Connect with us

Общество

„Енергия и падение“ е пилотното издание от серия образователни видеа

Avatar

Публикувано

на

„Енергия и падение“ е пилотното издание от серия образователни видеа посветени на критичната екология и оцеляването на човешкия вид.  Видеото е саркастично, целящо да пробие през досадата у подрастващите и „набързо“ да ги информира по въпросните актуални теми.

„Как да не сготвим цивилизацията такава, каквато я знаем?“ – така започва епизод „Енергия и падение“. В шестте кратки минути хуморът е налице, а езикът идва от улицата. Има и кадри от злободневния новинарски поток от изминалата 2022, употребени като цитати, онагледяващи порядъка от хаос и безумни действия, които ни държат в мълчаливо безразличие.

Екологията, като всяка важна тема, е обвързана с лобита и всякакви лидери, за това политическото междуметие не може да бъде избегнато,  така във видеото се появяват някои от цветистите колажи на художника Станислав Беловски и на журналиста Валдес Радев.

Свикнали сме енергията, която захранва нашата цивилизация, да е винаги налична. Понякога има трусове в системата, но като цяло знаем, че ако си включим телефона в контакта, батерията ще се зареди. Наистина ли е така устойчиво всичко и дали ще може да поддържаме този ритъм завинаги, ако разчитаме само на въглищата, газта, нефта и урана? Или ще имаме една изгорена от собственото ни спокойствие планета?

Посланието на пилотния епизод е семпло: Ние много искаме, но нямаме желание да не си взривим света, в който ходим до мола и събираме повече лайкове и ни е много трудно да допуснем, че все пак можем да преминем към един следващ етап в нашата цивилизация и да превърнем планетата си в Образцов дом.

Advertisement

Серията „Енергия“ е част от проекта „Голяма работа“ на Камера Електроника, посветен на основните критични теми в екологията и финансово подкрепен от Национален фонд Култура.

Continue Reading
Advertisement