Connect with us

Литература

Задочни репортажи за литературното наследство на Георги Марков

Avatar

Публикувано

на

репортажи том1

Издателство „Сиела” ви кани на публична дискусия,  „задочен” поглед  над творчеството на един от най-изявените български публицисти и писатели от втората половина на XX век! Да се опитаме да разкажем всичко това отново, защото някому някой ден може да е нужно.

За журналиста Георги Марков е говорено и ще се говори. Неговите „задочни” репортажи продължават да бъдат болезнено огледало на една „задочна” България четири десетилетия по-късно.

Личността и творецът Георги Марков обаче остават в сянката на политическия дискурс. Театрален и филмов сценарист, Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът „Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к „Народна младеж“ през 1951 г. Произведението, което прави публициста известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът „Мъже“ (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. Изключително талантливият Марков създава конкретна, достъпна проза, изчистена от академичен жаргон или абстракция. Сборниците с разкази и новели „Портрет на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) са върхови постижения на българската белетристика. Едноименните новели са сред най-доброто, сътворено от писателя, и имат запазено място не само в родната, но и в европейската модерна проза.

За „този“ и „онзи“ живот, за най-фините инструменти на словото – издателство „Сиела” ви кани на публична дискусия, посветена на Георги Марков твореца, Георги Марков човека.

В разговора ще участват журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят Димитър Бочев, режисьорът Дочо Боджаков, проф. дфн Инна Пелева. Модератор е критикът и писател Ангел Игов.

Advertisement

Очакваме ви от 18:30 ч. на 23 март 2017 г., Нова конферентна зала, Софийски университет.

Continue Reading
Advertisement