Connect with us

Култура

Започват летните „Литературни срещи“ в Театрална работилница „Сфумато“

Avatar

Публикувано

на

През 2023 г. фондация „Прочети София“ отбеляза второто издание на поредицата от събития през цялата година „Литературни срещи“. Всяка една от Срещите през годината включва различни гости, акценти и разнородни формати. Тяхната лятна поява предстои на 24 и 25 юни с пет събития в Театрална работилница „Сфумато“, където по същото време  започва и фестивалът „Малък сезон“. Темата и на „Литературни срещи лято 2023“, и на „Малък сезон“ е „Войната и мирът“. Програмата им ще бъде със свободен достъп.

Нехудожествената литература, литературната журналистика, личният разказ, свидетелството, документалистика, граничните жанрове, които извънредно въвличат реалността на войната и стремежът към мир са литературната рамка на Срещите.

Програмното събитие за „Литературни срещи лято 2023“ ще бъде дискусията във втория ден. „Репортажи от разломите на света“, както е заглавието ѝ, ще се проведе на 25 юни от 18:00 ч. в Голяма сцена на ТР „Сфумато“. В нея ще се включи журналистът и поет Димитър Кенаров, чиято книга „Диктатори, трактори и други приключения“ излезе съвсем наскоро. Специално за събитието в България пристига и британският журналист, писател и историк Оуен Матюс. Модератор на дискусията ще бъде Биляна Курташева, която е доктор по теория и история на литературата и доцент в Нов български университет. Ето така тя очертава този предстоящ и особено интересен разговор:

„Кои са, къде са разломите на света днес? Кой живее там и какво има да ни каже? Изглеждат далечни, други светове, но понякога внезапно се оказват съвсем близо, в съседна страна, съседен двор; изглеждат мрачни места, но често тъкмо оттам ни пронизват лъчи на прозрение за света, за човешката ситуация тук и сега. За това ще говорим с Оуен Матюс и Димитър Кенаров, автори, журналисти, събирачи на истории оттатък ръба на подредения свят. В траекториите им – професионални и биографични – освен Украйна от вчера и днес, влизат места като Босна, Чечня, Афганистан (Матюс), Ирак, Беларус (Кенаров). Но във фокуса на тяхното писане не са само конфликтите и крайностите, а преди всичко хората, техните гласове и гледни точки, съпротиви, съмнения, заблуди, оцелявания. Това е живият материал на литературната журналистика, на художествената документалистика – едно от най-мощните течения в съвременната англоезична литература. Изправяйки се на ръба на света, се изправяш и на ръба на жанровете, принуден си да отидеш отвъд привичните им формати. Но доколко медиите са готови на това, и доколко – читателите?“

Дискусията ще бъде на английски език, със симултанен превод на български.

Advertisement

Именно разказът от първо лице и свидетелството като първична перспектива към историческите събития са в основата на „Разкази за войната и мира: седем лични истории“. Тези истории ще бъдат за различни точки на света, те ще са истории за страхове, за спасение, за надежда, за опит, с който можем да помогнем. Истории, които включват хора, бягащи хора от войни или репресивни режими; професионалния, аналитичния и журналистически ракурс; съпричастността на доброволците; художествената рефлексия и литературния поглед.

В „Разкази за войната и мира: седем лични истории“ ще участват писателите Анна Багряна (Украйна) и Йордан Ефтимов; Владислав Дамянов от „Каритас България“, който ще разкаже за книгата „Пътуващи приказки“, написана от деца бежанци; военният кореспондент Георги Милков, журналистката Мария Черешева; Силсила Махбуб, напуснала Афганистан преди повече от 8 години и издателят Манол Пейков.

Водеща на събитието ще бъде журналистката Ирина Недева.

Вторият ден ще започне отново с личния, но този път художествен, разказ, написан под формата на писмо. В Камерна зала на „Сфумато“ от 17:00 ч. ще бъдат прочетени съвсем нови, непубликувани и всъщност написани специално за събитието художествени текстове. И тъй като всяко писмо трябва да стигне до някого, текстовете ще останат за хората от публиката. „Писма за фронта“ са на писателите Албена Стамболова, Албена Тодорова, Петър Денчев, Петя Кокудева и Тодор П. Тодоров. Водеща на събитието ще бъде Надежда Московска.

Войната е тема на много литературни произведения и именно художествените текстове буквално ще ни отведат до първото събитие от програмата на „Литературни срещи“ – звуковата и визуална инсталация „Убежища“ на Боряна Зафирова и Екатерина Минкова, която в рамките на два дни ще се помещава в зала Underground. Колаж от текстове на Сергей Жадан, Дубравка Угрешич, Уилям Уортън, Василий Гросман, Адам Загаевски, Ерих Мария Ремарк, Светлана Алексиевич, Георги Господинов, Вера Мутафчиева и Константин Константинов ще бъде основен елемент от инсталацията.

Advertisement

Ограничено количество хора ще могат да чуят част от тях в перформативното четене из коридорите на „Сфумато“ на актрисата Елена Телбис. То ще започне в 19:30 ч. от фоайето на театъра и ще е необходимо предварително записване: https://forms.gle/wwKCWaZpExBK6CtQ8. Инсталацията ще бъде достъпна за всеки и през двата дни на „Литературни срещи“ (24 юни от 19:30 до 22:00 ч. и 25 юни от 17:00 до 21:00 ч.). Публиката ще бъде поканена на място, където са експонирани онези вещи, които крепят личния мир в извънредната ситуация – вещи, които пазим, за да помним нормалността. Всеки човек от публиката ще има възможност да се включи, като остави свой списък на онези вещи-убежища и уютни скривалища. С тези споделяния няма да се симулира състоянието на война, а обратното – ще бъде направен опит да се види вещественото, което пази мира.

Въпреки че това издание на „Литературни срещи лято 2023: войната и мирът“ е фокусирано предимно върху нехудожествената литература, документа и свидетелството, поезията винаги има своето значимо място във всички литературни събития на фондация „Прочети София“. Затова и летните „Литературни срещи“ ще завършат с четене на поезия от антологията „Поезия срещу войната“. Нови стихотворения, но и не само своя поезия, ще четат Анна Багряна, Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Преслава Виденова, Стефан Иванов.

Музиката ще бъде на украинската група Fokstroty. Стихотворения на двама от поетите, които са част от нея – Сергей Жадан и Любов Якимчук, са включени и в антологията.

Две представления, част от програмата на „Малък сезон“, ще рамкират началото и края на „Литературните срещи“. На 24 юни, точно в 18:00 ч. в Голяма зала ще бъде представлението „Времеобичане“ по текстове на Георги Господинов и под режисурата на Василена Радева, заедно със студенти от департамент „Театър“ на НБУ. На 25 юни от 21:00 ч. пък ще се играе „Приказки за мъртвата царкиня“ от Николай Коляда, на режисьорката Ана Батева.

„Литературни срещи лято 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община и Министерство на културата.

Advertisement

„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Реализират се с партньорството на Театрална работилница „Сфумато“.

Continue Reading
Advertisement