Открийте ни и в

Събития

ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО на 11-ти юни в Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Avatar

публикувано

на

ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО на 11-ти юни в Сатиричен театър "Алеко Константинов" 141

На 11 юни от 19:30 ч. в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е  гостуването на може би най-атрактивното и със сигурност едно от най-забележителните представления в програмата на „Световен театър в София“ – „Жизнено пространство“.

„Жизнено пространство” пренася атмосферата от немите филми на театралната сцена, като пленява публиката с абсурдистки хумор, впечатляваща акробатика, технически виртуозно актьорско изпълнение. Представлението е вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън, пионер на фарса и физическата комедия от нямото кино.

„Жизнено пространство” печели наградата за пантомима на Датската асоциация на Театралните и концертни режисьори (VSCD) през 2012 г, първа награда на публиката“Wijkjury”, награда “Delftse Kijker” и награда “Toneelkijkerprijs” в Хага. Само преди два месеца получи и поредната престижна номинация за изключителна продукция от независимите критици на Бостън.

Двама мъже живеят заедно в една малка стая. Те са изобретателни и за тях  липсата на място не е проблем. Всеки предмет има необичайни и многобройни функции:  леглото се превръща в пиано, а шкафът за книги – в хладилник. За да компенсират отсъствието на жена, двамата мъже изобретяват механична домакиня. Но съвсем скоро откриват, че тази кукла има собствено мнение. Напрежението се нагнетява, а стаята става все по-малка и по-малка…

Режисьорът Якоп Албом е роден в Швеция. През 90-те заминава за Холандия, за да учи в прочутото театрално училище за физически театър и пантомима в Амстердам. След поредица от сътрудничества с изтъкнати театрални творци и компании, от 2000 г. той работи самостоятелно. Якоп Албом разработва свой уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират ведно. Творчеството му е силно повлияно от логиката на сънищата, създавайки театрални реалности, съществуващи на ръба на подсъзнанието. За да постигне този ефект, той заиграва своята театрална реалност, поставяйки я в регистъра на илюзионизма, акробатиката, танца, клоунадата, музиката и визуалните изкуства, за да сътвори фантазен свят, в който всичко е възможно.

Силке Хундертмарк е номинирана за награда „Коломбина” за най-добра женска поддържаща роля за нейното изпълнение като Куклата.

  • „Световен театър в София“ продължава до 15 май 2015 г. със следната програма:
  • Професионално работно ателие с хореографа Луис Марафа – 11 юни 2015 г., Derida Dance Center – 10:00 – 14:00 ч.
  • „Дистанция“ – 12 юни 2015 г., Театрална работилница „Сфумато“ – 19:00 ч.
  • „Юда“ – 14 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.
  • Кръгла маса „Евангелието на Юда и театралната му версия“ – 15 юни 2015 г., Гьоте-институт, 9:30-12:30, вход свободен

На 12 юни от 19:00 ч. в ТР „Сфумато“ ще бъде единственият танцов спектакъл в тазгодишната програма – „Дистанция“.

Очаква ни среща с театъра на Йохан Симонс, една от големите фигури на съвременния театър и настоящ директор на един от най-важните германски
театри „Мюнхнер Камершпиле”, който гостува в София с представлението „Юда“. Не по-малко събитие е пристигането на учен от ранга на проф. Грегор Вурст, работил върху превода на Евангелието от Юда. Той ще бъде в България по повод кръглата маса – „Евангелието на Юда и театралната му версия“, в която участие ще вземат режисьорът Йохан Симонс и актьорът Стивън Шарф.

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Деветото издание на „Световен театър в София” се осъществява с подкрепата на Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Гьоте-институт в София, Фондация „Америка за България“, Сдружение „Антракт”, Младежки театър „Николай Бинев”, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театрална работилница „Сфумато”, Derida Dance Centre.

Медийни партньори на „Световен театър в София” са: БНТ, Програмата, Дневник, Портал Култура, Литературен вестник.

снимка: PR

Реклама