовете и елементите, че да се виждат отдалече и да го има ефектът. Използваме много светещи бои, което ще бъде игра с осветлението, с режисьорката Ана Топалова вече сме го обсъждали. Има мултимедия, с която се съобразяваме – кога костюмите да потънат в морето и кога да изпъкнат, доста трудна задача като цяло, но амбициозна. Не обичам прекалената театралност, предпочитам да няма рисувани и измислени неща, това, което правим е да пресъздаваме точни щампи и образи от действителни снимки на такива водни същества. Нещо, което беше много готина идея на тези две момичета – един костюм на рак, който се играе от двама души и нещото което аз след това ъпгрейтнах е, че той ще се раздели. Не могат да танцуват двамата постоянно и в такава спойка, затова ще се разделят и ще се превърнат в две скариди. Има едни такива заигравки, които са предизвикателни за артиста.

Костюмите са 120, но ние няма да направим всички с оглед малкото време, с което разполагаме. Специалните костюми, за които стана въпрос и които са най-трудни и сложни за производство, са около 15. Останалите са за по-малки сцени. Ние ще произведем 40 костюма, а другите ще бъдат като основи, върху които ще поработим.

Advertisement

Продуцентите ме потърсиха буквално два месеца преди премиерата. И аз първоначално бях супер скептично настроена, даже отидох на срещата по-скоро, за да откажа. Но те са толкова симпатични, режисьорката и композиторът на спектакъла, че няма как да им откажеш.

Когато чух за първи път музиката, веднага писах на композитора. Аз самата съм музикант и малко скептично се отнасям към подобен вид българска музика, а Минко Ламбов наистина е написал чудесни неща и много се очаровах. Веднага му написах първата си реакция и той беше толкова доволен, изключително сладък човек и наистина е написал изключителна музика. Много хубаво звучи, има много еклектика, много съчетания на толкова различни стилове, някак си ги е комбинирал много умело. Много интересен спектакъл ще бъде. Минко и Ани се занимават с цялата организация на проекта и с продуцирането му, което за един творец е убийствено. Аз вярвам, че ще се получи, защото са големи ентусиасти.”

Почитателите на поп-оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на 2 часа омгьосваща музика, завладяващи костюми и хореография.

Цените на билетите са между 25 и 60 лева, за повече информация

фотограф: Димитър Халачев

Advertisement
Continue Reading
Advertisement