Connect with us

Култура

„Животът на Брус Ли“ – пълната биография на Дракона излиза на български

Avatar

Публикувано

на

Jivotat na Bruce Lee 3D

Книгата развенчава митовете около легендарния актьор и боец

Почитан като полубог след смъртта си, дискриминиран приживе, Брус Ли има кратък, но по-вдъхновяващ живот от която и да е роля, играл на екрана. Митове и легенди витаят около покровителя на кунгфуто и неговата кончина, настъпила преждевременно, когато е само на 32, и потопила милиони в скръб. Кой в действителност е Брус Ли отвъд поетичния разказ за Малкия дракон, превърнал източните бойни изкуства в световен феномен?

През 2023-а се навършват 50 години от раздялата на света с легендарния актьор и въпросите около него най-после са развенчани в „Животът на Брус Ли“ – първата му пълна биография, която на 9 септември излиза у нас от издателство „Кръг“. Журналистът и писател Матю Поли посвещава десет години на задълбочения труд и се уповава на стотици интервюта със семейството, приятели и бизнес партньори на Ли. Изданието съдържа непубликувани снимки, пълна филмография на звездата и други допълнителни материали. Преводът на български е на Александър Мирчев, а дизайнерската корица е Милена Вълнарова.

„Животът на Брус Ли“ изгражда сложен, човешки портрет на иконата Ли, гмуркайки се дълбоко в неговите детство, кариера и наследство. Зависимостта му от опиум превръща Брус в проблемен тийнейджър, който е на крачка от затвора. Той демонстрира много от класическите симптоми на дете с наркозависим родител: агресия, недоверие към авторитети и болезнена нужда да държи нещата под контрол. Описват го като водач на банда, който защитава по-слабите, но Малкия дракон е и разбойник, който се конфронтира с учители и ученици и тества бойните си умения върху тях.

Изгонен от гимназията, в крайна сметка Ли е изпратен в Америка, за да се поправи. И в страната на възможностите от учител по бойни изкуства той става личен инструктор на филмови звезди като Джеймс Кобърн и Стив Маккуин. Но и те са само спирка по пътя към неговата главна цел в живота – да бъде първата и най-скъпо платена източна суперзвезда в САЩ. Новата биография проследява борбите му в осъществяването на тази мечта. Разочарованията включват редица прослушвания, на които Дракона се проваля заради произхода си.

Advertisement

Последната глава от живота на Брус е кулминация на неговите грандиозни усилия. Смъртта му на 32 години, точно преди излизането на първия му англоезичен филм, и до днес е обвита в мистерия. Авторът Матю Поли дава изцяло нов поглед върху неочакваната гибел на боеца и достоверно обяснение за последвалото разследване. През 2020 г. биографията е екранизирана във филма Be Water, който е номиниран за най-добра документална лента на Sundance Film Festival.

Влиянието на Брус Ли не е само в сферата на бойните изкуства. Той сближава културата на далечния Изток и Запада и разбива стереотипа за азиатските мъже. Преди да си отиде, в света има по-малко от 500 школи по бойни изкуства, а поради популярността му в края на 90-те години само в САЩ тренират над 20 милиона души. Отвъд числата, Ли преобръща традициите в сферата – той става кръстникът на смесените бойни изкуства и променя начина, по който се хореографират и заснемат бойните сцени.

„Животът на Брус Ли. Дракона, който надмогна себе си“ е една от най-новите биографични книги в каталога на издателство „Кръг“. През последните месеци към него се присъединиха „Биография на Зеленски“, „Вълнуващата история на Меган и Хари“, мемоарите не Пеле – „Любов към футбола“, а до края на година се очакват и други заглавия в жанра.

Continue Reading
Advertisement