Открийте ни и в

Събития

Започва национален отворен форум за младите в театъра “Следата” 2015

MIKA

публикувано

на

Започва национален отворен форум за младите в театъра "Следата" 2015 26

Второто издание на „Следата“, инициатива на Университетски театър – НБУ, ще се състои между 7 и 11 май 2015 г. Провокирана от нуждата за постоянен и задълбочен дебат над възможностите за реализация пред завършващите театрално образование, „Следата“ предлага образователна платформа с паралелно представяне на дипломни спектакли от всички театрални висши училища в страната.

В образователната програма ще се включат лектори като Кристоф Кнох, председател на Обединението на независимите артисти в Германия, основател на центъра Мика Мока в Берлин и международен експерт в развитието на независими артистични пространства; проф. Алба Симина Станциу, представител на едно от най-големите културни събития Балканския полуостров – Международният театрален фестивал в Сибиу; както и танцьорът и хореограф Рамона Галкина.

От българска страна в образователната програма ще се включат експерти и утвърдени професионалисти, които ще проведат различни ателиета, засягащи театралната професия.

„Необходимост и възможности от легитимация на съсловието“ е заглавието на ателието поверено на актьора и председател на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев. Освен юридически препоръки към младите актьори и режисьори, ще се дискутират възможностите за бъдещи проекти, изборът между „щат“ и „свободна практика“ и т.н.

В рамките на работилницата „Как да се подготвим за кастинг или всичко, което трябва да знае актьорът, за да получи ролята“ режисьорът Мартин Киселов  ще представи различни техники за успешно преминаване на кастинг. Мартин Киселов има богатият международен опит в киното и театъра и ще сподели важни насоки, свързани с предварителните прослушвания, съществена част от актьорската професия.

Съществена част от работната артистична ситуация в Европа е свързана с необходимостта от познаване и достигане до средства по различни проекти. „Да направим идеите си видими“ е именно практическо ателие, което цели да покаже най-важните характеристики при писането на проекти и излагането на творческа идея. Ателието ще бъде ръководено от доц. д-р Елена Благоева, културолог, специализирала Европейска интеграция в Европейския колеж, Брюж и Международни връзки в Институт „Отворено общество“, Будапеща.

Проф. Анастасия Савинова-Семова, преподавател и дългогодишен ръководител на катедра Сценическо движение в НАТФИЗ, ще води ателието „Актьор и маска“. Проф. Савинова разработва собствена система  за работа с театрална маска.

Как въздействат върху тялото емоционалната експресия и актьорското представяне ще е темата на ателието „Психо-физическа подготовка на актьора за работа“, водено от Радослав Щерев.

В ателието „Може ли да се развива креативността?“ психологът доц. д-р Емилия Алексиева дава в отговор различни техники, които провокират креативното мислене.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г.,

Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет и с подкрепата на Гьоте-институт, София.

“Следата” е инициатива на Университетски театър, НБУ.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Общество

Anitta с ново видео и сингъл

MIKA

публикувано

на

от

Anitta с ново видео и сингъл 27

Бразилската глобална поп супер звезда Anitta разкри емблематичните сингъл и видео, “Girl From Rio’. Видеото е отбелязване на уважение към гъвкавата и жизнена култура на родния й град, Рио де Жанейро. Клипът направи глобалната си премиера по MTV LiveMTVU и по глобалната мрежа от канали на  MTV, както и на големия билборд на Times Square. У нас можете да слушате “Girl From Rio” чрез Орфей Мюзик/ Warner Records ТУК и да гледате музикалното видео:

Актуализирайки мелодията от  “The Girl From Ipanema” с интерпретация от 21 век, Anitta е хаплива и секси ода за дамите от родния й град. Дръзките и хитри куплети проправят път на заразителната част:

“Hot girls where I’m from. We don’t look like models. Tanned lines, big curves, and the energy glows, you’ll be falling in love with the real Rio.” 

Блокбъстър визуализацията безпроблемно съживява песента. Окланяйки се на класическите мюзикъли от средата на века, Anitta слага бански костюм от ерата на 40-те като лисица от самолет от Втората световна война и се изстрелва в зашеметяваща рутина, заобиколена от влюбени в нея моряци. Бързо движейки се към модерното време, тя дава на аудиторията поглед към съвършения плажен ден в Рио – и той е толкова горещ, колкото се надявате, че е!

На Латиноамериканските музикално награди 2021, Anitta описа “Girl From Rio” като нейната “любима песен някога” пред Billboard.

Anitta направи дебютни телевизионни изпълнения в Today Show по NBC на 3 май и следващата вечер, на 4 май в  Jimmy Kimmel LIVE! по ABC.На 9 май  Anitta се представи и на първото някога специално излъчване на латинските нагарди GRAMMY® Celebra: Ellas Y Su Música по Univision.

Anitta продължава да е главна тема по света. Наскоро тя запали сцената на Латиноамериканските музикални награди като обедини сили с MalumaWisin и Myke Towers за зареждащата нова версия на “Mi Niña” и получи наградата “Favorite Artist Female”. Тя украси и корицата на Allure, които я кръстиха “Нецензурирана сила, която променя лицето и отличителните белези на бразилската красота“. 

Anitta в момента работи върху финалните нотки на дебютния си албум с Warner Records и мениджмънта от S10 Entertainment.

Продължете понататък

Общество

51 рецепти от български родители в безплатна книга за детско балансирано хранене на Нестле България

MIKA

публикувано

на

от

51 рецепти от български родители в безплатна книга за детско балансирано хранене на Нестле България 28

Над 450 любители кулинари се включиха в инициативата на „Нестле за по-здрави деца“ за създаването на българската кулинарна книга за детско балансирано хранене

Приключи събирането на любими детски рецепти, с помощта на които програмата „Нестле за по-здрави деца“ на Нестле България издава безплатна българска кулинарна книга за детско балансирано хранене. В първия етап на инициативата се включиха над 450 родители от цялата страна, които споделиха с Нестле своите полезни рецепти – от неустоими десерти до питателни и разнообразни вечери.

Част от инициативата са и създателят на микро пекарна и занаятчийски сладолед Савина Николова и кулинарните блогъри Теодора Титова, Венета Романски и Никол Кунева. Те бяха сред първите, които представиха своите балансирани детски рецепти за кулинарната книга на „Нестле за по-здрави деца“.

51 от най- балансираните рецепти намериха своето място в кулинарната книга на „Нестле за по-здрави деца“ и подпомогнаха мисията на Нестле България за изграждане на култура на балансирано хранене сред българските деца. Рецептите бяха селектирани от специалисти-нутриционисти на база съставки, количество и начин на приготвяне, както и прилагането на принципите на „Порция Баланс“ – метода на Нестле за изготвяне на питателно и разнообразно детско меню.

„За мен е чест да съм част от инициативата на Нестле, защото тя адресира важен за мен въпрос, а именно отглеждането на по-здрави деца, които наред с активния начин на живот и балансираното хранене, създават отношение към вкусната храна. Силно вярвам, че храненето е в основата на това всяко едно дете да расте здраво и щастливо и тази кампания е инструмента, нужен на всеки родител да постигне тази мисия.“, сподели кулинарът Теодора Титова.

Книгата на „Нестле за по-здрави деца“ цели да помогне на хиляди български родители да създават по-балансирано меню за своите деца и да са спокойни, че тяхното дете приема нужните за него хранителни вещества. Тя е в изцяло в дигитален вариант и може  да бъде изтеглена безплатно от всеки родител през сайта на компанията: https://bit.ly/3biGoCC

Продължете понататък

Горещо