Connect with us

Култура

„Емас“ представя „Момичето от Техеран“

Avatar

Публикувано

на

момичето от техеран банер 2

„Динамичен и дълбоко вълнуващ, този роман ще се хареса на почитателите на Халед Хосейни.“ – Буклист

Тази пролет имаме възможността да се отправим на емоционално пътешествие с историческия роман на награждаваната писателка Марджан Камали „Момичето от Техеран“ (изд. „Емас“). Сюжетът ни показва Техеран от началото на 50-те години на миналия век, колоритен, противоречив, прогресивен и традиционен, пропит с история, с аромати, с мечти за промени и за ново бъдеще. На този турбулентен фон се срещат Роя и Бахман – едно младо момиче с любов към книгите и изпълнено с надежди и едно момче, което иска да промени света. Между тях пламват дълбоки чувства и двамата искат да поемат заедно напред в живота, но съдбата им е предвидила друго, както и на цялата страна… Така Марджан Камали умело ни повежда през континенти и десетилетия, следвайки живота на Роя, една жена, решена да продължи напред и приела, че миналото завинаги живее в теб, но ти не трябва да живееш в него.

Роя е тийнейджърка, мечтите ѝ са големи, както и любовта към литературата. Родният ѝ Техеран е разтърсен от политическа несигурност и обзет от напрежение, но тя намира уют в малката книжарничка на любезния господин Фахри. Там, сред отрупаните с книги и с бурканчета мастило етажерки, се крие повече магия, отколкото девойката някога е очаквала да докосне.

Възрастният книжар запознава любимата си клиентка с друг свой любим клиент – младеж на име Бахман, момчето, което иска да промени света. Бахман споделя любовта ѝ към поезията на Руми и жадува за правда, и сърцето на Роя е обречено. Между тях бързо разцъфва истинска, дълбока обич, а книжарничката на господин Фахри се превръща в техен пристан и обично място в цял Техеран.

Ала в навечерието на тяхната сватба, когато Роя и Бахман трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран.  Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж…

Advertisement

Докато един ден, десетки години след съдбовната им раздяла, животът не я среща отново с любимия от младостта. Ще получи ли Роя отговор на всички въпроси, които са я преследвали през целия ѝ живот, а най-вече – как Бахман е успял да я забрави?

„Момичето от Техеран“ от Марджан Камали е от онези книги, които отключва сетивата – тя е попила екзотичните вкусове на домашноприготвените ястия, които отрупват иранската трапеза, излъчва топлината на родителската прегръдка, която в един момент се разтваря, за да позволи на детето да полети, носи аромата на любимия човек, който едно влюбено сърце би разпознало дори след години.“ – Христина Тодорова, Hrisilandia

„Историята ще заплени читателите и ще ги убеди, че вечната любов е възможна, а от страниците се носят уханията на персийската кухня. За тези, които обичат да се увличат по романтиката и да откриват непознатата история на други страни.“ – Лайбръри Джърнъл

Марджан Камали е родена през 1971 г. в иранско семейство в Турция. Като дете Марждан живее заедно със семейството си в Иран, Кения и Германия, докато не се установява в САЩ през 1982 г. Получава бакалавърска степен по английска литература от университета „Бъркли“, след което продължава да учи в университета „Колумбия“, както и в Нюйоркския университет. Днес тя живее с мъжа си и двете си деца в покрайнините на Бостън.
„Момичето от Техеран“ е вторият ѝ роман, преведен на над 20 езика.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement